
Μπορεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός να γονατίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στη χώρα μας, ωστόσο στο επίπεδο αποκλειστικά των τιμών στο τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, η Ελλάδα παραμένει φθηνότερη σε σύγκριση με πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τον Μάρτιο 2023.
ΙΕΛΚΑ: Βελτίωση για τον δείκτη οικονομικού κλίματος λιανεμπορίου τροφίμων
Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύμφωνα με την οποία, συγκρίνοντας τις τιμές που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι τιμές στην Γαλλία ήταν 18% υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα, στη Βρετανία ήταν υψηλότερες κατά 7% , στην Ισπανία κατά 3%, στην Ιταλία κατά 7%, ενώ στην Πορτογαλία οι τιμές βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.
Εξαιρουμένου του ΦΠΑ
Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά εάν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, ο οποίος είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα.
Από τη σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση προκύπτει ότι οι και οι πέντε χώρες έχουν πολύ πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα: η Γαλλία κατά 26%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 20%, η Ισπανία κατά 11% και η Πορτογαλία κατά 2%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).

Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από τη Βρετανία (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24%, στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η επίδραση ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων παρέχει στους έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό του καλάθι με κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη τιμές. Η διαχρονική σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες με διακυμάνσεις οι οποίες δεν αλλάζουν το γενικό συμπέρασμα της ανάλυσης.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο
Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου 2022, οι διακυμάνσεις στην εξέλιξη των τιμών είναι μικρή. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ελλάδα καταγράφονται σταθερές (μείωση -0,29%), όπως και στη Γαλλία (-0,25%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,45%), μείωση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-0,91%) και αύξηση στην Ισπανία (+1,95%) και στην Ιταλία (+1,61%).
Σημειώνεται ότι η σύγκριση αυτή αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 και όχι τη σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους όπως συμβαίνει στην περίπτωση υπολογισμού του πληθωρισμού, αφορά το συγκεκριμένο καλάθι προϊόντων και αφορά μόνο το κανάλι των σουπερμάρκετ.
Παράμετροι σύγκρισης τιμών
Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΦΠΑ, άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι:
- Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη
- Το κόστος ενέργειας και μεταφορών
- Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κ.λπ.)
- Το μέγεθος της αγοράς και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων
- Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους
- Τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία)
- Η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα
- Οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα σε κάθε χώρα
- Το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα
Τα στοιχεία προέρχονται από τις παρακάτω αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ οι μέσες τιμές ανά υποκατηγορία και ανά χώρα παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:
- Ελλάδα: Σκλαβενίτης, ΑΒ, My Market, Μασούτης, Market In
- Ηνωμένο Βασίλειο: Morrisons, ASDA, Sainsbury’s, Coop, Ocado, TESCO
- Ισπανία: Carrefour, Marcadona, Caprabo, Condis, Dia, Eroski, SoySuper. Alcampo
- Ιταλία: CosiComodo, emiDrive, Pim Spesa, Agora, Everli, HeyConad, easyCoop
- Πορτογαλία: continente, MiniPreco, Auchan, Spar
- Γαλλία: monoprix plus, carrefour, super U, Auchan, Aldi





Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H πρώτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ δίνει το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την πρώτη ημέρα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Θόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται βίαιη… πτώση τιμών στην ενέργεια
«Στην Ελλάδα θα έχουμε το φαινόμενο του decoupling στην ενέργεια που αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη και θα έχουμε μείωση των τιμών για τα επόμενα 2 χρόνια», είπε ο κ. Σκυλακάκης

Τι εκτιμούν Χαρδούβελης και Ζανιάς για τους δασμούς Τραμπ - Πώς θα ανταπεξέλθει η ελληνική οικονομία
«Θέλει να φέρει πίσω βιομηχανικές θέσεις στις ΗΠΑ», είπε ο κ. Χαρδούβελης - «Η αβεβαιότητα είναι αυτή που θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά»

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Δουκίδης (ΟΠΑ): Πρέπει να δούμε ανά κλάδο τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X μίλησε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο ΟΠΑ

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Δούκας: «Χρειαζόμαστε υποδομές για να υποδεχτούμε 10 εκατ. τουρίστες»
Πέρυσι υποδεχτήκαμε 8 εκατ. ευρώ και φέτος ετοιμαζόμαστε για 10 εκατ. επισκέπτες», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μιλώντας στον ΟΤ, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Καραμέρος (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ): «Η κοινωνία ζητά πολιτικές συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ»
Στον OT, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Χατζής (ΠΟΞ): Πρέπει να διατηρήσουμε την ποιότητα ψηλά ώστε οι τουρίστες να επιλέγουν την Ελλάδα
Για τους δασμούς του Τραμπ, το φορολογικό και την ψηφιακή κάρτα εργασίας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της ΠΟΞ στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

OT Delphi Economic Forum X – Γιαννίτσης (ΕΚΠΑ): Η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από την κρίση
Οι επενδύσεις στις οποίες η χώρα δεν έχει δώσει έμφαση μετά την κρίση πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, είπε ο κ. Γιαννίτσης μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Delphi Economic Forum X- Ρούμεν Ράντεφ: Η συνεργασία είναι καλύτερη από τους πολέμους
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ τόνισε ότι η Ε.Ε. «χρειάζεται στρατιωτική ισχύ, αλλά και εξορθολογισμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων»

Delphi Economic Forum X – Κ. Τασούλας: «Να μην είμαστε αμέτοχοι στις μυλόπετρες της Ιστορίας»
Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια συνεδρία του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών