Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εμφάνισαν έντονη νευρικότητα και αρκετές αλλαγές κατεύθυνσης μετά και τις τελευταίες εστίες αβεβαιότητας, ειδικά στο μέτωπο των πιθανών πληθωριστικών πιέσεων που ενδεχομένως να δημιουργηθούν από τη μείωση της παραγωγής του OPEC+.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,16%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 7.662 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,53% στις 15.520 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,39% στις 7.316 μονάδες.

Wall Street: Παραμένει σε διορθωτική πορείαΣε επίπεδο τίτλων, η Sodexo σημείωσε άλμα άνω του 9%, αφού η γαλλική εταιρεία φιλοξενίας ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσχίσει τη μονάδα παροχών και ανταμοιβών της το 2024.Από την άλλη, η γαλλική εταιρεία καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας Nexans υποχώρησε κατά 7,5%, αφού η Invexans, θυγατρική του χιλιανού ομίλου Quiñenco, μείωσε το μερίδιό της στην εταιρεία.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι εποχικά προσαρμοσμένες νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εγχώριες παραγγελίες σημείωσαν άλμα 5,6%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,2%.

Οι νέες παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 8,9%, ενώ οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών σκαρφάλωσαν κατά 7,3%. Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,3% και οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών προστέθηκαν κατά 1,9%. Σε ετήσια βάση, οι ημερολογιακά προσαρμοσμένες νέες εργοστασιακές παραγγελίες διολίσθησαν κατά 5,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίσης, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε τον Μάρτιο με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2022, όπως ανέφερε η S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 53,7 τον Μάρτιο από 52 τον Φεβρουάριο, αν και ήταν κατώτερος των προσδοκιών.

Οι επιχειρήσεις είδαν ισχυρότερη ζήτηση, αν και οι νέες εξαγωγές συνέχισαν να μειώνονται. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο ταχύτερος των τελευταίων οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας των υπηρεσιών συνέβαλε μακράν περισσότερο στην επέκταση του Μαρτίου, με τον Δείκτη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών να διαμορφώνεται σε υψηλό 10 μηνών, φθάνοντας στο 55 τον Μάρτιο, έναντι 52,7 τον Φεβρουάριο.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος

Στοπ στις διορθωτικές κινήσεις έβαλε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να καταφέρνουν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των πιέσεων κατοχύρωσης κερδών με επιλεκτικές κινήσεις. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,04% στις 1.069,73 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 59 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές