«Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα του νομπελίστα Πέτερ Χάντκε.

Παραφράζοντας τον τίτλο θα λέγαμε πως αυτές τις ημέρες οι δημοσκόποι διανύουν τη δική τους αγωνία πριν από την κάλπη της 21ης Μάη. Δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν είχε μεσολαβήσει η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη που μετατόπισε τις εκλογικές συμπεριφορές και ενίσχυσε τη λεγόμενη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Εκλογές: Μεγάλη έρευνα στους νέους – Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν

Η εν λόγω ζώνη βραχυκυκλώνει εν μέρει τους ερευνητές και ανασχηματίζει τις βεβαιότητες. Εδώ όπως σημειώνει δημοσκόπος τα ερωτήματα βέβαια δεν έχουν τόσο να κάνουν με τη σειρά των κομμάτων αλλά ως προς τα αθροίσματα αυτών.

Εδώ υπάρχουν δύο εικόνες: η μία είναι η εν θερμώ στον απόηχο των Τεμπών. Και εδώ καταγράφεται οριζόντια η αμφισβήτηση όλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της κυβέρνησης. Η δεύτερη – λίγο μετά – καταγράφει μια τάση μερικής επανάκαμψης, αύξησης του δικομματισμού και μείωσης της γκρίζας ζώνης. Η Rass την τελευταία τη δίνει στο 11,8% (έρευνα που έγινε 27 με 31 Μαρτίου). Εδώ βέβαια, συνεχίζεται το φούσκωμα των μικρών κομμάτων.

Η απλή αναλογική

Στη νέα ρευστότητα παίζει ρόλο προφανώς το σύστημα της απλής αναλογικής που είναι νέα συνθήκη και όπως λέει γνωστός δημοσκόπος «παράγει νέα δεδομένα» και οριοθετεί αλλιώς τις προθέσεις – αν και μεγάλο μέρος του κοινού δεν φαίνεται να ξέρει τις διαφορές των εκλογικών συστημάτων. «Δεν έρχεται κάποιος με ορμή απ’ τα κόμματα», λέει η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της RASS. Κι εκείνη διαπιστώνει μια ρευστοποίηση με τα Τέμπη, μια διάχυση ψήφων στα μικρότερα κόμματα (το 2012 τα εκτός Βουλής είχαν σύνολο 19,2 και έτσι ευνοήθηκε ο πρώτος).

Στο δε θέμα της αδιευκρίνιστης ψήφου και η Καρακλιούμη βλέπει πως βασικά προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ στο ερώτημα γιατί η ίδια στις έρευνές της δεν κάνει εκτίμηση ψήφου απαντά πως όταν αφαιρείς τους αναποφάσιστους – και κάνεις αναγωγή – είναι σαν να λες πως αυτοί κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα. Παράλληλα η ίδια βλέπει σταθερή δυσκολία διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο, ενώ ένα ερώτημα είναι αν θα καταφέρει η ΝΔ να ανακόψει τις ψήφους στα δεξιά της.

Η αδιευκρίνιστη και για τον Αντώνη Παπαργύρη, διευθυντή ερευνών της GPO, ενισχύθηκε με τα Τέμπη ενώ εσχάτως έχει αρχίσει να απομειώνεται (αρχικά ήταν 8,5, με το δυστύχημα πήγε στο 12,5 και τώρα κάθεται στο 11,5).

Σημειώνει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υψηλής συσπείρωσης της ΝΔ όλη σχεδόν την τετραετία, που μόνον τώρα έδειξε τάση προς τα κάτω – ερώτημα ο επαναπατρισμός τους στη γαλάζια παράταξη. Σε αντίστιξη ο ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει τη δεξαμενή του. Εκτιμά δε πως στην κάλπη της 21ης Μάη θα προσέλθει και νέο εκλογικό σώμα, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα δίνουν μάχη «οπισθοφυλακής» για να είναι κοντά στο ποσοστό του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον