Ο μεγιστάνας Ίλον Μασκ θεωρεί ότι ο πλανήτης είναι σε θέση να υιοθετήσει πλήρως καθαρές μορφές ενέργειας μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Το κόστος της μετάβασης υπολογίζεται σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 4 τρισ. δολάρια λιγότερα από το να παραμείνουμε προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα.
Αυτά είναι τα βασικά σημεία των υπολογισμών της Tesla, της εταιρείας του Μασκ που παράγει ηλεκτροκίνητα οχήματα και όχι μόνο.
Επένδυση 10 τρισ. δολάρια σε 20 χρόνια
Βάσει των υπολογισμών της Tesla, o Mask είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος μπορεί να κάνει τη μεγάλη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας αρκεί να επενδύσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια εντός της επόμενης εικοσαετίας.
Η έρευνα της εταιρείας κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων θεωρεί ότι το να παραμείνει ο κόσμος προσκολλημένος στα ορυκτά καύσιμα, θα κόστιζε έως και 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, για το ίδιο διάστημα των επόμενων είκοσι ετών.
Παρά το γεγονός ότι το κόστος της μετάβασης ύψους 10 τρισ. δολαρίων σε έναν «καθαρότερο» κόσμο είναι υψηλό, ο Ίλον Μασκ δηλώνει ότι το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί… κλάσμα των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία υπολογίζεται η παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο ποσό μοιράζεται σε δύο δεκαετίες – δηλαδή είναι ουσιαστικά το 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας.
καθαρ
Για τη μετάβαση στο νέο, ηλεκτρικό μέλλον της ανθρωπότητας, ο κόσμος θα χρειάζεται να… σκάβει 3,3 γιγατόνους γαιών κάθε χρόνο για να εξορύσσει τα μέταλλα που απαιτούνται, πολύ λιγότερο από τους 15,5 γιγατόνους που εξάγονται σήμερα για τις ανάγκες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Tesla, ένα πλήρως «ηλεκτρικό» και βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών, σε σχέση με τη συνέχιση της σημερινής μη βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας.
Τι περιλαμβάνει το 20ετές πλάνο της Tesla
Στο σχέδιο που εκπόνησε η αμερικανική εταιρεία περιλαμβάνονται κόστη για διάφορα projects. Για παράδειγμα την μερίδα του λέοντος κατέχουν όπως είναι φυσικό η εξόρυξη/ διύλιση, οι μπαταρίες και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα αντικείμενα, όπως η παραγωγή συνθετικών καυσίμων, οι ηλεκτρολύτες, τα νέας τεχνολογίας χημικά, η αποθήκευση υδρογόνου, τα ηλιακά πάνελ, η χρήση θερμικής ενέργειας, οι αντλίες θερμότητες και οι ανεμογεννήτριες.
Σύμφωνα με τα πλάνα της Tesla απαιτείται μια τεράστια κατασκευή εργοστασίων ηλιακών συλλεκτών και διυλιστηρίων μετάλλων τα επόμενα 20 χρόνια για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας εξ ολοκλήρου με ενέργεια χωρίς εκπομπές άνθρακα.
Η λευκή βίβλος
Η λευκή βίβλος της Tesla αποτυπώνει με λεπτομέρεια το όραμα του Μασκ για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ημέρα των επενδυτών τον προηγούμενο μήνα. «Η Γη θα κινηθεί προς μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία», είπε ο Μασκ στην εκδήλωση στο Όστιν του Τέξας. «Και θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής σου», συμπλήρωσε.
Η Tesla βλέπει αναβαθμισμένα δίκτυα που τροφοδοτούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια, παγκόσμιες συστοιχίες μπαταριών και υπόγεια σπήλαια υδρογόνου για αποθήκευση ενέργειας, ανακατασκευή βαρέων βιομηχανιών, όπως η χαλυβουργία και η τσιμεντοβιομηχανία, καθώς και σπίτια και επιχειρήσεις που θερμαίνονται ή ψύχονται με αντλίες θερμότητας.
Υπάρχει επίσης ελάχιστη πιθσνοτητα να εξαντλήσει ο κόσμος τις προμήθειες απαιτούμενων μετάλλων, καθώς απαιτείται μόνο ένα κλάσμα των τρεχόντων πόρων και η υψηλότερη ζήτηση θα ενθαρρύνει τους εξερευνητές να αναζητήσουν νέα κοιτάσματα.
Η ανακύκλωση θα αρχίσει να αντικαθιστά ουσιαστικά την παροχή νέων μετάλλων από το 2040, καθώς οι ληγμένες μπαταρίες, οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες θα συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση. Άλλα υλικά θα καταργηθούν σταδιακά ή θα ελαχιστοποιηθούν: η χρήση χαλκού αντί για ασήμι στα ηλιακά πάνελ, η χρήση τεχνητού γραφίτη στις μπαταρίες και η εξάλειψη των σπάνιων γαιών από τις ανεμογεννήτριες.
«Το βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών από τη συνέχιση της σημερινής μη βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας», αναφέρει η Tesla.
Latest News
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW