Με δυσκολία θα καταφέρουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές να ψωνίσουν αρνί και κατσίκι, καθώς οι τιμές τους είναι ήδη ψηλά, ενώ τη Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να εκτιναχτούν και άλλο.
Την ίδια στιγμή, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης για το γεγονός ότι, τα αμνοερίφια εντάχθηκαν στο «Καλάθι του Πάσχα».
Κατά την διάρκεια αντιπαράθεσης που είχε σε εκπομπή του One με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «αν θέλεις να πάρεις Porsche, μη ζητάς καλύτερη τιμή», με τον Σπίρτζη να ρωτάει «το αρνί είναι Porsche;» και τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντάει «στο χασάπικο ναι, είναι καλύτερη η ποιότητα».
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα μετά το 1:09 λεπτό
Στη Βαρβάκειο, οι έμποροι προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ενώ ήδη διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να μπει στο καλάθι των σουπερμάρκετ ο πρωταγωνιστής του πασχαλινού γεύματος.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν «ανεβάσει» αρνιά και κατσίκια στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, «σιγοψήνοντας» τα κρεοπωλεία της γειτονιάς που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αντίστοιχη τιμολόγηση.
Πριν ακόμα μπει η Μεγάλη βδομάδα, κρεοπώλες και καταναλωτές στη Βαρβάκειο έχουν ήδη έρθει σε αντιπαράθεση για τις τιμές του οβελία.
Στα κρεοπωλεία, οι τιμές λιανικής στο αρνί διαμορφώνονται αυτή τη περίοδο στα 13,5 με 14 ευρώ ανά κιλό και 15 ευρώ ανά κιλό στο κατσίκι με την τάση να βαίνει αυξανόμενη.
«Δεν γίνεται να διαθέσουμε το αρνί στα 10 ευρώ» λένε οι κρεοπώλες τονίζοντας ότι αγοράζουν από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους στα 8 – 8,5 ευρώ το κιλό και πλέον βασίζονται στο ποιοτικό προϊόν, αλλά και στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους.
Στη Βαρβάκειο αγορά οι τιμές του οβελία κυμαίνονται από 9,90 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους καταναλωτές να διχάζονται.
Οι έμποροι της Βαρβακείου δεσμεύονται ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να προμηθευτούν το κατσίκι ή το αρνί σε προσιτές τιμές. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την τιμή αυτήν».
«Διαμάχη» των κτηνοτρόφων με Γεωργιάδη
Διαμάχη μεταξύ κτηνοτρόφων και υπουργείου Ανάπτυξης ξέσπασε σήμερακατά τη διάρκεια συνέντευξης του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης στον ANT1. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, το αρνί φεύγει από τη Νάξο κοστολογημένο στα 10,20 ευρώ, διατυπώνοντας την άποψη πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο «Καλάθι του Πάσχα».
Ερωτηθείς αν ο καταναλωτής μπορεί να φάει αρνί από το «Καλάθι του Πάσχα», απάντησε ότι, «μπορεί να φάει βιομηχανοποιημένο αρνί κι όχι αυτό που τρώει εδώ από τον κάμπο» και ζήτησε από το υπουργείο την επιδότηση του σφαγμένου αρνιού κατά 2 ευρώ.
Στην παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογράμμισε πως, «στο ‘Καλάθι’ πετύχαμε να έχουμε τις τιμές όσο πέρυσι. Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9.90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και ελληνικό κατσίκι και εισαγόμενα και σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι».
Ο κ. Καπούνης διαμαρτυρήθηκε πως, «μας βάλατε όλους στο ίδιο καλάθι» και ο Υπουργός επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας πως, «ο κτηνοτρόφος της Νάξου δεν πουλάει ένα απλό αρνί, αλλά μια διαφορετική ποιότητα. Προφανώς αυτός που πουλάει ένα διαφορετικό αρνί, θα έχει μια διαφορετική ποιότητα».
«Ο καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με την τιμή κι όχι με την ποιότητα» απάντησε ο πρόεδρος για να του απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης «όσο θέλει πουλάει ο καθένας κι ο καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει».
«Ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με το πορτοφόλι του. Αυτό που εμείς καταφέραμε είναι να κρατήσουμε το 40% πάνω στο πασχαλινό τραπέζι», συμπλήρωσε ο Υπουργός.
«Ήρθατε κάτω να δείτε τα κόστη στα καύσιμα, στα φυτοφάρμακα, στις τροφές», είπε ο Δ.Καπούνης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά πως η κυβέρνηση έδωσε επιδότηση στο πετρέλαιο και τις τροφές, καθώς και φοροαπαλλαγές στους αγρότες.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ