Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιταλία – και φυσικά Ελλάδα: Πρόκειται για κάποιες από τις χώρες που αναμένεται να πληγούν από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές και προκαλεί φόβους για ένα ανοδικό ράλι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει τον «μαύρο χρυσό» ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Πετρέλαιο: Οι τιμές πέφτουν, η βενζίνη όμως «καίει»
Η μείωση παραγωγής από τις χώρες που συμμετέχουν στο πετρελαϊκό καρτέλ θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν, θα προχωρήσουν επίσης σε μείωση της παραγωγής.
Ποιες χώρες θα πληγούν
Οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το πιθανολογούμενο ράλι στις τιμές του αργού είναι εκείνες «με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα πρωτογενή ενεργειακά τους συστήματα», δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein, σύμφωνα με το CNBC.
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιο εκτεθειμένες είναι οι βιομηχανίες των αναδυόμενων αγορών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, ιδίως στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και οι εξαιρετικά εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας», πρόσθεσε.
Η Ινδία
Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση μετά την επιβολή δρακόντειων κυρώσεων στη Μόσχα από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που επικαλείται το CNBC, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί, η μειωμένη τιμή του ρωσικού αργού δεν θα είναι αρκετή για να εξισορροπήσει το κόστος για την ινδική οικονομία. Η ανάπτυξη της χώρας θα υποστεί πλήγμα.
Ιαπωνία
Η Ιαπωνία αποτελεί μία ακόμη χώρα που αναμένεται να πληγεί από πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Το πετρέλαιο αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.
«Μη έχοντας αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Νότια Κορέα και Ιταλία
Το ίδιο ισχύει και για τη Νότια Κορέα, καθώς το πετρέλαιο αποτελεί την κύρια πηγή κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών. Και η Ιταλία, όμως, εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο.
Ευρώπη και Κίνα
Συνολικά η Ευρώπη, αλλά και η Κίνα, είναι επίσης «ιδιαίτερα εκτεθειμένες» στην άνοδο της τιμής του εισαγόμενου πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές, αν και όχι όσο τα μικρότερα, μεμονωμένα κράτη καθώς η μεν Κίνα διαθέτει και εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, η δε ΕΕ βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Οι αναδυόμενες αγορές
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα πληγούν οι αναδυόμενες οικονομίας, που δεν έχουν επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουν τις εισαγωγές πετρελαίου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Αργεντινή, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, το Πακιστάν αλλά και τη Σρι Λάνκα, που ήδη προσπαθεί να ανακάμψει από την οικονομική κατάρρευση του 2022.
Latest News
Στα 50 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο - Κάτω από 60% η πληρότητα στις αποθήκες
Οι εξαγγελίες Τραμπ πλήττουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Με ταχύτατους ρυθμούς αδειάζουν οι αποθήκες στην ΕΕ
Πατήθηκε το κουμπί για τον διαγωνισμό της Chevron - Το roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η αδειοδότηση για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες ξεκινά, ανακοίνωσε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος - Τα βήματα για τον διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησε η Chevron
Σκυλακάκης: Ξεκινά η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες
Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης για υδρογονάνθρακες και Εξοικονομώ
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
ΑΔΜΗΕ: Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,717 δισ. και η διάρκεια του έργου στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης
«Εύθραυστη» και το 2025 η αγορά φυσικού αερίου - Τι προβλέπει ο ΙΕΑ
Το παγκόσμιο ισοζύγιο παραμένει εύθραυστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, επισημαίνει ο ΙΕΑ
Νευρικές διακυμάνσεις στο φυσικό αέριο μετά τις εξαγγελίες Τραμπ
Η αλλαγή επηρεάζει μελλοντικά έργα στο φυσικό αέριο, ως εκ τούτου η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και φέτος
Ο Τραμπ ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Θα εξάγουμε την αμερικανική ενέργεια σε όλον τον κόσμο, διαμηνύει ο Ντόναλντ Τραμπ
Άνοιξε το παιχνίδι για τα ελληνικά κοιτάσματα – Ποιες περιοχές στοχεύουν οι Βig Οil [χάρτης]
Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες στα «χέρια» των Big Oil – Ο διαγωνισμός για το block «Νότια της Πελοποννήσου» - Στο ραντάρ Chevron και ExxonMobil offshore εκτάσεις νότια της Κρήτης
Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία
«Drill, baby, drill»: Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στις ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το σύνθημα «drill, baby ,drill» - Πώς θα αλλάξει η ενεργειακή πολιτική