Η επανάσταση του ChatGPT «ανοίγει την πόρτα» για την τετραήμερη εργασία ενώ αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα σε μια ευρεία γκάμα θέσεων εργασίας. Αυτό υποστηρίζει ο Χριστόφορος Πισσαρίδης καθηγητής στο London School of Economics και γνωστός εν Ελλάδι για την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο οποίος ειδικεύεται στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην εργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στα chatbot τα οποία λειτουργούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
ChatGPT: Στην κυκλοφορία η νέα εξελιγμένη έκδοση ChatGPT [γράφημα]
Η άποψή του βέβαια είναι ενάντια στις ανησυχίες ότι η διείσδυση της τεχνολογίας στα πάντα με ταχείς ρυθμούς, θα μπορούσε να επιφέρει μαζικές απώλειες στις θέσεις εργασίας. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε συνέδριο στη Γλασκώβη. «Θα μπορούσαμε να μεγαλώσουμε την ευημερία μας γενικά μακριά από τη δουλειά και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα στην τετραήμερη εβδομάδα».
Όπως επισήμανε, η τεχνολογία σαφώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακό σκοπό όπως για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Όμως μπορεί κάνει τη «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Θα μπορούσε να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά… και μετά να αφήσει μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα για τους ανθρώπους».
Αρκετά συχνά ακούγονται ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία στην κοινωνία. Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της τεχνολογίας -μεταξύ αυτών και ο Έλον Μασκ-, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή τον περασμένο μήνα ζητώντας να σταματήσει η εκπαίδευση των ισχυρών συστημάτων της τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν υπάρχει όριο στο πόση εργασία θα μπορούσε να παράξει η ανθρωπότητα αν θέλει πραγματικά να εργαστεί», σύμφωνα με τον Πισσαρίδη. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχει πραγματικό αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτήν την προσαρμογή είναι βασικά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων».
Απώλειες 300 εκατ. θέσεων εργασίας
Οι παρατηρήσεις του έρχονται κατόπιν της δημοσιοποίησης της έκθεση της Goldman Sachs με την οποία κάνει λόγο για 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας οι οποίες είναι εκτεθειμένες παγκοσμίως στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT. Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να υπάρξει μετασχηματισμός στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρατηρείται μείωση της παραγωγικότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, κάτι που επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας. «Ο συνδυασμός της σημαντικής εξοικονόμησης στο κόστος εργασίας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της υψηλότερης παραγωγικότητας για τους εργαζομένους αυξάνει την πιθανότητα μιας έκρηξης της παραγωγικότητας η οποία θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman στην έκθεσή τους. «Εκτιμούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%».
Τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, θεωρούνται ως μια δυνητικά μετασχηματιστική τεχνολογία η οποία μπορεί να επιφέρει έκρηξη της παραγωγικότητας αλλά και να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο Πισσαρίδης στο παρελθόν έχει ασχοληθεί διεξοδικά σχετικά με τον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στις θέσεις εργασίας και έχει συντάξει την Έκθεση Πισσαρίδη για το Μέλλον της Εργασίας και της Ευημερίας. Για το έργο του αναφορικά με τα προβλήματα στην αγορά εργασίας έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Οικονομίας.
Latest News
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)
Αυξημένες κατά 21% οι παγκόσμιες δαπάνες για το cloud το 3ο τρίμηνο του 2024
Oι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud ανήλθαν το γ' τρίμηνο του 2024 στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένεες κατά 21%