Η «υπερτροφή» είναι η μια λέξη που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν πολλά οφέλη και που οι ειδικοί λένε ότι είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Και, βέβαια, πρόκειται για ετικέτα που έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο πωλήσεων, πολύ περισσότερο σε μια εποχή που η υγιεινή διατροφή και η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Διατροφή: Ανθυγιεινά τα περισσότερα προϊόντα 4 κολοσσών της βιομηχανίας τροφίμων
Ωστόσο, υπάρχει μια παράμετρος που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή και μπορεί πραγματικά να μας βάλει σε εποικοδομητικό προβληματισμό. Είναι η άποψη ουκ ολίγων διαιτολόγων, οι οποίοι δεν επιθυμούν την τόσο εκτεταμένη χρήση του όρου superfood ή, κατά το ελληνικότερον, υπερτροφή.
Όπως σημείωσε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Φελίσια Ποράτσα μιλώντας στο CNBC, «δεν συμφωνώ πραγματικά με την ιδέα των “υπερτροφών”». Και εξηγήθηκε: «Μία τροφή δεν θα είναι ποτέ πανάκεια. Έχει να κάνει με τα διατροφικά πρότυπα [και] άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής κάποιου».
Η έννοια των υπερτροφών κάνει επίσης να επισκιάζονται άλλες υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, προσθέτει η ίδια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νταϊάνα Γιούσεϊ, επίσης διαιτολόγος στο New York-Presbyterian Hospital και στο Erica Leon Nutrition, επεσήμανε: «υπάρχουν τόσα πολλά τρόφιμα που είναι καλά για εσάς που αν απομονώσουμε απλώς ορισμένα, θα αυξηθεί η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα».
«Επίσης, δεν νομίζω ότι μπορείς πραγματικά να αποκαλέσεις κάτι superfood αν δεν είναι προσβάσιμο σε όλα τα εισοδήματα».
Αντί για «υπερτροφή», πείτε «πλούσια σε θρεπτικά συστατικά»
«Αυτό που είναι αστείο σε σχέση με τις υπερτροφές είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά ένας ρυθμισμένος, αποδεκτός ορισμός», λέει η Ποράτσα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο για να ορίσουν τρόφιμα που έχουν υψηλή θρεπτική αξία και παρέχουν οφέλη πέρα από αυτά που προσφέρουν άλλα τυπικά τρόφιμα, προσθέτει.
«Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι μια υπερτροφή ανήκει στην κατηγορία μιας τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά», λέει η διατροφολόγος. «Ένα τρόφιμο που θα ήταν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε θερμίδες. Θα έχει βιταμίνες, μέταλλα [και] ίσως σύνθετους υδατάνθρακες», εξηγεί.
Το λάχανο, η κινόα και οι σπόροι τσία δεν είναι οι μόνες υγιεινές τροφές
Τα δημοφιλή superfoods, εξηγεί η Γιούσεϊ, δεν σημαίνει ότι δεν είναι υγιεινά, γιατί είναι πράγματι εξαιρετικές επιλογές. Όμως, το λάχανο, η κινόα και οι σπόροι chia δεν είναι οι μόνες υγιεινές τροφές που μπορεί να επιλέξει κανείς.
Σύμφωνα με τις δύο διατροφολόγους, μερικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που, όπως λένε, αξίζουν της προισοχής μας, είναι τα παρακάτω:
1. Όσπρια
Οι φακές [και] κάθε είδους όσπριο είναι πραγματικά φανταστικές πηγές θρεπτικών συστατικών [όπως] φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τονίζουν. Τα όσπρια είναι «μια τόσο προσιτή και υγιεινή τροφή στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν πραγματικά να εστιάσουν». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης τα ρεβίδια, τα φασόλια αλλά και τα φυστίκια. Έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι πολύ καλό για την καρδιά, σημειώνουν.
2. Σκούρα, φυλλώδη πράσινα
Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος και βιταμίνες Α και Κ, λέει η Ποράτσα. Δίνουν επίσης πολλές επιλογές για τον τρόπο προετοιμασίας τους.
«Μπορείτε σίγουρα να κάνετε πράγματα όπως σαλάτες, αλλά μπορείτε επίσης να τα ρίξετε σε ένα smoothie ή να κάνετε ένα stir fry» και μας προτρέπει στην επόμενη επίσκεψή μας στο μανάβικο να δούμε καλύτερα το σπανάκι, τη ρόκα, τα άγρια χόρτα και φυσικά το λάχανο.
3. Μούρα και κατεψυγμένα φρούτα
«Κανένα φρούτο δεν είναι εκτός ορίων», λέει η Ποράτσα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, επομένως είναι μια ωραία επιλογή.
Τα βατόμουρα είναι ήδη μια αρκετά γνωστή «υπερτροφή», αλλά άλλα μούρα όπως τα μαύρα μούρα και τα σμέουρα είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προσθέτει.
«Είναι εξαιρετικά από την άποψη της αντιοξειδωτικής δράσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε φυτικές ίνες», επισημαίνει η διατροφολόγος.
Ακόμη και οι κατεψυγμένες επιλογές για φρούτα, όπως τα μούρα, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, προσθέτει η Γιούσεϊ. «Είναι κατεψυγμένα στο μέγιστο της φρεσκάδας τους και πραγματικά δεν έχουν λιγότερα θρεπτικά χαρακτηριστικά από τα φρέσκα».
Latest News
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Μιχάλης Αργυρού: Νέες πρωτοβουλίες σε κλάδους, όπου και αν χρειαστεί
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δίνει το στίγμα της πολιτικής για τη μείωση των φόρων μιλώντας στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Kυρίαρχη στις ιώσεις η γρίπη Α – Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
Συνεχίζει η αυξητική τάση στην γρίπη, τις ιώσεις και τον κορονοϊό και κατά τον Ιανουάριο, όπου αναγκαία κρίνονται τα μέτρα προφύλαξης
Μαγιορκίνης για γρίπη: Για πρώτη φορά μετά την Covid-19 τέτοια έξαρση
«Είναι πιθανώς η πρώτη χρονιά μετά από την Covid-19 που έχουμε τόσο μεγάλη κυκλοφορία στη γρίπη», είπε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης
Κι άλλα έργα 11,5 εκατ. για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ – Ο νέος διαγωνισμός
Για το λίφτινγκ στο ΟΑΚΑ το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε νέο διαγωνισμό που αφορά σε έργα στον περιβάλλοντα χώρο του «Σπύρος Λούης»
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Πώς το burnout έχει γίνει η μάστιγα της σύγχρονης εργασίας
Το αίσθημα του άγχους και της υπερφόρτωσης στη δουλειά μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που υπερβαίνει το απλό αίσθημα κούρασης και καταλήγει στην εξουθένωση, στο «burnout»
Υπέρ μικρών εργασιακών «ατασθαλιών» στην εργασία τους Gen Z και Millennials
Μικρές διεξόδους χαλάρωσης στη δουλειά έχουν βρει οι Gen Z και Millennials, δείχνοντας μεγάλη αγάπη στον ύπνο κατά την ώρα εργασίας, αλλά και στην πρόωρη αποχώρηση