Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να εργάζεται για τον καθορισμό των κλιματικών στόχων της για το 2040, σηματοδοτώντας ότι οι μελλοντικές πολιτικές θα απαιτούσαν πιο πράσινο τρόπο ζωής των καταναλωτών και περισσότερη προσπάθεια από τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την οικονομία για να κερδηθεί το στοίχημα για την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Κομισιόν, η ρυθμιστική αρχή του μπλοκ, αναζητά το δημόσιο διάλογο στις επερχόμενες προτάσεις της, συμπεριλαμβανομένου του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων για την επόμενη δεκαετία και του ρόλου της αγοράς άνθρακα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Γροιλανδία: Στα μισά του δρόμου για το λιώσιμο των πάγων
Καθαρό μηδέν το 2050
Τα μέτρα αποτελούν μέρος του σχεδίου των 27 εθνών να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2050.
Η ΕΕ θέλει να αποτελέσει τον παγκόσμιο ηγέτη στην πράσινη στροφή, ένας στόχος ολοένα και πιο δύσκολος μετά το πακέτο 370 δισ. για το κλίμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ανταγωνισμό από την Κίνα σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ για την ΕΕ να επιτύχει και να παραμείνει σε τροχιά για την κλιματική ουδετερότητα, δίνοντας το παράδειγμα για να κινητοποιήσει την παγκόσμια δράση και να συνεργαστεί με τα κράτη σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη των λύσεων που απαιτούνται για τη μετάβαση όλων στην κλιματική ουδετερότητα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μείωση 75%-80%
Η ΕΕ ανέφερε ότι μια μείωση των εκπομπών κατά 75% έως 80% θα ήταν ένας εφικτός στόχος μεταξύ του 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας το 2050. Η μείωση της ρύπανσης κατά περισσότερο από 90% θα σήμαινε «μια πολύ υψηλή φιλοδοξία, κοντά στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη από το 2040», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τη Κομισιόν, η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το περιβάλλον είναι απαραίτητη και αναζητεί τον τρόπο αντιμετώπισης των εκπομπών ρύπων από τη γεωργία.
Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 23 Ιουνίου, μετά την οποία η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναν οδικό χάρτη για το κλίμα την επόμενη δεκαετία.
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους