
Με οριακά υψηλότερη κίνηση από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 κλείνει ο Μάρτιος για το αεροδρόμιο της Αθήνας, συνεχίζοντας το θετικό σερί του πρώτου διμήνου. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» πέταξε ψηλότερα από την τελευταία προ πανδημίας χρονιά, με συνολικά 2,8 εκατ. επιβάτες, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προβλέψεις για τη χρονιά. Για τον Μάρτιο, η επιβατική κίνηση αναμένεται πως θα ξεπεράσει οριακά τους 1,65 εκατ. επιβάτες του 2019.
Ελευθέριος Βενιζέλος: Πάνω από το 2019 και ο Φεβρουάριος
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του 2022 για το αεροδρόμιο της Αθήνας, με 22,72 εκατ. επιβάτες, άνοιξε τον δρόμο για νέο ρεκόρ το 2023. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επίδοση πέριξ των 25 εκατ. επιβατών, δηλαδή κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του 2019.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το θερινό πρόγραμμα, οι αμερικανικές εταιρείες, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια πυλώνα ανάπτυξης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη σεζόν και με αυξημένες χωρητικότητες. Η επιστροφή της Αυστραλίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ενώ θετική είναι και η πορεία των προορισμών της Μέσης Ανατολής. Η αγορά που ακόμη δυσκολεύεται είναι αυτή της Ασίας, η οποία επλήγη ιδιαίτερα λόγω Covid-19.
Όσον αφορά στους νέους προορισμούς, αναμένονται συνολικά 13 για το 2023, καθώς και τρεις νέες αεροπορικές εταιρείες. Η ισλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Play θα συνδέσει την ελληνική πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, η Kuwait Airways και η Sun Express που θα συνδέσει την Αθήνα με τη Σμύρνη. Μεγάλο στόχο συνεχίζει να αποτελεί το άνοιγμα της αγοράς της Ινδίας για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που φαίνεται να συγκεντρώνει και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.
Από την πλευρά της η Aegean, που κρατά τα σκήπτρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αναμένεται να πετάξει το εφετινό καλοκαίρι με το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εξυπηρετήσει ποτέ, εντάσσοντας και 12 νέους προορισμούς.
Παρόλα τα θετικά μηνύματα, η αισιοδοξία έμπειρων στελεχών του εγχώριου αεροπορικού κλάδου παραμένει συγκρατημένη. Όχι μόνο λόγω των πολλαπλών κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία πάνω από 12 χρόνια, αλλά και του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε διεθνές επίπεδο.


Latest News

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας

JOMO: Τι είναι και πως κάνει τα ταξίδια καλύτερα;
Έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή των ταξιδιών -πρώτα το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι- το JOMO είναι μια τάση που υπόσχεται να κάνει τις διακοπές μας καλύτερες. Και πιο ήρεμες.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Σκληρή μάχη Hilton - Marriott για την πρωτιά στην Ελλάδα - Ποια παίρνει... κεφάλι
Hilton και Marriott μάχονται για την πρώτη θέση - Σημαντικές επενδύσεις για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ακάθεκτοι οι αμερικανοί τουρίστες παρά τον τυφώνα Τραμπ- Κανονικά οι κρατήσεις για Ελλάδα
Απτόητοι οι αμερικανοί τουρίστες - Άνοδος 18,6% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων - Τι προβληματατίζει τους Έλληνες ξενοδόχους