Ακόμη ένα στοιχείο φέρεται να προστίθεται στη μακρά λίστα των πραγμάτων που ακριβαίνουν: οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Και αυτό γιατί οι προσφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κυμαίνονται στα 4,5 δισ. λίρες (οι ιδιοκτήτες λέγεται ότι θέλουν 6 δισεκατομμύρια λίρες). Εάν προχωρήσει το ντιλ θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για έναν σύλλογο.
Δεδομένου ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες των ΗΠΑ, η οικογένεια Γκλέιζερ, αγόρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 για περίπου 800 εκατομμύρια λίρες, η τρέχουσα αποτίμηση δεν προκαλεί έκπληξη ότι η πώληση μπορεί να είναι θέμα ημερών.
Και ο Ιλον Μασκ στο «κόλπο» για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μπορεί όμως ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, έστω και τόσο διάσημος όσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να αξίζει πραγματικά 6 δισ. λίρες;
Συγκριτικά, το 2021 ένας από τους αντιπάλους των «κόκκινων διαβόλων», η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, πουλήθηκε για περίπου 300 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Νιούκαστλ είχε αγοραστεί για 133 εκατομμύρια το 2007, αυτή η αμφιλεγόμενη πώληση εξακολουθούσε να θεωρείται ότι παρέχει μια αξιοπρεπή απόδοση.
Αλλά ήταν η Τσέλσι αυτή που «άνοιξε τον χορό» των πωλήσεων τον Μάιο του 2022. Από τότε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και η Τότεναμ έχουν βρθεί στη λίστα πιθανών ντιλ για να αλλάξουν χέρια. Η Τσέλσι είχε αγοραστεί έναντι 140 εκατομμυρίων λιρών από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2003, όταν δυσκολευόταν οικονομικά. Δύο δεκαετίες αργότερα, η τιμή των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος ήταν αυτό που είναι λέμε ως «ταλαιπωρημένο περιουσιακό στοιχείο» (κάτι που έπρεπε να πουληθεί επειδή ο Αμπράμοβιτς ήταν αντιμέτωπος με κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου). Στο πλαίσιο αυτό, οι προσφορές ήταν πιθανώς χαμηλότερες από ό,τι αν η πώληση είχε γίνει στην ελεύθερη αγορά.
Το κρίσιμο όμως ήταν ότι η Τσέλσι είχε καταστεί ένα επιτυχημένος σύλλογος, κατακτώντας μια σειρά από τρόπαια (δύο Champions League, δύο Europa League, πέντε τίτλους Premier League και πέντε Κύπελλα Αγγλίας).
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο πίσω από την αξία ενός συλλόγου είναι, φυσικά, το πόσα είναι διατεθειμένος να πληρώσει οποιοσδήποτε υποψήφιος ιδιοκτήτης. Έρευνες δείχνουν ότι η ιδιοκτησία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου οδηγεί γεςνικά σε «χασούρα», επομένως οι ιδιοκτήτες συνήθως ταιριάζουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες.
Πρώτον, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν τους συλλόγους ως τρόπαιο. Δεύτερον, είναι θαυμαστές ή τοπικοί ευεργέτες που θέλουν να στηρίξουν το κλαμπ τους και τρίτον, εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα από τον σύλλογο κάνοντας αλλαγές.
Οι Γκλέιζερς ανήκουν στην τελευταία κατηγορία και άδραξαν την ευκαιρία να αγοράσουν ένα κλαμπ μέσω εξαγοράς με μόχλευση, χρησιμοποιώντας στην ουσία σχετικά λίγα δικά τους χρήματα – και βγάζοντας χρήματα ετησίως μέσω μερισμάτων.
Οικονομικοί στόχοι
Αυτή η μοχλευμένη εξαγορά σήμαινε ότι ορισμένα από τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του συλλόγου ήταν εξασφαλισμένα, σαν υποθήκη, οπότε το χρέος βάρυνε τον σύλλογο και όχι τους ιδιοκτήτες. Και αυτό το χρέος ήταν μεγάλο.
Ένας άλλος λόγος για την αύξηση της αξίας των συλλόγων ήταν η αύξηση των εσόδων που μπορούν να δημιουργήσουν. Η Premier League, για παράδειγμα, έχει αυξήσει σημαντικά τα έσοδά της από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό (η τελευταία συμφωνία στις ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη), και αυτό οδηγεί σε περισσότερα χρήματα για τους συλλόγους. Το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Πρέμιερ Λιγκ έχει επίσης προστιθέμενη αξία στον μικρό αριθμό συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτήν.
Άλλα πράγματα που επηρεάζουν την αξία των συλλόγων δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, η πανδημία οδήγησε τους πολύ πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι και έτσι υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδο πιθανών δισεκατομμυριούχων.
Αλλά η ιδιοκτησία ποδοσφαιρικών κλαμπς συνοδεύεται από άφθονο ρίσκο και, όπως η νίκη σε αγώνες, η οικονομική επιτυχία δεν είναι ποτέ εγγυημένη. Περίπου το 40% των ποδοσφαιρικών συλλόγων στα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν περάσει από εκκαθάριση από την έναρξη της Premier League, συμπεριλαμβανομένων οκτώ από τα 22 μέλη ιδρυτικά μέλη.
Βέβαια, για τους Γκλέιζερς, η πώληση του συλλόγου τους για περίπου 5 δισεκατομμύρια λίρες θα θεωρηθεί μεγάλη νίκη. Έβαλαν σχετικά λίγα από τα δικά τους χρήματα για να αγοράσουν, έχουν βγάλει χρήματα σε μερίσματα και τώρα αναμένεται να αποκομίσουν τεράστιο κέρδος από την τιμή πώλησης. Μπορεί να αποτελεί διχαστική τακτική, αλλά πολύ προσοδοφόρα.
Latest News
Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής από την Τσέλσι
Η Τσέλσι ολοκλήρωσε την απόκτηση της Ναόμι Γκίρμα από την Σαν Ντιέγκο Γουέιβς σε ποσό που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Θέλει να... παίξει μπάλα ο Ίλον Μασκ - Για ποια εξαγορά-έκπληξη ετοιμάζεται
Όπως αποκάλυψε ο πατέρας του Ίλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ενδιαφέρεται όντως για την εξαγορά των «ρεντς»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος που παρακολουθούν μεταδόσεις οι φίλαθλοι - Πού στρέφονται
Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων λέει ότι χρησιμοποιεί και δεύτερες οθόνες κατά τη διάρκεια ζωντανών μεταδόσεων
Στον «αέρα» 50 εκατ. που πλήρωσε σε παίκτη η Μπαρτσελόνα - Οικονομικό χάος στον ιστορικό σύλλογο
Η ισπανική LaLiga αφαίρεσε τον μέσο Ντάνι Όλμο, καθώς και τον επιθετικό Πάου Βίκτορ, από το επίσημο ρόστερ της Μπαρτσελόνα
Αναστάτωση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με ψεύτικους λογαριασμούς του Μπαχ
Ψεύτικοι λογαριασμοί και e-mail ως… Τόμας Μπαχ επικοινωνούν με υψηλόβαθμα πρόσωπα, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή