
Αδειάζει το «ποτήρι» των εμπορικών του αντιπροσώπων στην ελληνική αγορά ο όμιλος Campari (Gruppo Campari) μετά την απόφασή του να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα, δημιουργώντας θυγατρική εταιρεία.
Η αλλαγή στη διανομή των προϊόντων του ιταλικού ομίλου στην εγχώρια αγορά, γνωστού για τα απεριτίφ του, όπως το Campari και το Aperol, θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2024.
Campari: Επέλαση στην αγορά του bourbon
Ήδη η Campari, που διατηρεί στην Ελλάδα εργοστάσιο παράγοντας το Ούζο 12, έχει ενημερώσει την Cοca Cola Τρία Έψιλον και την Beverage World του ομίλου Photos Photiades ότι η συνεργασία τους ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.
Η Cοca Cola Τρία Έψιλον από το 2016 είχε αναλάβει την αποκλειστική διανομή και πώληση στην ελληνική αγορά των αλκοολούχων ποτών Campari, Aperol, Bulldog κ.ά., και σύμφωνα με στελέχη της σ’ αυτά τα 8 χρόνια επετεύχθη τετραπλασιασμός του όγκου πωλήσεων, που ξεπέρασαν κατά πολύ τους στόχους. «Γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της Gruppo Campari να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα», όπως αναφέρουν.
Σημειώνεται ότι το 3% των πωλήσεων του ομίλου Coca-Cola HBC το 2022 προήλθε από τη διανομή και πώληση αλκοολούχων ποτών. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται εκτός από τα προϊόντα Campari, οι οίκοι Edrington (Famous Grouse κ.λπ.), Brown-Forman (Jack Daniels) και Ισιδώρου Αρβανίτου, ενώ από τον Φεβρουάριο εφέτος προχώρησε και την έναρξη συνεργασίας με τον κολοσσό AB InBEv στη μπύρα.
Αντίστοιχα ο ιταλικός όμιλος παίρνει «διαζύγιο» και από την Beverage World θυγατρική στην Ελλάδα του κυπριακού ομίλου Photos Photiades Photos Photiades.
H Beverage World διακινεί στην Ελλάδα 9 σήματα της Gruppo Campari, μεταξύ των οποίων Apleton, Grand Marnier, Wild Turkey και Crodino.
Επίσης, αναμένεται να επηρεαστεί η Β.Σ. Καρούλιας η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής στην εγχώρια αγορά στο Ούζο 12 εδώ και μια 8ετία.
Λιγότερα κέρδη από το Ούζο 12
Αν και οι συνολικές πωλήσεις του Gruppo Campari ενισχύθηκαν το 2022, η θυγατρική του εταιρεία «Καλογιάννης – Κούτσικος ΜΑΕ» στο Βόλο, τα ¾ των πωλήσεων της οποίας γίνεται στο εξωτερικό, «είδε» τα κέρδη της να υποχωρούν.
«Το 2022 το περιθώριο καθαρού κέρδους μειώθηκε κατά 41,36% εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους προμήθειας αλκοόλης και υλικών συσκευασίας, αλλά και της μείωσης των πωλήσεων στην κύρια αγορά δραστηροποίησης του Ούζου/Gold12», αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις.
Ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε από 15,79 εκατ. ευρώ το 2021 σε 14,97 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το αποτέλεσμα χρήσεως μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε 2,76 εκατ. ευρώ από 4,97 εκατ. ευρώ.
Στους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας είναι η επέκταση εντός της επόμενης τριετίας σε όλες τις αγορές όπου η κατηγορία του ούζου υπερβαίνει τα 10.000 κιβώτια ετησίως, η οργανική ανάπτυξη του Ούζου 12 και του 12 Gold στις κύριες αγορές τους, καθώς και η αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας μέσω ανάπτυξης νέων προϊόντων ή/και μεταφορά τους από άλλα εργοστάσια του ομίλου.
Ένα… λάθος
Ένα λάθος, sbagliato στα ιταλικά, που σάρωσε το TikTok στα τέλη του περασμένου έτους, έδωσε μια απροσδόκητη ώθηση στον όμιλο Campari πέρσι.
Βέβαια, το ρουμπινί «Negroni Sbagliato», μια viral παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ Negroni, που εκτός από βερμούτ και Campari έχει Prosecco αντί για τζιν, δεν ήταν ο μόνος λόγος ανόδου για τις πωλήσεις του ιταλικού ομίλου. Βοήθησε και η επιστροφή στην κανονικότητα, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στον τομέα των απεριτίφ.
Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου Campari για το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 2,69 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,2%.
Με ένα χαρτοφυλάκιο από 50 premium και super premium μάρκες και έτος ίδρυσης το 1860, ο όμιλος Campari είναι σήμερα ο έκτος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, διαθέτοντας παρουσία σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο σε σύγκριση με την Diageo και την Pernod Ricard, η Campari παραμένει ένας μικρός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.
Έχει την έδρα του στο Sesto San Giovanni της Ιταλίας και διαθέτει 23 εργοστάσια παγκοσμίως με ιδιόκτητο δίκτυο διανομής σε 23 χώρες.
Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Davide Campari-Milano NV είναι εισηγμένες στο Ιταλικό Χρηματιστήριο από το 2001.


Latest News

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Πώς πρέπει να «βλέπουμε» τις εξαγωγές
Η εμπειρία του προέδρου του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια του ψηφιακού εργαστηρίου, με θέμα «Εμπόδια Εισόδου σε Νέες Αγορές: η περίπτωση του κλάδου των Τροφίμων»

Το «όπλο» των σούπερ μάρκετ για να τονώσουν την κερδοφορία τους
Η νέα στρατηγική των σούπερ μάρκετ με την ιδιωτική ετικέτα - Πώς από ανάχωμα εξελίχθηκε σε βασικό μοχλό της εμπορικής πολιτικής

Βελτιωμένες δυνατότητες της τεχνολογίας WiBAS G5 παρουσίασε η Intracom Telecom
Μεταξύ των βελτιωμένων δυνατοτήτων που παρουσίασε η Intracom Telecom είναι τα 2 Gbps Ταχύτητα Λήψης ανά Συνδρομητή

Nέος Γενικός Διευθυντής στις αγορές Consumer & Craftsmen της Henkel
Αναλαμβάνει καθήκοντα νέου Γενικού Διευθυντή του business unit Consumer & Craftsmen του τμήματος Henkel Adhesive Technologies σε Ιταλία και Ελλάδα

Κάμπος Χίου: Συνεχίζεται η συγκομιδή των εσπεριδοειδών του νησιού
Διαρκής στόχος της εταιρείας είναι η στήριξη των ντόπιων παραγωγών

Εθνική Τράπεζα: Διαψεύδει διεργασίες για στρατηγική συμφωνία με Τράπεζα Κύπρου
Απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σε επιστολή - ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ελλάκτωρ: 24 Μαρτίου η ημερομηνία αποκοπής για την επιστροφή κεφαλαίου
Οι μετοχές της Ελλάκτωρ θα είναι στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία €0,04 ανά μετοχή
![Morningstar DBRS: Γάλλοι και Έλληνες τραπεζίτες πήραν την «πίτα» της ναυτιλιακής βιομηχανίας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ploia-600x338.jpg)
Morningstar DBRS: Γάλλοι και Έλληνες τραπεζίτες πήραν την «πίτα» της ναυτιλιακής βιομηχανίας [γράφημα]
Γιατί η ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Παρατείνεται για έναν χρόνο το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ
Ο προϋπολογισμός του για το έτος 2025 ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ

Νέα επένδυση από ΤΕΝΕΡΓ στις ΑΠΕ της Βουλγαρίας – Φωτοβολταϊκό 130 MW με κατασκευαστή την ΤΕΡΝΑ
Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 130 MW - Η κατασκευή του έργου υλοποιείται από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.