Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον έξι μήνες, οι αναλυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν διαχωρίσει τις εκτιμήσεις τους, σε αυτές για την βραχυπρόθεσμη πορεία και σε εκείνες του πιο μακρινού ορίζοντα. Ο λόγος; Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και ενδεχομένως οι επαναληπτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Μάρτιος σηματοδότησε την ανακοπή μιας ανοδικής πορείας που άρχισε τον Νοέμβριο και κορυφώθηκε στις 1.140 μονάδες, με μια σειρά από εξελίξεις που πυροδότησαν την εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση. Και μπορεί η διεθνής τραπεζική κρίση, με τις καταρρεύσεις τριών αμερικανικών τραπεζών και της ελβετικής Credit Suisse, να έκλεισε με την παρέμβαση των αρχών ένθεν και ένθεν, εντούτοις η πολιτική αβεβαιότητα θα συνοδεύει την ελληνική αγορά τουλάχιστον το επόμενο τρίμηνο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ροκάνισε» τα κέρδη του α΄ τριμήνου ο Μάρτιος

Επίσης, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις δικαιολογώντας και κάποια μερική αυτονόμηση από τον διεθνή παράγοντα. Σε αυτό άλλωστε συμφωνούν σύσσωμοι οι αναλυτές, εντός και εκτός της χώρας.

Που διαφωνούν; Προφανώς για την επόμενη ημέρα της 21ης Μαΐου, καθώς ο χρόνος του σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης είναι αβέβαιος, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Επίσης διαφωνούν και στα επίπεδα που θα βρει αυτή η επόμενη ημέρα την αγορά, με ορισμένους κλάδους, όπως ο τραπεζικός, να έχει δεχτεί άνισο πλήγμα από την αβεβαιότητα σε σχέση με άλλους.

Τρίμηνο συσσώρευσης ή πτώσης;

Το θετικό σενάριο θέλει τον γενικό δείκτη να κρατά τα τετραψήφια επίπεδα, έστω και με δυσκολία, αναμένοντας ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά τις εκλογές. Το αρνητικό θέλει τον γενικό δείκτη να επιστρέφει στη ζώνη των 950 μονάδων, το ορμητήριο δηλαδή πολλών κεφαλαίων που ως front runners έσπευσαν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά το πρώτο δίμηνο του έτους και όχι μόνο.

Αυτός είναι ο κορμός των σεναρίων που διατυπώνονται από τους εγχώριους αναλυτές, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι αρνητικές ή θετικές εκπλήξεις που θα οδηγήσουν την αγορά σε διαφορετικά μονοπάτια. Δίπλα, επίσης, σε αυτόν τον κορμό, η απάντηση σε ένα ερώτημα θα κρίνει ποια θα είναι τελικά η κατεύθυνση: πόσο καιρό θα χρειαστεί η χώρα για να έχει και πάλι κυβέρνηση. Δηλαδή πόσες εκλογικές αναμετρήσεις θα υπάρξουν ή αν θα υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συρρικνώνεται και με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειασθούν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το μπόνους του 10% που δίνει το σύστημα της απλής αναλογικής σε κάθε κόμμα που ξεπερνάει το 25%, πιθανώς να διευρύνει τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Γιατί οι αναλυτές είναι θετικοί

Ενώ τα παραπάνω αφορούν καθαρά την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, μακροπρόθεσμα η οπτική των αναλυτών δείχνει να συγκλίνει. Citigroup, HSBC, Goldman Sachs, Bank of America, Capital Economicsσυμφωνούν σε έξι βασικά χαρακτηριστικά που θα καταστήσουν την ελληνική αγορά καθόλα ελκυστική στο ευρωπαϊκό «σύμπαν».

Ειδικότερα:

–        Η οικονομία θα ρίξει ρυθμούς, αλλά θα συντηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα την αναπτυξιακή της δυναμική (+1,5% – +2,5%).

–        Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά, όπως άλλωστε φάνηκε και στα στοιχεία του Μαρτίου από την Eurostat (+5,9%).

–        Ο τραπεζικός κλάδος έχει απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος και αντιμετωπίζει με καλύτερες προϋποθέσεις τις προκλήσεις, ενώ στηρίζεται και από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αύξηση ΝΙΙ, βελτίωση ROTE).

–        Οι εισηγμένες σημειώνουν όλο και καλύτερες επιδόσεις (ρεκόρ κερδοφορίας)

–        Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα κλείσουν περαιτέρω το επενδυτικό κενό των προηγούμενων δεκαετιών και θα συντηρήσουν την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα

–        Η επενδυτική βαθμίδα, η οποία αναμένεται μετά τις εκλογές, θα ανοίξει την ελληνική πόρτα για νέα κεφάλαια, πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Για ορισμένους διεθνείς fund managers, το αποτύπωμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνική οικονομία, στις επενδύσεις και στην αγορά είναι σε γενικές γραμμές θετικό, και δύσκολα τα τραγικά γεγονότα των Τεμπών θα οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της χώρας. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, θεωρούν πως το αναδυόμενο πολιτικό ρίσκο στη χώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη και τηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση, καθώς εύκολα εάν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο για μία περίοδο, θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάγκη επίτευξης εφέτος πρωτογενών πλεονασμάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες.

Η έκπληξη

Τα ύδατα των εκτιμήσεων τάραξε, όμως, η Goldman Sachs, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και επίσημα έχει μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, αμερικανική επενδυτική τράπεζα όμως δεν αποκλείει ένα μήνα νωρίτερα στις 21 Απριλίου να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο και να εισέλθει πλέον στην πολυπόθητη κατηγορία «investment grade».

Η εκτίμηση της Goldman Sachs αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πριν από σχεδόν 10 ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στη δική του αξιολόγηση δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, διατηρώντας την ελληνική οικονομία τρεις βαθμίδες χαμηλότερα του investment grade στο δικό του σύστημα αξιολόγησης με θετικές τις προοπτικές. Είναι ο οίκος αξιολόγησης μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, που έχει την ελληνική οικονομία τόσο χαμηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έρευνα: Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία

Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις