Έντονη νευρικότητα και ήπιες ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον κλάδο του πετρελαίου να βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 3,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,57% στις 7.675 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,04% στις 15.623 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,23% στις 7.339 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Ήπια κέρδη

Ο ΟΠΕΚ

Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως που θα παραταθεί έως το τέλος του 2023. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου Brent ενισχύονται κατά 5,98% στα 84,67 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνουν άλμα 6,04% στα 80,24 δολάρια το βαρέλι.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ αποτελεί “μια ανεπιθύμητη έναρξη της νέας εβδομάδας για τις αγορές κινδύνου και τους φορείς χάραξης πολιτικής που εξακολουθούν να ασχολούνται με τον επίμονο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης”, ανέφερε ο Tony Sycamore της IG.

Οι αναλυτές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη θα παρακολουθούνται στενά, καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί το ευμετάβλητο κόστος ενέργειας και τροφίμων, βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,7% τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει “σημαντικά πολύ υψηλός”, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Στο επίκεντρο παραμένει και η μετοχή της UBS, η οποία υποχωρεί ελαφρώς, αφού έχει διαρρεύσει ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 20-30%, καθώς ενσωματώνει τις δραστηριότητες της Credit Suisse.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές