Τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία τέχνης στον κόσμο για το 2022 παρουσίασε το Art Newspaper στην ετήσια έρευνά του για τους αριθμούς των επισκεπτών, με το Μουσείο της Ακρόπολης να περιλαμβάνεται σε αυτά.
Σύμφωνα με την έρευνα του Visitor Figures, περίπου 141 εκατομμύρια επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα 100 κορυφαία μουσεία τέχνης στον κόσμο το 2022, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος, αλλά σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις 230 εκατομμύρια επισκέψεις το 2019.
Φυσικά, ο σημαντικότερος λόγος για τη μείωση αυτή είναι η πανδημία του κοροναϊού, δεδομένου πως το 2020 σε όλες σχεδόν τις χώρες επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, με συνέπεια να μειωθούν τα ταξίδια στο ελάχιστο.
Στην κορυφή ξανά το Μουσείο του Λούβρου
Το Μουσείο του Λούβρου διατηρεί τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας για το 2022, υποδεχόμενο 7.726.321 επισκέπτες, αριθμός αυξημένος κατά 173% σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών του 2021, ωστόσο σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 9,6 εκατομμύρια που το επισκέφθηκαν το 2019.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μουσείο του Βατικανού, το οποίο υποδέχθηκε 5 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Tate Modern ανέκτησαν τις θέσεις τους στην πρώτη πεντάδα το 2022. Σε αυτήν βρίσκεται και το Εθνικό Μουσείο της Κορέας, με 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες.
Άλλα ιδρύματα που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα είναι το Musée d’Orsay στο Παρίσι, η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας.
Στην Ευρώπη, το Museo Nacional del Prado της Μαδρίτης και η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία μπήκαν στην πρώτη 20άδα.
Άλλα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου που μπήκαν στην πρώτη 20άδα είναι η Εθνική Πινακοθήκη, το V&A και το Somerset House του Λονδίνου, καθώς και το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.
Το Κρατικό Ρωσικό Μουσείο βρίσκεται στην πρώτη 20άδα, όπως και η Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει την 17η θέση και το M+ του Χονγκ Κονγκ ακολουθεί στην 18η θέση.
Το Μουσείο της Ακρόπολης
Στη λίστα με τα 100 κορυφαία μουσεία του κόσμου το Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι το μοναδικό ελληνικό ίδρυμα που μπήκε στη φετινή λίστα και βρίσκεται στην 28η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, με σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με το 2021 (165%), ενώ κοντεύει να πλησιάσει τον αριθμό των επισκεπτών του 2019 (προ πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία).
Latest News
Από την Πάμελα Άντερσον στον Ντάνιελ Κρεγκ – Τα μεγαλύτερα σνομπαρίσματα των Όσκαρ του 2025
Μετά από τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA, τα κόκκινα χαλιά και τα χαρούμενα χειροκροτήματα σε πάρτι, πολλά αναμενόμενα ονόματα έλειπαν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ.
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Αποκαλύφθηκε το μυστικό ημερολόγιο φίλης του Χίτλερ
80 χρόνια μετά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Χίτλερ από την καλλονή που σκανδάλισε τη βρετανική κοινωνία
Γιατί ο Μπέρνι Έκλεστoουν πουλάει την «ιστορία της F1»
Ο Έκλεστoουν πουλάει 69 ιστορικά αυτοκίνητα Grand Prix και Formula 1, που συλλέγει εδώ και 50 χρόνια
Πού βρίσκεται πραγματικά η Ακαδημία Πλάτωνος;
Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Τιβέριος, στην ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον χώρο της Σχολής του αρχαίου φιλοσόφου.
Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στα κανάλια του στα κοινωνικά δίκτυα από τους οικείους του
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.