
ΗΡωσία και η Τουρκία συμφώνησαν στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν σήμερα στην Άγκυρα πως πρέπει να αρθούν τα εμπόδια προκειμένου να διασφαλιστούν πιο ελεύθερες εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών και να καταστεί δυνατή η επέκταση, πέρα από τον επόμενο μήνα, της συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και διασφαλίζει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν την «αποτυχία» εφαρμογής των όρων της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Λαβρόφ: «Εποικοδομητική» η συζήτηση με Μπλίνκεν στο περιθώριο της G20
Είπε επίσης πως η Ρωσία θα μπορούσε να εργαστεί εκτός της συμφωνίας, αν οι δυτικές χώρες διατηρήσουν τα εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, για τα οποία είπε πως γίνονται πιο σκληρά.
«Προσδίδουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας»
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και άλλων προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια παρά τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό. Τον περασμένο μήνα η Ρωσία δήλωσε πως θα παρατείνει τη συμφωνία για άλλες 60 ημέρες, παρότι ο ΟΗΕ, η Ουκρανία και η Τουρκία πιέζουν για παράτασή της για άλλες 120.
Δίπλα στον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην παράταση της συμφωνίας πέρα από τα μέσα Μαΐου.
«Προσδίδουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας… όχι μόνο για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και για να σταματήσει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση», είπε ο Τσαβούσογλου.
«Συμφωνούμε επίσης πως τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων πρέπει να απομακρυνθούν. Θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η συμφωνία για τα σιτηρά να παραταθεί περαιτέρω», είπε.
Συζητήθηκε η συμφωνία με τα σιτηρά
Ο Λαβρόφ είπε πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά, την ενδεχόμενη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία.
Αν και οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα λέει πως οι περιορισμοί στους τομείς των πληρωμών, της υλικοτεχνικής υποστήριξης και της ασφάλισης συνιστούν εμπόδιο.
Ο Λαβρόφ είπε πως οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάστηκαν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφάλιση και στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων