Το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής έχει συρρικνωθεί κατά μια περιοχή μεγαλύτερη από την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πάγος κάλυψε 5,64 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια του Αρκτικού Ωκεανού στις αρχές Μαρτίου. Αυτό είναι σχεδόν 400.000 τετραγωνικά μίλια λιγότερο από το μέσο επίπεδο κάλυψης σε άλλες xroνιές μεταξύ 1981 και 2010, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Γροιλανδία: Στα μισά του δρόμου για το λιώσιμο των πάγων

Δραματική μείωση μετά το 2006

Η φετινή μέγιστη έκταση του πάγου της Αρκτικής ήταν η πέμπτη χαμηλότερη από τότε που ξεκίνησαν τα δορυφορικά αρχεία το 1979. Και από τότε που ξεκίνησε αυτή η τήρηση αρχείων, η μέση έκταση του πάγου για ολόκληρο τον Μάρτιο έχει συρρικνωθεί κατά μέσο όρο 15.000 τετραγωνικά μίλια το χρόνο, αντιπροσωπεύοντας απώλεια 880.000 τετραγωνικών μιλίων — μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία.

Ο αρκτικός χειμερινός πάγος συνήθως καλύπτει τη μεγαλύτερη έκταση του ωκεανού τον Μάρτιο, μετά τον οποίο αρχίζει μια αργή τήξη τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, φτάνοντας στην ελάχιστη έκτασή του τον Σεπτέμβριο.

Η χαμηλότερη κάλυψη σημειώθηκε το 2017, όταν ο πάγος επεκτάθηκε σε μόλις 5,56 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια πριν αρχίσει να συρρικνώνεται.  Τα 10 έτη χαμηλότερης κάλυψης έχουν πραγματοποιηθεί όλα από το 2006 και έπειτα.

Τα καιρικά μοτίβα

Το μεγαλύτερο ποσοστό θέρμανσης της Αρκτικής φαίνεται να λαμβάνει χώρα στην πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στη Θάλασσα Μπάρεντς, δήλωσε ο Mark Serreze, διευθυντής του κέντρου. Ενώ τα αίτια εξακολουθούν να μελετώνται, φαίνεται ότι το ζεστό νερό από τον Ατλαντικό παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο λιώσιμο των πάγων, πέρα ​​από τον αντίκτυπο από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

Ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι σημαίνει η απώλεια του πάγου της Αρκτικής για τα καιρικά μοτίβα στον υπόλοιπο κόσμο. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα καιρικά μοτίβα καθοδηγούνται από την προσπάθεια του πλανήτη να εξισώσει τις διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ υψηλότερων και χαμηλότερων γεωγραφικών πλατών.

Επιτάχυνση της τήξης-Κίνδυνος για τους βιότοπους

Τα θερμότερα, πιο ανοιχτά νερά απορροφούν θερμότητα που θα αντανακλούσε ο πάγος, επιταχύνοντας τη διαδικασία τήξης και επίσης σημαίνει μεγαλύτερα κύματα που προκαλούν θερμική και μηχανική διάβρωση των ακτών. Τα θαλάσσια θηλαστικά που εξαρτώνται από τον πάγο χάνουν τον βιότοπό τους. Τα μέσα διαβίωσης των αυτόχθονων κοινοτήτων, που κυνηγούν τα ζώα και χρησιμοποιούν τον πάγο για τη μεταφορά τους, απειλούνται. «Το ερώτημα είναι ποιο επίπεδο προσαρμοστικότητας υπάρχει», είπε ο Serreze.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα