Η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία εξαιτίας της μεταρρύθμισης των συντάξεων δεν δείχνει να υποχωρεί. Την Πέμπτη, 6 Απριλίου, διοργανώθηκε η ενδέκατη απεργιακή κινητοποίηση με εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων. Πρόκειται για μια αναταραχή που ευλόγως αποφέρει πολιτικά οφέλη σε όσους τάσσονται κατά της μεταρρύθμισης. Τα οφέλη αυτά όμως δεν είναι κατανεμημένα ισομερώς στα κόμματα και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Γαλλία: Νέα εβδομάδα απεργιών – Διαβουλεύσεις με κυβέρνηση χωρίς προσδοκίες

Μεγάλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 5 Απριλίου, επιβεβαίωσε τα ευρήματα ανάλογης μελέτης που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα και έδειξε ότι η μεγάλη ευνοημένη της κοινωνικής οργής που προκάλεσε η μεταρρύθμιση είναι πρωτίστως η ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λεπέν προσωπικά και δευτερευόντως το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National).

Σημειωτέον ότι η Λεπέν από το 2018 που μετονόμασε σε Εθνικό Συναγερμό το ακραία εθνικιστικό και ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο (Front National), το οποίο είχε ιδρύσει το 1972 ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν, έχει περιβληθεί τη λεοντή της μετριοπαθούς πολιτικού. Και στις βουλευτικές εκλογές του 2022 κατάφερε να αναδείξει το RN σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της Γαλλίας (και δεύτερο κόμμα με 88 έδρες, αφού αξιωματική αντιπολίτευση με 131 έδρες αναδείχθηκε ο αριστερός συνασπισμός Nupes).

Αρέσει στο 58%

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο Ifop για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match» με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων ηλικίας 18 ετών και άνω, το 58% των Γάλλων θεωρεί ότι η Μαρίν Λεπέν «βρίσκεται πιο κοντά στις ανησυχίες των Γάλλων». Σε ανάλογες έρευνες του 2021 και του 2017 τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει η Λεπέν ήταν 47% και 39% αντίστοιχα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα δημοσκόπηση του Ιδρύματος Ζαν Ζορές (Fondation Jean Jaures), μιας δεξαμενής σκέψης που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανέβαζε το ποσοστό του κόμματος της Λεπέν στο 26% από περίπου 19% που είχε λάβει στις βουλευτικές του 2022 – 25,7% είχε λάβει ο συνασπισμός Nupes.

Δεδομένου ότι η Αριστερά μοιάζει ανήμπορη να κεφαλαιοποιήσει σε ανάλογα υψηλό βαθμό το λαϊκό ξεσηκωμό κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία πιστεύουν ότι η συγκυρία θα αφήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη πολιτική παρακαταθήκη στη Λεπέν. Σημειωτέον ότι η στις δύο τελευταίες προεδρικές αναμετρήσεις του 2022 και του 2017 η Λεπέν είχε διεκδικήσει το αξίωμα στο δεύτερο γύρο, χάνοντας και τις δύο φορές από το νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το κορίτσι του λαού»

Το Νοέμβριο του 2022 η Λεπέν παρέδωσε την προεδρία του RN στον Ζορντάν Μπαρντελά και η ίδια παρέμεινε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Παραμένει, όμως, το ισχυρό χαρτί της (ακρο)δεξιάς αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Μακρόν αλλά και στη Κεντροδεξιά της Γαλλίας συνολικά. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2027.

«Οι Γάλλοι επικυρώνουν τη στρατηγική μας για δουλειά με βάση τα πλεονεκτήματα και τη σοβαρότητα που επιδεικνύουμε», δήλωσε στον «Figaro» στενός συνεργάτης της Μαρίν Λεπέν, προσθέτοντας ότι η ηλικίας 55 ετών πολιτικός «διαθέτει ένα κοινωνικό, λαϊκό χαρακτήρα που ακόμη και οι αντίπαλοί της αναγνωρίζουν σε αυτήν, είτε τοποθετούνται πολιτικά στη Δεξιά είτε στην Αριστερά».

Πολιτικοκοινωνικό αδιέξοδο

Η παρακαταθήκη αυτή, αν και δημοσκοπική προς το παρόν, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται. Η συνάντηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν με τους ηγέτες των γαλλικών συνδικάτων το απόγευμα της Πέμπτης κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο.

Η Μπορν αρνήθηκε να αποσύρει το σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων που προβλέπει την αύξηση του κατώτατου ορίου συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 έτη – είναι η διάταξη που έχει ξεσηκώσει τη λαϊκή οργή. «Δεν σχεδιάζω να προχωρήσω δίχως τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων», διαβεβαίωσε, ωστόσο η γαλλίδα πρωθυπουργός.

Τη δυσαρέσκεια των Γάλλων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνηση Μπορν παρέκαμψαν την κοινοβουλευτική έγκριση της μεταρρύθμισης βάσει του άρθρου 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που προβλέπει την καταφυγή σε προεδρικό διάταγμα.

Είναι η 11η φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο πρόεδρος Μακρόν παρακάμπτει τους εκπροσώπους του γαλλικού λαού για να «περάσει» νομοθετικές ρυθμίσεις. Κάτι που, όπως φαίνεται από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων, έχει εξαγριώσει επίσης πολλούς Γάλλους, που κατηγορούν τον Μακρόν για αυταρχισμό. Πολλοί εξ αυτών φαίνεται πως θεωρούν τη Λεπέν ως «απάντηση στον αυταρχισμό».

Οι εκλογές ακόμα στη Γαλλία αργούν. Αλλά το «δημοκρατικό τόξο» ίσως θα πρέπει να αρχίσει να αναζητεί αξιόμαχο εκπρόσωπο για να αντιμετωπίσει τη λαοφιλή ηγέτιδα. Ο Μακρόν δεν έχει δικαίωμα τρίτης προεδρικής θητείας, αλλά κι αν είχε μάλλον δύσκολα θα ξανακέρδιζε τη Λεπέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα