Το 1 δισ. ευρώ υπερέβησαν τα έσοδα της Ελλάκτωρ για το σύνολο του 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, διαμορφούμενα στο 1,044 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση έναντι της οικονομικής χρήσης του 2021.

Στις 24 Απριλίου η ΕΓΣ της Ελλάκτωρ για την πώληση της Άκτωρ

Τα EBITDA της εισηγμένης σημείωσαν άνοδο κατά 30% ανερχόμενα στα 248 εκατ. ευρώ, έναντι 173 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 68 εκατ. ευρώ πέρυσι, από 29 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα καθαρά κέρδη έπειτα από την πώληση των ΑΠΕ εκτινάχθηκαν στα 519 εκατ. ευρώ (απέφεραν στα ταμεία της εταιρείας 497 εκατ. ευρώ), έναντι ζημίων της τάξεως των 58 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα καθαρά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν στα 182 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρού δανεισμού 578 εκατ. ευρώ.

Η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε στις 31.12.2022 ανήλθε σε 508 εκατ. ευρώ και στις 31.12.2021 στα 470 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε: «Το 2022 αποτέλεσε ένα κομβικό ορόσημο για τον όμιλο Ελλάκτωρ. Με την στρατηγική εξυγίανσης της κεφαλαιακής δομής και επιτυχούς αναδιάρθρωσης που ακολουθήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια πετύχαμε την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των προηγουμένων ετών, με επιστροφή στην ανάπτυξη των εργασιών κατά 17% την διετία, και την είσοδο σε νέο κύκλο σημαντικά αυξημένης κερδοφορίας όπως αποτυπώνεται στα καθαρά κέρδη του 2022, ύψους 519 εκατ. ευρώ. Από υπερδανεισμένη επιχείρηση του παρελθόντος κατορθώσαμε να αποπληρώσουμε το σύνολο του εταιρικού δανεισμού και να είμαστε από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με καθαρά ταμειακά διαθέσιμα 182 εκατ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα της, σημαντικά αυξημένης, κερδοφορίας μας, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώνονται στο τέλος του 2022 σε 913 εκατ. ευρώ, καθιστώντας μας, μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στο κλάδο των υποδομών της Ελλάδας.

Το 2022, ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου ΑΠΕ με σύσταση της ΑΝΕΜΟΣ RES HOLDINGS AE, θυγατρικής της MORE κατά 75%, και στην οποία η Ελλάκτωρ συμμετέχει με ποσοστό 25%, με τίμημα για την εν λόγω μεταβίβαση που ανήλθε σε 671,5 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή, όπως και η πλήρης εξαγορά του Διεθνούς Ομολόγου (ονομαστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ), δύο έτη νωρίτερα από τη λήξη του έχει θωρακίσει κεφαλαιακά τον Όμιλο, επιτρέποντας την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων σε όλους τους κλάδους δραστηριότητάς του. Σε ότι αφορά στην Κατασκευή, κεφαλαιοποιώντας μια επιτυχημένη στρατηγική αναδιάρθρωσης, ο κλάδος επανήλθε σε ανοδική πορεία, με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές σε όρους ανάπτυξης και λειτουργικής κερδοφορίας. Η ανταγωνιστική ανάκαμψη του κλάδου σε μόλις δύο χρόνια αποτυπώνεται τόσο στο ανεκτέλεστό του, ύψους 2,9 δισ. ευρώ (αύξηση πάνω από 60% σε σχέση με το 2020) και την αύξηση των εσόδων του κατά 20%, όσο και στην αύξηση της οικονομικής αξίας του, ως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συναλλαγή πώλησής του στην Intrakat.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει εισέλθει πλέον, σε μία βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Στηριζόμενος στο νέο του επιχειρηματικό μοντέλο θα συνεχίζει να ισχυροποιεί τη θέση του στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, με γνώμονα τη δημιουργία μίας σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους καθώς και την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα».

Η νέα σελίδα

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελλάκτωρ συμφώνησε με την Ιntrakat για την εξαγορά της Άκτωρ. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους δήλωσε πεπεισμένος ότι η Άκτωρ βρίσκεται σε θετική οικονομική πορεία.

Άκτωρ: Έκλεισε το deal πώλησης στην Intrakat

Το τίμημα

Όπως διευκρίνισε το τίμημα των 214 εκ ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάκτωρ ως εξής: «Τα 100 εκ. ευρώ που αφορούν σε μετρητά θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η Intrakat (57 εκ. ευρώ) και τραπεζική χρηματοδότηση (43 εκ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 114 εκ. ευρώ, που αφορούν σε δανεισμό της Άκτωρ από την μητρική της, θα διατεθούν μέσω των ταμειακών ροών της θυγατρικής».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Άκτωρ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πια οικονομικά ζητήματα. Αν και διευκρίνισε ότι δεν έχει προχωρήσει σε due diligence της εξαγορασθείσας εταιρείας και η πρόταση για την απόκτηση της βασίστηκε στα οικονομικά μεγέθη του δωδεκαμήνου.

Μάλιστα, όπως είπε, ο Εξάρχου τα έργα που έχει κερδίσει η Άκτωρ είναι κερδοφόρα.

Ο νέος όμιλος

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όταν θα ολοκληρωθεί η απόκτηση της, ο νέος όμιλος να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών του σχεδίων.

Συνολικά ο επικεφαλής της κατασκευαστικής της Παιανίας τάχθηκε κατά της όποιας προσφυγής σε δανεισμό για θέματα κεφαλαίου κίνησης: «Αν χρειαστεί για να καλυφθούν τέτοιες ανάγκες της Άκτωρ, η Intrakat έχει ισχυρές ταμειακές ροές για την επόμενη τριετία».

Αναφορικά με θέματα ανταγωνισμού ο Εξάρχου ξεκαθάρισε πως μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει την εξαγορά οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν ανεξάρτητα.

Εκτίμησε ότι για την έκδοση της απόφασης θα απαιτηθεί ένα τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Όμιλος ΟΤΕ: Οργανωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2025
Επιχειρήσεις |

Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025

Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή