Το «πράσινο φως» για την έναρξη δημιουργίας του food hall (αγορά τροφίμων) στη Στοά Ορφέως έλαβε η Legendary Food.

Ύστερα από τρία και πλέον χρόνια αναμονής, η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε την πολυπόθητη άδεια από το αρμόδιο τμήμα της Πολεοδομίας για να προχωρήσει στην αναμόρφωση του εμβληματικού ακινήτου στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η «αναγέννηση» της Στοάς Αρσακείου, η «ομίχλη» στους Μύλους Αλλατίνη και ο «διχασμός» για τον κατώτατο μισθό

Oι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο, ενώ η έναρξη λειτουργίας του καινοτόμου concept υπολογίζεται στα μέσα του 2024. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και επίσημα το όνομα που θα φέρει η αγορά αλλά και οι επιχειρήσεις που θα δώσουν το παρόν στον χώρο.

Η επένδυση πραγματοποιείται από την Legendary Food, στην οποία συμμετέχουν ο γκουρού του μάρκετινγκ και πρόεδρος της εταιρίας, Πίτερ Οικονομίδης, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος και Ευάγγελος Κοντζιάς, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου ως βασικός μέτοχος.

Σκοπός της Legendary Food είναι να δημιουργήσει ένα προορισμό για όλους τους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης προσφέροντας μια πολιτισμική εμπειρία μέσα από την ελληνική γαστρονομία.

Η αναβίωση ενός ιστορικού κι εμβληματικού κτιρίου θα συμβάλλει με τη σειρά της στην ένωση της πλατείας Συντάγματος με την πλατεία Ομονοίας η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη.

Η μίσθωση

Η Legendary Foods μίσθωσε τους χώρους του Αρσακείου Μεγάρου από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για 35 χρόνια. Είχε προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, τον οποίο και κέρδισε.

Στόχος της Legendary Foods είναι να μετατρέψει το Αρσάκειο Μέγαρο στον δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό προορισμό στην Αθήνα.

Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Αρσακείου Μεγάρου περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., ενώ παραμένουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ARSAKIO MEGARO, 10DEC2015

Το κτίριο και η ιστορία του (Χρονολογίες – σταθμοί)

1846: Το κεντρικό κτίριο ανεγέρθηκε το με σκοπό να στεγάσει το πρώτο σχολείο θηλέων, με σκοπό την εκπαίδευση των γυναικών και τη δημιουργία δασκάλων. Μέχρι το 1900, προστίθενται καινούργιες πτέρυγες ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των σχολείων, οπότε και αγοράζονται και τα γειτονικά οικόπεδα.

1900: Το κτιριακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει την κεντρική Στοά, κατασκευάζεται σταδιακά σε μια περίοδο 25 ετών. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ernst Ziller, ανέλαβε τον σχεδιασμό των Μνημειωδών Όψεων εισάγοντας νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως οι τρούλοι.

1936: Μετά το κλείσιμο της σχολής θηλέων, ανεγέρθηκε ο κινηματογράφος Ορφέας, ένας εκ των παλαιότερων της Αθήνας, καθώς και εγκαθίσταται το πρωτοποριακό Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στο υπόγειο. Συμπληρωματικά με άλλες εμπορικές χρήσεις, το κτίριο αναδεικνύεται σε πολιτιστικό πόλο έλξης και σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για Αρσάκειο Μέγαρο.

1988: Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το κτίριο ανακατασκευάζεται με σκοπό να φιλοξενήσει τα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

1996: Ολοκληρώνεται η κατασκευή της Στοάς του Βιβλίου, η οποία παίρνει την θέση του κινηματογράφου. Στην οροφή της, διαμορφώνεται το Αίθριο, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει τις εσωτερικές όψεις του κτιριακού συγκροτήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου