«Ήταν ένα είδος συμβιωτικής σχέσης που νομίζω ότι απολαύσαμε και οι δύο», είχε πει ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου και τη συμμετοχή του σε κρατικό συνέδριο τεχνολογίας.

Σε άλλη του εμφάνιση, κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού, ανακοίνωσε την επέκταση ενός προγράμματος αγροτικής εκπαίδευσης, μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επίσκεψη Κουκ στην Κίνα ήταν μια διπλωματική κίνηση υψηλού ρίσκου κατά τη διάρκεια της οποίας το αφεντικό της Apple είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ιδιωτικά με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τις λειτουργίες της εταιρείας.

Ο Τιμ Κουκ ρίχνει φως στα μελλοντικά σχέδια της Apple

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της θητείας Κουκ στο τιμόνι της Apple ήταν το «κτίσιμο» των σχέσεων με την Κίνα. Σε βάθος σχεδόν δύο δεκαετιών η Apple έχει στήσει στην ασιατική χώρα μια γιγαντιαία επιχείρηση κατασκευής και συναρμολόγησης εμπλέκοντας χιλιάδες μικρότερους εταιρικούς συνεργάτες.

Σοβαρή η ανάπτυξη και σε επίπεδο λιανικής αγοράς με 40 καταστήματα της Apple στην ηπειρωτική Κίνα. Ενδεικτικό ότι η Apple αντλεί το 20% των εσόδων της από την περιοχή της «Ευρύτερης Κίνας», δηλαδή της Κίνας, της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ.

Παρόλα αυτά και παρά την διπλωματικότητα με την οποία χειρίστηκε το ταξίδι του στην Κίνα ο Κουκ, η αλήθεια είναι ότι πλήθος άλλων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας εργάζεται πυρετωδώς για να ελαττώσει την εξάρτηση από το Πεκίνο, όπως αποκαλύπτουν ανώνυμες πηγές στο Bloomberg.

REUTERS/Peter DaSilva

Τα προβλήματα

Πρώτο προειδοποιητικό καμπανάκι ήρθε όταν αυξήθηκε η ένταση, που κατέληξε σε εμπορικό πόλεμο, ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Ακολούθως, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια της πανδημίας με ότι αυτή συνεπαγόταν σε επίπεδο πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας.

Μοιραία ήρθαν στο προσκήνιο άλλες ασιατικές χώρες στις οποίες άρχισαν να μετακινούνται παραγωγικές δομές της Apple. Στην Ινδία πήγε μέρος της παραγωγής iPhone και αξεσουάρ, το Βιετνάμ επιλέχθηκε για τη συναρμολόγηση ασύρματων ακουστικών AirPod και υπολογιστών Mac, στη Μαλαισία μεταφέρθηκε μέρος της παραγωγής των Mac. Παράλληλα, επιλέχθηκε και η Ιρλανδία για την παραγωγή συστημάτων iMac.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, διευθυντικά στελέχη της Apple δίνουν οδηγίες στους υφισταμένους τους να επικεντρωθούν στη αναζήτηση εξαρτημάτων και γραμμών παραγωγής εκτός Κίνας, για τα περισσότερα νέα προϊόντα που θα παρουσιαστούν το 2024, αν και θα διατηρηθούν σημαντικές δομές παραγωγής και στην Κίνα.

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Ο παράγοντας Ταϊβάν

Επιπρόσθετα, η Apple διερευνά τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της και από την Ταϊβάν, καθώς η TSMC, γίγαντας στην κατασκευή μικροτσίπ, είναι η εταιρεία που κατασκευάζει κρίσιμης σημασίας ημιαγωγούς για κάθε προϊόν της αμερικανικής εταιρείας. Το συγκεκριμένο θέμα ανέκυψε λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

Η… απεμπλοκή της Apple από την Ταϊβάν γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα προμηθεύεται μικροτσίπ από την TSMC αλλά προερχόμενα από το εργοστάσιο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Αριζόνα από το επόμενο έτος.

Η συγκεκριμένη απόφαση ίσως είναι ακόμη πιο πολύπλοκη από την μετεγκατάσταση μιας γραμμής παραγωγής, ωστόσο, φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή της Apple δεδομένης της ανυπαρξίας εναλλακτικού κατασκευαστή εκτός της ταϊβανέζικης εταιρείας.

REUTERS/Alyssa Pointer

Οι κίνδυνοι

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι κινήσεις της Apple είναι πολύ προσεκτικές ώστε να μην κινηθεί πολύ γρήγορα στη μετάβασή της σε άλλα εργοστάσια εκτός Κίνας για να μην προκαλέσει «αντίποινα» από την κινεζική πλευρά. Αυτά τα αντίποινα θα μπορούσαν να προέλθουν ακόμη και από τους απλούς Κινέζους καταναλωτές που ενδεχομένως γυρίσουν την πλάτη στα προϊόντα της Apple.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Apple και δεν κινείται υπερβολικά γρήγορα είναι ότι θέλει να εξασφαλίσει υψηλά στάνταρ παραγωγής, ειδικά στο Βιετνάμ και στη Μαλαισία.

Τα… πειράματα του παρελθόντος

Τα πειράματα για τη μετεγκατάσταση γραμμών παραγωγής και συναρμολόγησης πραγματοποιούνται εντός της Apple για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2012 συνεργάστηκε με τη Foxconn, τον μεγαλύτερο υπό-κατασκευαστή της, για την κατασκευή ορισμένων μοντέλων iPhone στη Βραζιλία για την παράκαμψη των δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.

Το επόμενο έτος, ως απάντηση στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις, η Apple άρχισε να κατασκευάζει υπολογιστές Mac Pro σε εργοστάσιο της Flex στο Τέξας. Κανένα από τα δύο έργα δεν πήγε ομαλά. Η Apple τελικά μείωσε την παραγωγή Mac Pro στις ΗΠΑ και πλέον κάνει μόνο συμβολική συναρμολόγηση των συσκευών στη χώρα.

Μια αλλαγή, που είχε τελικά μεγαλύτερη διάρκεια, ξεκίνησε το 2017, όταν η Apple άρχισε να κατασκευάζει μέρος των iPhone της οικονομικότερης κατηγορίας στην Ινδία. Σε γενικές γραμμές, δεν έκανε πολλά για να αποδυναμώσει τους δεσμούς της με την Κίνα εκείνη την εποχή.

Ανάλυση του Bloomberg Intelligence διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Κινέζων προμηθευτών αυξήθηκε από το 2017 στο 2020, ενώ ο αριθμός των προμηθευτών μειώθηκε σε ορισμένες άλλες χώρες. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες αναπτύσσονται αργά από τότε, αποτελούν τώρα το θεμέλιο για μεγάλο μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να κατασκευάσει τα επώνυμα προϊόντα της εκτός Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Sparkle: Ανίχνευση σεισμικών δονήσεων με χρήση υποβρυχίων καλωδίων
Τεχνολογία |

Χρήση υποβρυχίων καλωδίων για την ανίχνευση σεισμικών δονήσεων

Μετά το MoU μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και της Sparkle, τα υποβρύχια καλώδια της TIM θα χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων στη Μεσόγειο