Η επανάσταση του ChatGPT «ανοίγει την πόρτα» για την τετραήμερη εργασία ενώ αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα σε μια ευρεία γκάμα θέσεων εργασίας. Αυτό υποστηρίζει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης καθηγητής στο London School of Economics και γνωστός εν Ελλάδι για την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο οποίος ειδικεύεται στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην εργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στα chatbot τα οποία λειτουργούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
ChatGPT: Στην κυκλοφορία η νέα εξελιγμένη έκδοση ChatGPT [γράφημα]
Η άποψή του βέβαια είναι ενάντια στις ανησυχίες ότι η διείσδυση της τεχνολογίας στα πάντα με ταχείς ρυθμούς, θα μπορούσε να επιφέρει μαζικές απώλειες στις θέσεις εργασίας. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε συνέδριο στη Γλασκώβη. «Θα μπορούσαμε να μεγαλώσουμε την ευημερία μας γενικά μακριά από τη δουλειά και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα στην τετραήμερη εβδομάδα».
Όπως επισήμανε, η τεχνολογία σαφώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακό σκοπό όπως για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Όμως μπορεί κάνει τη «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Θα μπορούσε να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά… και μετά να αφήσει μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα για τους ανθρώπους».
Αρκετά συχνά ακούγονται ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία στην κοινωνία. Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της τεχνολογίας -μεταξύ αυτών και ο Έλον Μασκ-, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον περασμένο μήνα ζητώντας να σταματήσει η εκπαίδευση των ισχυρών συστημάτων της τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν υπάρχει όριο στο πόση εργασία θα μπορούσε να παράξει η ανθρωπότητα αν θέλει πραγματικά να εργαστεί», σύμφωνα με τον Πισσαρίδη. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχει πραγματικό αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτήν την προσαρμογή είναι βασικά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων».
Απώλειες 300 εκατ. θέσεων εργασίας
Οι παρατηρήσεις του έρχονται κατόπιν της δημοσιοποίησης της έκθεση της Goldman Sachs με την οποία κάνει λόγο για 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας οι οποίες είναι εκτεθειμένες παγκοσμίως στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT. Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει μετασχηματισμός στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, κάτι που επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας. «Ο συνδυασμός της σημαντικής εξοικονόμησης στο κόστος εργασίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της υψηλότερης παραγωγικότητας για τους εργαζομένους αυξάνει την πιθανότητα μιας έκρηξης της παραγωγικότητας η οποία θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman στην έκθεσή τους. «Εκτιμούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%».
Τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, θεωρούνται ως μια δυνητικά μετασχηματιστική τεχνολογία η οποία μπορεί να επιφέρει έκρηξη της παραγωγικότητας αλλά και να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο Πισσαρίδης στο παρελθόν έχει ασχοληθεί διεξοδικά σχετικά με τον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στις θέσεις εργασίας και έχει συντάξει την Έκθεση Πισσαρίδη για το Μέλλον της Εργασίας και της Ευημερίας. Για το έργο του αναφορικά με τα προβλήματα στην αγορά εργασίας έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Οικονομίας.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια
Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισ. δολαρίων - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου
Χιντζίδης (Performance Technologies): Η Εναλλακτική μας προετοίμασε για την Κύρια Αγορά του ΧΑ
Ο Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, μίλησε για την πορεία της εταιρείας μέχρι την Κύρια Αγορά
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
Πώς οι Big Tech κερδίζουν σήμερα για να επενδύσουν στο μέλλον
Οι τεχνολογικοί γίγαντες διαφημίζουν πραγματικές νίκες σήμερα για να δικαιολογήσουν τεράστιες επενδύσεις αύριο και οι επενδυτές στηρίζουν, ως ένα σημείο
Η Huawei ακόμα παλεύει να ανακάμψει από τις κυρώσεις, λέει ο ιδρυτής
Ο Ρεν Ζενγκφέι λέει ότι παρά την θεαματική ανάκαμψη η Huawei δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί