Τις χρονιές 2021 – 2022 όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βίωσαν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.
Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ μόνο για την περσινή χρονιά υπολογίζεται πως η επιβάρυνση στα νοικοκυριά και την αγορά ξεπέρασε τα 12 δις. ευρώ. Για πρώτη φορά επίσης, όλοι μας βιώσαμε πως το απαραίτητο για τη διαβίωση αγαθό της ενέργειας (είτε πρόκειται για το ηλεκτρικό ρεύμα είτε για το φυσικό αέριο αλλά ακόμα και για το πετρέλαιο) ήταν πολύ πιθανό να το στερηθούμε.
Επίσης αντιληφθήκαμε οι περισσότεροι το τι σημαίνει το να είναι μία χώρα, μία ένωση κρατών (όπως η Ε.Ε.) εξαρτημένοι ενεργειακά από μία πηγή εφοδιασμού. Και πολύ περισσότερο όταν τον έλεγχο της τον έχει μία δύναμη αναθεωρητισμού.
Συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και ποια η σπουδαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε μία χώρα μάλιστα σαν τη δικιά μας, όπου ο ήλιος και ο άνεμος περισσεύουν, τις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων τις είχαμε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα…
Έγινε αντιληπτό πως στη φθηνή αυτή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση (π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες, προγράμματα εταιρειών ενέργειας που δίνουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες κλπ.).
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιδοτήσεις
Η χώρα έχει στη διάθεση της επίσης ένα πλούσιο οικονομικό πακέτο στήριξης για την λεγόμενη πράσινη μετάβαση. Από τα περίπου 19 δις. ευρώ (σε επιδοτήσεις) του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το 40% προορίζεται για την επίτευξη του στόχου της παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν από το μεγάλο χτύπημα της ενεργειακής κρίσης. Και ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο. Λειτούργησαν με μέτρα πυροσβεστικά για να ανακουφίσουν οικονομικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση της ΝΔ με ένα πακέτο στήριξης που άγγιξε τα 10 δις. ευρώ.
Οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι αποκλιμακώνονται και η χώρα μας κουτσά στραβά… την έβγαλε καθαρή ως προς την επάρκεια σε φυσικό αέριο.
Ο ελέφαντας…
Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών. Και δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν παρουσιάσει τις θέσεις και τα προγράμματα τους για το πώς η Ελλάδα μπορεί να θωρακιστεί ενεργειακά τα επόμενα χρόνια.
Δεν έχουμε δει ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής για το πώς π.χ. θα περιορίσουμε τα ορυκτά καύσιμα και θα μεταβούμε στις ΑΠΕ;
Κανένα κόμμα δεν μιλά για την ενεργειακή δημοκρατία και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο αγαθό της φθηνής πράσινης ενέργειας.
Καμία επίσημη θέση δεν έχουμε δει για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να οδηγηθούμε στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας.
Ο «ελέφαντας» της ενεργειακής κρίσης είναι εδώ. Και δεν είναι κρυμμένος στο δωμάτιο. Είναι κρυμμένος στην κάλπη. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Και οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν από αυτή και σίγουρα δεν θέλουν να δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές τους. Αν δεν δουν ρεαλιστικό σχέδιο, προτάσεις και μέτρα θα μιλήσουν με την ψήφο τους.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση