Το πρόγραμμα υποτροφιών σε συνεργασία με την Jaeger-LeCoultre επιδιώκει να καταστήσει τη χειροτεχνία πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά σημαντική για τους σπουδαστές εφαρμοσμένων τεχνών και χειροτεχνίας.
• Ένα μοναδικό πρόγραμμα που συμβάλλει στην επαγγελματική ένταξη ταλαντούχων αποφοίτων στον τομέα της χειροτεχνίας.
• Η μακροχρόνια συνεργασία είναι αποτέλεσμα ενός κοινού οράματος για το μέλλον της αριστοτεχνίας.
• Η συμμετοχή της Jaeger-LeCoultre αντικατοπτρίζει το ήθος της κοινωνικής ευθύνης που εδράζεται στην εκπαίδευση και τη μετάδοση της τεχνογνωσίας.
• Η Υποτροφία Homo Faber περιλαμβάνει τη μετάδοση πρακτικών δεξιοτήτων, την επιχειρηματική εκπαίδευση και την επαγγελματική καθοδήγηση.
• Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 και θα συμμετάσχουν σε αυτό 20 επιλεγμένες δυάδες. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις σε συνεργασία με τοπικά Ιδρύματα-μέλη του δικτύου.
Γιατί να επιλέξετε την Υποτροφία Homo Faber
Αυτή η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα μιας διεξοδικής έρευνας στον τομέα της χειροτεχνίας. Η έρευνα εντόπισε τα εμπόδια που συναντούν οι νέοι τεχνίτες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια καριέρα στη χειροτεχνία καθώς και τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι αρχιτεχνίτες προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις νεότερες γενιές.
Στη Γαλλία, το 94% των αρχιτεχνιτών δεν εκπαιδεύει ούτε έναν μαθητευόμενο, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο για θετική αλλαγή, δεδομένου ότι ο πραγματικός αριθμός των σπουδαστών που εκπαιδεύονται στη χειρωνακτική εργασία και τη χειροτεχνία δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Στην Ιταλία, η Altagamma εκτιμά πως μέσα σε 5 χρόνια, τα Εργαστήρια-μέλη θα πρέπει να προσλάβουν 346.000 νέους τεχνίτες και τεχνικούς. Σύμφωνα με μελέτη της Comité Colbert στη Γαλλία, 20.000 θέσεις χειρωνακτικών εργασιών είναι κενές αυτή τη στιγμή, μεταξύ των 93 Εργαστηρίων-μελών της.
Δεδομένου ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 10 χρόνια συνεχούς κατάρτισης για την εκμάθηση μιας τέχνης, είναι ορατή η ανάγκη επέκτασης των ευκαιριών κατάρτισης στον τομέα της χειροτεχνίας. Χωρίς τη μετάδοση γνώσης στις νεότερες γενιές, πολλά εργαστήρια αρχιτεχνιτών, κινδυνεύουν να κλείσουν με αποτέλεσμα να χαθούν βασικές δεξιότητες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε στην κοινότητά μας, των 3.000 τεχνιτών της Homo Faber, πάνω από το 85% εργάζονται μόνοι τους. Η ελπίδα εδράζεται στη δημιουργία ακμαζουσών βιοτεχνικών επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τις απαιτήσεις της αγοράς, έτσι ώστε να μπορούν να υποδέχονται εκπαιδευόμενους και να διασφαλίζουν το μέλλον των εργαστηρίων τους. Τα παραπάνω απαιτούν ανταλλαγές μεταξύ των γενεών, δια βίου μάθηση και επιχειρηματικές δεξιότητες.
Πώς ευθυγραμμίζεται η Υποτροφία με το ήθος της Jaeger-LeCoultre
Το πρόγραμμα Υποτροφία Homo Faber, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις αξίες της Jaeger-LeCoultre, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στη μακρά ιστορία της διευκόλυνσης της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ δασκάλου και εκπαιδευόμενου. Η συνεργασία βασίζεται στα υφιστάμενα προγράμματα μαθητείας του οίκου Jaeger-LeCoultre. Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο οίκος εφαρμόζει ειδικά προγράμματα για μαθητευόμενους, για να τους καλωσορίσει στα εργαστήρια.
Το 2021, εγκαινιάστηκε ένα νέο Κέντρο Εκπαίδευσης, αφιερωμένο στην εκπαίδευση νέων ταλέντων, όχι μόνο στην ωρολογοποιία αλλά και σε συναφή επαγγέλματα, όπως η μικρομηχανική, ο έλεγχος ποιότητας, οι πωλήσεις και η εξυπηρέτηση πελατών. Επεκτείνοντας την υποστήριξή του στην ευρύτερη κοινότητα της χειροτεχνίας, στόχος του οίκου είναι να βοηθήσει νέους τεχνίτες, από διαφορετικά υπόβαθρα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια καλύτερη ζωή μέσω ενός επαγγέλματος στον τομέα της χειροτεχνίας.
Η αποστολή του οίκου Jaeger-LeCoultre, ορμώμενη από την ποιότητα και αξία της δουλειάς, είναι να προστατεύσει την παραδοσιακή της τεχνογνωσία και να διασφαλίσει ότι θα παραδοθεί στις νεότερες γενιές. Η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα και το εταιρικό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην υποστήριξη των επόμενων γενεών μέσω της συνεργασίας με σχολεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Πώς ανταποκρίνεται η Υποτροφία σε μια μεταβαλλόμενη δημιουργική αγορά εργασίας;
Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει αυτούς τους καίριους προβληματισμούς χρηματοδοτώντας αρχιτεχνίτες να εκπαιδεύσουν ταλαντούχους νέους απόφοιτους, μεταδίδοντάς τους, μέσω πρακτικών ανταλλαγών, τόσο τις γνώσεις όσο και τις δεξιότητές τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που θα ωθεί την αλλαγή και την ανάπτυξη στον τομέα της χειροτεχνίας, και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις κενές θέσεις εργασίας. Η Υποτροφία αναπτύσσει την εργασιακή απασχόληση των αποφοίτων εφαρμοσμένων τεχνών και χειροτεχνίας, εξοπλίζοντάς τους με απαραίτητες πρακτικές και επιχειρηματικές δεξιότητες για να ακολουθήσουν μια βιώσιμη σταδιοδρομία στον τομέα της χειροτεχνίας.
Σε ποιους απευθύνεται η Υποτροφία και τι προσφέρει στους συμμετέχοντες
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό στόχο του Ιδρύματος Michelangelo από την ίδρυσή του. Τα προηγούμενα προγράμματά του άνοιξαν το δρόμο για την Υποτροφία, μια πρωτοβουλία ευρύτερης εμβέλειας χάρις στις βασικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και την καθοριστική συνεργασία με τη Jaeger-LeCoultre, καθώς και με τοπικούς εταίρους και χορηγούς.
Η Υποτροφία είναι ανοιχτή σε πτυχιούχους εφαρμοσμένων τεχνών και χειροτεχνίας που αναζητούν το επόμενο βήμα στην πορεία τους προς την επαγγελματική ενασχόληση με την τέχνη. Οι υπότροφοι πρέπει να επιδεικνύουν ταλέντο, πάθος και δημιουργικότητα, ενώ οι συμμετέχοντες αρχιτεχνίτες πρέπει να επιδεικνύουν προθυμία να εκπαιδεύσουν τους επίδοξους τεχνίτες καθώς και την ανάγκη να προστατεύσουν τις δεξιότητές τους. Μεταξύ των υποψηφίων θα προτιμηθούν οι τεχνίτες των οποίων η τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο τους, σε μια προσπάθεια στήριξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πρώτο μέρος της, αυτή η μοναδική ευκαιρία θα ωφελήσει 20 δυάδες αρχιτεχνιτών και υπότροφων που εδρεύουν στην Ευρώπη, με τη φιλοδοξία, στο μέλλον, να επεκταθεί και σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Η επτάμηνη Υποτροφία περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό masterclass διάρκειας ενός μήνα, που υλοποιείται και πιστοποιείται από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων ESSEC στο ατελιέ Joana Vasconcelos , σε συνδυασμό με μια εξάμηνη πρακτική άσκηση για την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων στο εργαστήριο ενός αρχιτεχνίτη. Διάφοροι ειδικοί στον τομέα τους, από σχεδιαστές ως ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας, θα παρέχουν καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της υποτροφίας στις δυάδες που θα επιλεγούν.
Οι υποψήφιοι, οι δυάδες αρχιτεχνίτη-υπότροφου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και να υποβάλουν την αίτηση τους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 στο michelangelofoundation.org.
Latest News
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics