
Το τραπεζικό χάος του Μαρτίου έδωσε «φτερά» στους επενδυτές που άνοιξαν short θέσεις στις αμερικανικές μετοχές, στοιχηματίζουν δηλαδή στην πτώση μιας μετοχής, με τα κέρδη να εκτοξεύονται.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι λεγόμενοι short sellers κατέγραψαν κέρδη άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μαζική πώληση τραπεζικών μετοχών μέχρι το τέλος Μαρτίου, με αποτέλεσαμ το μεγαλύτερο «απροσδόκητο» κέρδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την εγχώρια ανταγωνίστρια UBS ήταν ο τίτλος ενός χαοτικού μήνα για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Οι φόβοι για ντόμινο οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι απώλειες επιδεινώθηκαν από την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι 48 ώρες των «μεγάλων μαχαιριών» στις αγορές
Οι short πωλήσεις είναι η πρακτική του δανεισμού ενός περιουσιακού στοιχείου και της πώλησής του με την ελπίδα να αγοραστεί ξανά σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό που επιδιώκουν δηλαδή οι επενδυτές είναι να βάλουν στην τσέπη τη διαφορά και να επωφεληθούν από τη μείωση της αξίας των μετοχών.
Ο πιο κερδοφόρος μήνας
Τα hedge funds που «βραχυκύκλωσαν» τις τραπεζικές μετοχές είχαν συνολικά απωλεσθέντα κέρδη 7,25 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με την Ortex. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους short sellers στον τραπεζικό τομέα από το οικονομικό κραχ του 2008», δήλωσε την Πέμπτη ο συνιδρυτής της εταιρείας Peter Hillerberg.
Όσοι στόχευσαν στην παραπαίουσα SVB είχαν κέρδη 1,32 δισ. δολάρια, ενώ οι short sellers που ασχολήθηκαν με την First Republic σημείωσαν κέρδη σχεδόν 848 εκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές της βυθίστηκαν κατά 89% κατά τη διάρκεια του μήνα.
Την ίδια ώρα, η «συνθηκολόγηση» της Credit Suisse έκανε όσους είχαν αρνητικές θέσεις έναντι της μετοχής της τράπεζας στο ελβετικό χρηματιστήριο να κερδίζουν συνολικά 683,6 εκατομμύρια δολάρια.
Κερδισμένοι εμφανίστηκαν οι short sellers και από τη μετοχή της Deutsche Bank, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό «κραχ» ώθησε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώσει δημόσια ότι η τράπεζα είναι μια «πολύ κερδοφόρα επιχείρηση» και «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
Συγκεκριμένα, τα κέρδη σε όσους πόνταραν ενάντια στη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών στοιχείων Ortex, η οποία επεσήμανε πως ο όγκος των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε short θέσεις ενάντια στις μετοχές της Deutsche Bank διπλασιάστηκε.


Latest News

Η Κίνα απαγορεύει σε νοτιοκορεατικές εταιρείες την εξαγωγή προϊόντων που παρήχθησαν με κινεζικές σπάνιες γαίες
Η Κίνα προειδοποιεί τις νοτιοκορεατικές εταιρείες ότι απειλούνται με κυρώσεις εάν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή