Η πτώση του Ίλον Μασκ από τον θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο έφερε στην κορυφή της σχετικής λίστας του Forbes τον Μπερνάρ Αρνό.
Πρόκειται για τον 73χρονο συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, του ομίλου ειδών πολυτελείας που κατέχει διάσημες μάρκες όπως οι Louis Vuitton, Tiffany και Christian Dior.
Ο Αρνό ξεπέρασε τον Μασκ και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς η απόκτηση του Twitter τον Οκτώβριο στοίχησε ακριβά στην τσέπη του CEO της Tesla. Σήμερα, η περιουσία του επικεφαλής της LVMH ανέρχεται – σύμφωνα με το Forbes – σε 211 δισ. δολάρια.
Forbes: Η λίστα των δισεκατομμυριούχων για το 2023 – Οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι παγκοσμίως
Ποιος είναι ο Μπερνάρ Αρνό
Γιος ενός μεγιστάνα στον τομέα των κατασκευών, ο Μπερνάρ Αρνό ανέλαβε την εταιρεία του πατέρα του τη δεκαετία του 1970 και τελικά στράφηκε προς τα ακίνητα, προτού προχωρήσει στην κλωστοϋφαντουργία και το λιανικό εμπόριο.
Το 1985 άρχισε να χτίζει τη σημερινή LVMH, αντλώντας 15 εκατομμύρια δολάρια από την οικογενειακή επιχείρηση για να αγοράσει την Christian Dior από τους χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες της. Σύμφωνα με το CNBC, ατις αρχές του τρέχοντος έτους εξακολουθούσε να κατέχει το 97,5% των μετοχών του εμβληματικού γαλλικού οίκου πολυτελούς μόδας.
Τις επόμενες τρεις και πλέον δεκαετίες, ο Αρνό επέκτεινε την αυτοκρατορία του στο λιανεμπόριο πολυτελών ειδών βοηθώντας στη συγχώνευση της Louis Vuitton με την εταιρεία αλκοολούχων ποτών Moët Hennessy και αναλαμβάνοντας το πλειοψηφικό πακέτο στην προκύπτουσα εταιρεία χαρτοφυλακίου, που ονομάστηκε LVMH.
Σήμερα, ελέγχει περίπου το ήμισυ της LVMH, η αξία της οποίας αποτιμάται σε περίπου 390 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2022 κατέγραψε πωλήσεις ύψους σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αρνό αρέσκεται να επισκέπτεται συχνά για έλεγχο τοποθεσίες λιανικής πώλησης των εμπορικών σημάτων της LVMH και των ανταγωνιστών της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτεται έως και 25 καταστήματα ορισμένες ημέρες. Είναι επίσης δημοσίως υπερήφανος για τη διατήρηση και την ανάπτυξη ορισμένων από τις πιο εμβληματικές μάρκες της Γαλλίας.
«Βλέπω τον εαυτό μου ως πρεσβευτή της γαλλικής κληρονομιάς και του γαλλικού πολιτισμού», δήλωσε στο Forbes το 2010. «Αυτό που δημιουργούμε είναι εμβληματικό».
Πώς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο
Η άνοδος του Αρνό στην κορυφή της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, οφείλεται στην ταχεία εξάτμιση ενός τεράστιου μέρους του πλούτου του Μασκ μετά την εξαγορά της Twitter, τον Οκτώβριο του 2022.
Εξάλλου, παρά την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, ο πλούτος του Αρνό έχει μείνει σταθερός τους τελευταίους μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του συνδέεται με την LVMH, η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί συνολικά κατά σχεδόν 65% από το 2020.
Αντίστοιχα, η προσωπική περιουσία του Arnault έχει αυξηθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Forbes εκτιμούσε ότι το 2022 η περιουσία του Αρνό υπερδιπλασιάστηκε στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια – από 76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, καθώς η ζήτηση για αγαθά πολυτελείας αυξήθηκε μετά την αρχική βουτιά της πανδημίας.
Η πηγή έμπνευσης
Ο ίδιος ο Αρνό έχει κατονομάσει ως πηγή έμπνευσης για τις επιχειρηματικές του κινήσεις έναν άλλο επενδυτή που φιγουράρει στο top 5 των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Ο λόγος για τον Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Berkshire Hathaway Warren Buffett.
Ο διάσημος επενδυτής είναι «το πρόσωπο που θαυμάζω περισσότερο στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Arnault στο Forbes το 2017, προσθέτοντας: «Είναι ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής και έχει λαμπρές ιδέες – και επιμένει σε αυτές».
Ο Μπάφετ είναι διάσημος για την επενδυτική στρατηγική «αγοράζω και κρατώ» (buy and hold), τασσόμενος υπέρ των μακροπρόθεσμων πλάνων έναντι της στενής παρακολούθησης των αγορών από μέρα σε μέρα.
Παρομοίως, ο Αρνό έχει χαρακτηρίσει την υπομονή «απαραίτητη ιδιότητα» στις επιχειρήσεις. Φέρεται να φλέρταρε την ιταλική μάρκα κοσμημάτων Bulgari για μια δεκαετία, προτού επιτεθεί όταν η μάρκα αντιμετώπιζε προβλήματα, αποκτώντας την το 2011.
Αλλά ο Arnault φαίνεται ότι δεν ακολούθησε πλήρως τα βήματα του Μπάφετ.
Ο Στηβ Τζομπς
Ο Μπάφετ δεν είναι το μοναδικό επιχειρηματικό είδωλο του Αρνό. Ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH έχει επίσης εκφράσει το θαυμασμό του για τον συνιδρυτή της Apple, Στηβ Τζομπς.
Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει στο Forbes το 2017 ότι ο Τζομπς τον είχε προσεγγίσει κάποτε για να του ζητήσει συμβουλές σχετικά με το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής πώλησης της Apple.
Ο Τζομπς πέτυχε στην Apple χάρη «σε έναν συνδυασμό δημιουργικότητας και μιας έντονης αίσθησης του πώς να διαχειριστείς την ανάπτυξη», είχε δηλώσει ο Αρνό. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος της LVMH απαιτεί μια παρόμοια προσέγγιση, πρόσθεσε, επειδή πρέπει «να μετατρέψει τη δημιουργικότητα σε επιχειρηματική πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο».
«Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να είσαι συνδεδεμένος με τους καινοτόμους και τους σχεδιαστές, αλλά και να κάνεις τις ιδέες τους βιώσιμες και συγκεκριμένες».
Latest News
Στο χορό κατά των ΗΠΑ και η Κίνα, ανησυχεί η Ευρώπη [γράφημα]
Μένει να φανεί τι στάση θα κρατήσει ο Τραμπ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έχει απειλήσει με χωριστούς δασμούς
Allianz: Αλλαγές στην αξιολόγηση κινδύνου για 48 χώρες - Θετικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα
O oικονομικός κίνδυνος ανά χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας, σύμφωνα με την Allianz Trade
Μόσχα όπως... Λονδίνο - Πώς εκτοξεύτηκαν τα πολυτελή ακίνητα στη ρωσική πρωτεύουσα
Σαν ζεστό ψωμί ξεπουλάνε τα πολυτελή ακίνητα στη Ρωσία και δη στη Μόσχα, καθώς οι Ρώσοι επενδύουν στη χώρα τους
Ήρθε η ώρα για την LVMH - Πώς κινούνται οι δείκτες των ρολογιών του γαλλικού κολοσσού
Οι επικεφαλής των οίκων TAG Heuer, Tiffany και Bulgari προβλέπουν άνοδο των πωλήσεων και τόνωση της πολυτέλειας
Από τις κλοπές στην ασφάλεια - Το επαναστατικό πείραμα στη Βρετανία
Για να καταπολεμήσουν τους κλέφτες, οι έμποροι λιανικής τους... προσλαμβάνουν για να κλέψουν
Η Κίνα για την επαναφορά της εμπορικής συμφωνίας «Φάση 1» του 2020 - Τι αναφέρει η WSJ
Η εμπορική συμφωνία «Φάση 1» που υπέγραψε ο Τραμπ με το Πεκίνο το 2020, έθεσε τέλος σε έναν σχεδόν διετή εμπορικό πόλεμο εκείνη την εποχή
Άμεση παραδοχή από Τραμπ - «Επίπονες οι συνέπειες για τους Αμερικανούς»
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι οι δασμοί Τραμπ είναι πιθανό να είναι προσωρινοί
Αύξηση 14% του βασικού μισθού στη Ρουμανία
Αύξηση του βασικού μισθού στη Ρουμανία: Μια σημαντική οικονομική εξέλιξη με πολλές προεκτάσεις
Τραμπ: Πολύ σύντομα οι δασμοί στην ΕΕ
«Θεωρώ ότι οι συνομιλίες πάνε μάλλον καλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πολύ σύντομα» έρχονται και οι δασμοί στην ΕΕ
Από ασανσέρ σε πολυτελή διαμερίσματα - Η στεγαστική κρίση κι ένα κόλπο στη Βρετανία
Μετά από 14 χρόνια υποτονικής ανάπτυξης υπό τους Τόρις, η κυβέρνηση Στάρμερ προσπαθεί να χτίσει 1,5 εκατομμύρια σπίτια σε πέντε χρόνια