Την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προκάλεσε η απόφαση οκτώ χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσουν σε νέες εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μείωση αυτή, αθροιστικά με τη μείωση της παραγωγής της Ρωσίας κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, περικόπτουν από την παγκόσμια ημερήσια διαθεσιμότητα πάνω από 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δίνοντας ένα καίριο χτύπημα στη μάχη των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμός.
ΟΠΕΚ+: Εθελοντική μείωση παραγωγής πετρελαίου ως το 2023
«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτήν τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου απέναντι στην απόφαση της οποίας ηγείται ο γίγαντας παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία.
ΟΤζο Μπάιντεν έχει επικρίνει επανειλημμένα το καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τις περικοπές παραγωγής, επικαλούμενος την επιβάρυνση των τιμών για τα νοικοκυριά = και αφήνοντας αιχμές για ευθυγράμμιση με τη Ρωσία.
Ο περιορισμός της προσφοράς μέσω της μείωσης της παραγωγής είναι αυτονόητο ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή πυροδοτώντας εκ νέου τον πληθωρισμό – άλλωστε το σκεπτικό των χωρών που συντάχθηκαν στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ακριβώς η αύξηση των τιμών και άρα των κερδών τους.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 η ανταλλαγή «πολεμικών» ανακοινώσεων μεταξύ της επικεφαλής χώρας του ΟΠΕΚ+, Σαουδικής Αραβίας, και των ΗΠΑ, όταν το καρτέλ αποφάσισε να προχωρήσει σε ημερήσια περικοπή της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του 2023, απόφαση η οποία επικυρώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών μελών του οργανισμού και των τεχνικών επιτροπών.
Το τεχνικό συμβούλιο, πάντως, που συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη, θα μπορούσε να δώσει οδηγία να μην γίνει καμία αλλαγή στον ανειλημμένο προγραμματισμό παραγωγής, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+ τις οποίες επικαλείται το CNBC.
Πάντως, ανεξαρτήτως της λήψης επίσημης απόφασης του οργανισμού, η «ζημιά» έγινε από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης της πρόθεσης των οκτώ χωρών.
Τα συμβόλαια εκπλήρωσης Ιουνίου για το Brent εκτινάχθηκαν κατά 4,44 δολάρια το Βαρέλι στα 84,33 δολάρια σχεδόν στις 10 π.μ. ώρα Λονδίνου, με τους αναλυτές να βλέπουν όλο και πιο κοντά τα 100 δολάρια και την Goldman Sachs να ανεβάζει την πρόβλεψή της για το τέλος του χρόνου κατά 5 δολάρια, στα 95 δολάρια το βαρέλι.
Υποδαυλίζει τα επιτόκια
«Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα αυτών των εθελοντικών περικοπών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική στάση για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε την επέκταση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Victor Ponsford της Rystad Energy σε ένα ερευνητικό σημείωμα, σύμφωνα με το CNBC.
Ο Tamas Varga, του χρηματιστή πετρελαίου PVM, επεσήμανε τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους των οργανωμένων εθελοντικών περικοπών, λέγοντας στο CNBC ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην αποκλίνουν από την πορεία της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η πολιτική τους διαμορφώνεται κυρίως από τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, τα οποία δεν θα επηρεαστούν τόσο από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς από αυτόν εξαιρούνται τα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Ανώνυμη πηγή προσκείμενη στον ΟΠΕΚ+ είπε, σύμφωνα με τον CNBC, ότι οι συζητήσεις για συντονισμένες περαιτέρω περικοπές της παραγωγής κέρδισαν έδαφος στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αποτυχίες αρκετών δανειστών των ΗΠΑ και της Ελβετίας υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε πιο ιστορικά ασταθή περιουσιακά στοιχεία, όπως το πετρέλαιο.
«Αυτό που συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν είχε να κάνει με πετρελαϊκούς παράγοντες, είχε να κάνει με την τραπεζική κρίση και τους φόβους που την ακολουθούν. Είχαμε επίσης μια τεράστια αύξηση στη short αγορά, και αυτό είναι κάτι που ο ΟΠΕΚ θέλει πολύ να ξεπεράσει», σχολίασε χαρακτηριστικά η Amrita Sen, συνιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στην Energy Aspects.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως μια συντονισμένη απόφαση όπως αυτή που πάρθηκε την Κυριακή, δημιουργεί ουσιαστικά μια δεύτερη, ανεπίσημη συμφωνία πάνω από την υπάρχουσα επίσημη στρατηγική του ΟΠΕΚ+. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να την υπερασπιστούν πιο εύκολα τα εθνικά υπουργεία σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πιέσεις είτε από τις κυβερνήσεις τους είτε από κρατικές εταιρείες πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή και τα βραχυπρόθεσμα έσοδα. Επιπλέον, οι ανεξάρτητες περικοπές παρακάμπτουν την ανάγκη για ομόφωνη έγκριση των μελών του ΟΠΕΚ+ και μπορούν να αποφύγουν κατηγορίες για εναρμονισμένη αντικαταναλωτική συμπεριφορά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να γεφυρωθεί η αυξανόμενη πολιτική ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδας του ΟΠΕΚ+ και της κυβέρνησης Μπάιντεν, της οποίας η επιρροή υποκαθίσταται όλο και περισσότερο από την Κίνα στη Μέση Ανατολή.
Latest News
Νευρικότητα στη Wall Street από τις κινήσεις εξισορρόπησης
Σε επίπεδο τίτλων στη Wall Street κέρδη 1% σημείωσε η Starbucks - Επίσης, η Spotify Technology κέρδισε πάνω από 11%
Σκληρή «μάχη» στη Σερβία - Τι συμβαίνει με το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου στην Ευρώπη [γράφημα]
Το έργο στη Σερβία αξίας 2,55 δισ. ευρώ, έχει συμφωνήσει να αναλάβει ο κολοσσός στον κλάδο των ορυχείων Rio Tinto Group.
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια
Kίνα: Βγήκε στις αγορές για 2 δισ. δολάρια και τις πρόσφεραν 40 δισ.
Η Κίνα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις μια και τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η ΕΕ χάνει αγορές απο τη Ρωσία στα σιτηρά
Οι ευρωπαικές εξαγωγές είναι «αδύναμες» λόγω της μείωσης των ποσοτήτων της Γαλλίας και των βροχών που επληξαν τα σιτηρά
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,2% στα 2.602,89 δολάρια η ουγγιά,
Απώλειες στο ταμπλό των ευρωαγορών - Άλμα από Just Eat Takeaway και Siemens Energy
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προσπαθούν να διαγνώσουν την επόμενη ημέρα στον Λευκό Οίκο, ενώ αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα
Συνεχίζει την «τρελή» κούρσα το bitcoin – «Έσπασε» τα 90.000 δολάρια
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1,8 τρισ. δολάρια.
Σφυροκόπησαν το ΧΑ οι τράπεζες
Το χρηματιστήριο Αθηνών έχασε για ακόμη μία φορά τα επίπεδα των 1.420 μονάδων - Μπαράζ πακέτων διακινήθηκε
Ικανοποίηση για τον πληθωρισμό στη Wall Street
Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0.25% στις 44.011 μονάδες