Είναι το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ boomers και millennials τόσο μεγάλο όσο πιστεύεται;

Ανελαστική καταναλωτική ανάγκη το ταξίδι για τους 40άρηδες

Σύμφωνα με τους Financial Times οι διαφορές είναι πράγματι μεγάλες – όμως όχι τόσο όσο φαντάζουν με μια πρόχειρη, επιφανειακή σύγκριση. Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις millennials των ΗΠΑ – η ομάδα που γεννήθηκε μεταξύ 1981 και 1997 – δηλώνει ότι η ζωή του είναι υλικά χειρότερη από ό,τι ήταν η ζωή των γονέων του, ποσοστό ρεκόρ για κάθε γενιά Αμερικανών στην οποίαν έχει τεθεί αυτή η ερώτηση. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η σημερινή νεολαία θα έχει χειρότερη ζωή από τους γονείς της, από 13% πριν από 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos Mori.

Το έλλειμμα πλούτου

Μια στατιστική που συχνά αναδεικνύεται για να υποστηρίξει τη δυσπραγία των millennials είναι το έλλειμμα πλούτου. Ένα ευρέως διαδεδομένο διάγραμμα από τις ΗΠΑ δείχνει ότι οι νέοι ενήλικες κατείχαν μόνο το 3% του πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών το 2019, ενώ οι baby boomers (οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες) κατείχαν το 21% στην ίδια περίπου ηλικία.

Αυτή η προσέγγιση όμως έχει ένα ελάττωμα, κατά τον Jeremy Horpedahl, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο του Central Arkansas. Οι boomers είναι μια πολύ μεγάλη γενιά. Την εποχή που κατείχαν το 21% του πλούτου, αποτελούσαν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ από ό,τι οι millennials σήμερα. Αν αντ’ αυτού ακολουθήσουμε την πρόταση του Horpedahl και συγκρίνουμε τον προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό κατά κεφαλήν πλούτο εντός κάθε γενιάς διαχρονικά, οι millennials στην πραγματικότητα σχεδόν ακολουθούν τα βήματα των boomers.

Έχουν δίκιο οι millennials

Παρ’ όλ’ αυτά, οι millennials έχουν δίκιο να επισημαίνουν τη χειρότερη θέση στην οποίαν βρίσκονται σε σχέση με τους γονείς τους. Και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι FT – η συσσώρευση πλούτου – όπως και το εισόδημα – έχει σημασία για τους millennials σήμερα κυρίως ως μέσο για την απόκτηση κατοικίας, ειδικά καθώς εισερχόμαστε σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων. «Αν αποπληθωρίσουμε τον πλούτο με τον δείκτη τιμών των κατοικιών αντί του ΔΤΚ, τα περιουσιακά στοιχεία των millennials μειώνονται στο μισό.

Έπειτα, οι millennials εισήλθαν στην αγορά εργασίας με περισσότερα πτυχία στο ενεργητικό τους από οποιαδήποτε άλλη γενιά. Οι κόποι τους όμως δεν ανταμείφθηκαν: Στη Βρετανία, αν και στο εργατικό δυναμικό περιλαμβάνονται διπλάσιοι πτυχιούχοι σε σχέση με παλαιότερα, τα εισοδήματα των πολύ πιο μορφωμένων εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένα.

Για τους FT, το γεγονός αυτό οφείλεται – και πάλι – στο ζήτημα της κατοικίας. Στη Βρετανία το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι 23% χαμηλότερο από εκείνο που είχαν οι boomers στην ηλικία των σημερινών millennials. Στις ΗΠΑ, είναι 10% χαμηλότερο. «Οι πτυχιούχοι millennials στο Λονδίνο έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες να είναι ιδιοκτήτες σπιτιού από ό,τι οι πτυχιούχοι boomers στην ίδια ηλικία», αναφέρει το βρετανικό έντυπο, που υπογραμμίζει παράλληλα ότι μόλις δύο στους δέκα εργαζόμενους χωρίς πτυχίο είναι ιδιοκτήτες σπιτιού (έναντι 60% από στους boomers).

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ οι millennials μοιάζουν να τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερο ως προς την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας – αν και χρειάστηκε να «παλέψουν» μέσα σε μία εξαιρετικά απαιτητική αγορά εργασίας. Σε πιο ακριβές αγορές ακινήτων όμως, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, το χάσμα με τους boomers είναι ιδιαίτερα αισθητό.

Σύμφωνα με μια προσέγγιση – με την οποίαν κλείνει το δημοσίευμα των FT – οι millennials δεν έχουν λιγότερα χρήματα στα 30 τους από ό,τι είχαν οι boomers στην ίδια ηλικία – όμως οι boomers πρόλαβαν να αγοράσουν τα καλύτερα σπίτια σε μια φθηνότερη αγορά. Οι millennials έκαναν ό,τι τους είπαν να κάνουν – όμως δεν κατάφεραν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή