![Ιαπωνία: Περιορίζει τις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής μικροτσίπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/h0011923.jpg)
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών ως προς τις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή μικροτσίπ, μετά την παρόμοια αναγγελία της Ολλανδίας στις αρχές του μήνα, που επικρίθηκε έντονα από την Κίνα.
«Το μέτρο έχει σκοπό να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποφυγή της χρήσης τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της διεύθυνσης ελέγχου εξαγωγών στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο αυτό, ανέφερε εξάλλου μια εκπρόσωπος του υπουργείου.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αναμένεται να αφορούν 23 τύπους εξοπλισμού για την κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ, σύμφωνα με το υπουργείο, που αναμενόταν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στον Τύπο εντός της ημέρας.
Τα μέτρα πιθανόν θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, κατά πληροφορίες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.
Οι εντάσεις κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον στρατηγικής σημασίας τομέα των μικροτσίπ, απαραίτητων για την κατασκευή smatphones, συνδεδεμένων αυτοκινήτων, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε σκληρή μάχη όσον αφορά την κατασκευή μικροκυκλωμάτων και, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών κατασκευαστριών μικροτσίπ.
Μπροστά στους αμερικανικούς περιορισμούς, η Κίνα ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 πως προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως θέτει σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού σε διεθνές επίπεδο.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε από τη δική της πλευρά ότι θα προχωρήσει επίσης στην επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογιών για την κατασκευή ηλεκτρονικών για λόγους «ασφαλείας», έπειτα από αμερικανικές πιέσεις.
Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε έντονα την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, απόρροια κατ’ αυτην της προσπάθειας της Δύσης να διατηρήσει την «ηγεμονία» της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Baidu: Θα κυκλοφορήσει φέτος μοντέλο AI επόμενης γενιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-09T054552Z_105199907_RC27S1AV8U7D_RTRMADP_5_BAIDU-AI-SMARTPHONES-600x400.jpg)
Η Baidu θα κυκλοφορήσει μοντέλο AI επόμενης γενιάς φέτος
Η προγραμματισμένη κυκλοφορία της Baidu έρχεται εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google