
Η Γαλλία έχει ανάγκη «να πέρασει μια περίοδο επούλωσης» έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, συχνά βίαιων, εναντίον του σχεδίου συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Μακρόν, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, παρότι δεν πρότεινε κάποια σαφή λύση για έξοδο από την πολιτική αναταραχή.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ως ένα κίνημα εναντίον του σχεδίου του Μακρόν καθοδηγούμενο από τα συνδικάτα, προκάλεσαν ευρεία αγανάκτηση στους πολίτες εναντίον του ίδιου του Μακρόν μετά την άρνησή του να θέσει το επίμαχο νομοσχέδιο υπό ψήφιση στη βουλή.
Γαλλία: Νέα εβδομάδα απεργιών – Διαβουλεύσεις με κυβέρνηση χωρίς προσδοκίες
Παρότι λιγότεροι πολίτες διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στους δρόμους γαλλικών πόλεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί οι κινητοποιήσεις να ατονούν, το σχέδιο μεταρρύθμισης του Μακρόν είναι βαθιά αντιδημοφιλές και υπογραμμίζει την αποδυναμωμένη θέση του τώρα που δεν διαθέτει πλέον απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.
«Θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί να μην βιάζουμε τα πράγματα. Θα πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να ημερήσει…Η χώρα χρειάζεται κατευνασμό», είπε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην Le Monde η Μπορν.
Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του επιθυμούν να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια –από τα 62 στα 64 χρόνια– για να αποφευχθεί ένα έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να αναζητηθούν αλλού.
Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι να καταργηθεί η νομοθεσία –μια επιλογή την οποία η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει.
«Αν πράγματι επιθυμείς κατευνασμό πρέπει να βάλεις στο ράφι αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε σήμερα στο BFM ο Λοράν Μπερζέ, ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου αναμένουν την ετυμηγορία για τον νόμο από το Συνταγματικό Συμβούλιο στις 14 Απριλίου.
Το Συμβούλιο έχει εξουσία να ακυρώσει το νομοσχέδιο ή τμήματα αυτού αν θεωρήσει ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά σπανίως το απορρίπτει στο σύνολό του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων

Κοινά διόδια για Ελλάδα και Σερβία
Ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων χωρίς στάσεις και ουρές – Πώς η Σερβία ενοποιεί τα συστήματά της με Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και άμεσα με την Ελλάδα