
Με δύο αποφάσεις, οι οποίες πήραν ΦΕΚ, καθορίζονται οι όροι, οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης αλλά και οι επιλέξιμες ποικιλίες ανά καλλιέργεια για την χορήγηση de minimis σε βερίκοκα, νεκταρίνια, επιτραπέζια και μεταποιημένα ροδάκινα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, de minimis θα καταβληθεί σε αγρότες που διαθέτουν αγροτεμάχια στις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Φλώρινας και Κοζάνης και στους οποίους μειώθηκε το εισόδημα εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2022 και συνέβαλλαν στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων τους.
Ημαθία: Agropass αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς – Αντιδράσεις για την de minimis
Οι παραγωγοί αυτοί πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.
Το ύψος της de minimis καθορίζεται σε 80 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και σε 65 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας για τα ροδάκινα μεταποίησης.
Για το έτος 2023 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 11.966.075 ευρώ.
Οι επιλέξιμες ποικιλίες ανά καλλιέργεια έχει ως ακολούθως:
Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 01.01.2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης.
De minimis λόγω απώλειας εισοδήματος
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη δεύτερη απόφαση, είναιαγρότες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, βερίκοκων, νεκταρινιών και ροδακίνων μεταποίησης, οι οποίοι διαθέτουν αγροτεμάχια στις Π.Ε. Ημαθίας, Κοζάνης, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας Πέλλας και Φλώρινας, λόγω της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν κατά το έτος 2022, η οποία επιτάθηκε καθότι μέρος της παραγωγής τους οδηγήθηκε σε ψυκτικούς θαλάμους, εξαιτίας του συνδυασμού της εποχής συγκομιδής τους (περιοχές καλλιεργούμενες με μεγάλο ποσοστό όψιμων ποικιλιών) σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση, με συνέπεια τη μείωση της προσόδου των παραγωγών.
Το ύψος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιών, βερικόκων, επιτραπέζιων ροδακίνων και ροδακίνων μεταποίησης.
Για το έτος 2023 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 16.118.690 ευρώ.


Latest News

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων