Η ελεγχόμενη και ισορροπημένη αύξηση των μισθών δεν ανατροφοδοτεί αλλά αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό κόστους και την παρούσα περίοδο φαίνεται να είναι το καλύτερο δώρο για τους μισθωτούς το φετινό Πάσχα. Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει κατά έναν μήνα την αύξηση του κατώτατου μισθού σε περίπου 600.000 εργαζομένους, από τα 713 στα 780 ευρώ, και μάλιστα πριν από το Πάσχα, από την 1η Απριλίου, έχει θετικό αντίκτυπο μέσω 20 επιδομάτων σε 2,4εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο Πρωθυπουργός, κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, έχει δηλώσει πως αν ο τίτλος της πρώτης του θητείας ήταν «λιγότεροι φόροι», ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι «καλύτεροι μισθοί» για όλους τους Ελληνες.

Εκτιμάται μάλιστα πως κάθε αύξηση 1% του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αύξηση του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά 0,44%. Σύμφωνα με την Εργάνη, η μηνιαία μισθοδοσία μετά την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% την 1η Μαΐου 2022, κατά μέσο όρο μεικτών μηνιαίων αποδοχών, προσέγγιζε τα 2,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως το 2023 με την επόμενη αύξηση 9,4% το εισόδημα του συνόλου των μισθωτών θα ξεπεράσει το 2023 τα 2,8 δισ. ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα, το συνολικό κόστος του δώρου του Πάσχα στους εργαζομένους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται φέτος στα 1,3 δισ. ευρώ, με τις μεικτές αποδοχές των ασφαλισμένων μισθωτών να ανέρχονται στα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές καθαρές αποδοχές θα κυμαίνονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Οι εργοδότες, παρά τις δυσκολίες στην καταβολή του, ποτέ δεν θεώρησαν το δώρο του Πάσχα «δώρον άδωρον», αφού πάντα τονώνει την εορταστική κατανάλωση.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αυτή που απέναντι στον «ευρωπαϊκό πληθωρισμό» καλείται τώρα να χρηματοδοτήσει μέσω της αύξησης των μισθών το «εθνικό αντίμετρο» απέναντι στην ακρίβεια, ανταποδίδοντας τις κρατικές ενισχύσεις τη διετία του κορωνοϊού. Αλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι αναγκαία για τα νοικοκυριά η παροχή επιπλέον ρευστότητας σε μια χρονική συγκυρία όπου οι πληθωριστικές πιέσεις κυρίως εξαιτίας του κόστους των τροφίμων πιέζουν ασφυκτικά το οικογενειακό εισόδημα. Η αύξηση λοιπόν του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων είναι φέτος το καλύτερο δώρο του Πάσχα και, όπως πάντα, κάθε επιπλέον αμοιβή στους εργαζομένους σύμφωνα με τη «ροπή κατανάλωσης» επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στην αγορά. Επόμενος στόχος του 2023 πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τριετιών και την καλυτέρευση όλων των μισθών.

Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ακύρωση παράλειψης πρόσληψης δικηγόρου: Δεσμία αρμοδιότητα της Διοίκησης
Experts |

Ακύρωση παράλειψης πρόσληψης δικηγόρου: Δεσμία αρμοδιότητα της Διοίκησης

Το ΣτΕ έκρινε ότι, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης λόγω μη αποδοχής του διορισμού από τον πρώτο επιλεγέντα, η θέση παραμένει κενή και η διοίκηση οφείλει, κατά δεσμία αρμοδιότητα, να προχωρήσει στην πρόσληψη του δεύτερου κατά σειρά υποψηφίου

Ο μοναδικός ρόλος της στέγασης απαιτεί μεγαλύτερη κατανόηση
Experts |

Ο μοναδικός ρόλος της στέγασης απαιτεί μεγαλύτερη κατανόηση

Οι αιτίες είναι περίπλοκες και ποικίλες, αλλά τα διακυβεύματα είναι ξεκάθαρα: Στέγαση σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια και αίσθηση του ανήκειν. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ευημερίας και ένα αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα.