
Με δυσκολία θα καταφέρουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές να ψωνίσουν αρνί και κατσίκι, καθώς οι τιμές τους είναι ήδη ψηλά, ενώ τη Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να εκτιναχτούν και άλλο.
Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι, τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα».
Κατά την διάρκεια αντιπαράθεσης που είχε σε εκπομπή του One με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «αν θέλεις να πάρεις Porsche, μη ζητάς καλύτερη τιμή», με τον Σπίρτζη να ρωτάει «το αρνί είναι Porsche;» και τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντάει «στο χασάπικο ναι, είναι καλύτερη η ποιότητα».
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα μετά το 1:09 λεπτό
Στη Βαρβάκειο, οι έμποροι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ενώ ήδη διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μπει στο καλάθι των σουπερμάρκετ ο πρωταγωνιστής του πασχαλινού γεύματος.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν «ανεβάσει» αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, «σιγοψήνοντας» τα κρεοπωλεία της γειτονιάς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αντίστοιχη τιμολόγηση.
Πριν ακόμα μπει η Μεγάλη βδομάδα, κρεοπώλες και καταναλωτές στη Βαρβάκειο έχουν ήδη έρθει σε αντιπαράθεση για τις τιμές του οβελία.
Στα κρεοπωλεία, οι τιμές λιανικής στο αρνί διαμορφώνονται αυτή τη περίοδο στα 13,5 με 14 ευρώ ανά κιλό και 15 ευρώ ανά κιλό στο κατσίκι με την τάση να βαίνει αυξανόμενη.
«Δεν γίνεται να διαθέσουμε το αρνί στα 10 ευρώ» λένε οι κρεοπώλες τονίζοντας ότι αγοράζουν από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους στα 8 – 8,5 ευρώ το κιλό και πλέον βασίζονται στο ποιοτικό προϊόν, αλλά και στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους.
Στη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές του οβελία κυμαίνονται από 9,90 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους καταναλωτές να διχάζονται.
Οι έμποροι της Βαρβακείου δεσμεύονται ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να προμηθευτούν το κατσίκι ή το αρνί σε προσιτές τιμές. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την τιμή αυτήν».
«Διαμάχη» των κτηνοτρόφων με Γεωργιάδη
Διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης ξέσπασε σήμερακατά τη διάρκεια συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης στον ANT1. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, το αρνί φεύγει από τη Νάξο κοστολογημένο στα 10,20 ευρώ, διατυπώνοντας την άποψη πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο «Καλάθι του Πάσχα».
Ερωτηθείς αν ο καταναλωτής μπορεί να φάει αρνί από το «Καλάθι του Πάσχα», απάντησε ότι, «μπορεί να φάει βιομηχανοποιημένο αρνί κι όχι αυτό που τρώει εδώ από τον κάμπο» και ζήτησε από το υπουργείο την επιδότηση του σφαγμένου αρνιού κατά 2 ευρώ.
Στην παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε πως, «στο ‘Καλάθι’ πετύχαμε να έχουμε τις τιμές όσο πέρυσι. Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9.90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και ελληνικό κατσίκι και εισαγόμενα και σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι».
Ο κ. Καπούνης διαμαρτυρήθηκε πως, «μας βάλατε όλους στο ίδιο καλάθι» και ο Υπουργός επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας πως, «ο κτηνοτρόφος της Νάξου δεν πουλάει ένα απλό αρνί, αλλά μια διαφορετική ποιότητα. Προφανώς αυτός που πουλάει ένα διαφορετικό αρνί, θα έχει μια διαφορετική ποιότητα».
«Ο καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με την τιμή κι όχι με την ποιότητα» απάντησε ο πρόεδρος για να του απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης «όσο θέλει πουλάει ο καθένας κι ο καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει».
«Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με το πορτοφόλι του. Αυτό που εμείς καταφέραμε είναι να κρατήσουμε το 40% πάνω στο πασχαλινό τραπέζι», συμπλήρωσε ο Υπουργός.
«Ήρθατε κάτω να δείτε τα κόστη στα καύσιμα, στα φυτοφάρμακα, στις τροφές», είπε ο Δ.Καπούνης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά πως η κυβέρνηση έδωσε επιδότηση στο πετρέλαιο και τις τροφές, καθώς και φοροαπαλλαγές στους αγρότες.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ