![ΗΠΑ: Αποζημίωση 144,5 εκατ. δολ. στα θύματα σφαγής σε εκκλησία του Τέξας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/sutherland-springs-church-shooting.jpg)
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχτηκε σήμερα να καταβάλει αποζημίωση ύψους 144,5 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα μιας σφαγής που διέπραξε το 2017 ένας πρώην στρατιωτικός μέσα σε εκκλησία στο Τέξας.
Ο Ντέβιν Κέλι σκότωσε 26 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22. Περισσότεροι από 75 ενάγοντες είχαν στραφεί κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν εμπόδισε τον δράστη να αποκτήσει πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα.
Ο Κέλι, ένας πρώην δεκανέας, ηλικίας 26 ετών, είχε καταδικαστεί το 2012 από στρατοδικείο για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του και του παιδιού της. Είχε επίσης εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική την εποχή που υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία, επειδή απείλησε να σκοτώσει τους ανωτέρους του.
Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία να αγοράζουν πυροβόλα όπλα. Όπως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν μεταβίβασε τον φάκελό του στην ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια να ελέγχει το ποινικό μητρώο των αγοραστών όπλων. Ο Κέλι κατάφερε έτσι να φτιάξει ένα οπλοστάσιο. Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, οπλισμένος με ένα τυφέκιο εφόδου AR-15, μπήκε σε μια εκκλησία Βαπτιστών της κωμόπολης Σάδερλαντ Σπρινγκς του Τέξας και άνοιξε πυρ. Η εκκλησία ήταν γεμάτη με πιστούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία.
Λίγο αργότερα, αφού προηγήθηκε καταδίωξη από την αστυνομία, ο Ντέβιν Κέλι αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2021 ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει υπεύθυνη για τη σφαγή και την καταδίκασε να καταβάλει αποζημίωση 230 εκατ. δολαρίων στους ενάγοντες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση.
Με τη σημερινή συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο, μπαίνει τέλος στη δικαστική διαμάχη.
«Καμία λέξη και κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετριάσουν την τραγωδία του Σάδερλαντ Σπρινγκς», σχολίασε η Βανίτα Γκούπτα, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως έτσι «κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για τα θύματα αυτού του αδιανόητου εγκλήματος», πρόσθεσε.
Το 2022 η κυβέρνηση δέχτηκε να καταβάλει 127,5 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα της σφαγής στο λύκειο Πάρκλαντ, στη Φλόριντα. Οι 40 ενάγοντες κατηγορούσαν το FBI ότι αγνόησε δύο πληροφοριοδότες που είχαν προειδοποιήσει τις αρχές για την επικινδυνότητα του δράστη. Το 2021 οι συγγενείς εννέα Αφροαμερικανών, που σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία στο Τσάρλεστον το 2015 από έναν υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, αποζημιώθηκαν με το ποσό των 88 εκατ. δολαρίων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/metarr-600x313.jpg)
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
![Σαντορίνη: 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τους κατοίκους τα ξημερώματα της Τετάρτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
![Ακίνητα: Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/evakinita6045-600x400.jpg)
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία