Τις χρονιές 2021 – 2022 όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βίωσαν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.
Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ μόνο για την περσινή χρονιά υπολογίζεται πως η επιβάρυνση στα νοικοκυριά και την αγορά ξεπέρασε τα 12 δις. ευρώ. Για πρώτη φορά επίσης, όλοι μας βιώσαμε πως το απαραίτητο για τη διαβίωση αγαθό της ενέργειας (είτε πρόκειται για το ηλεκτρικό ρεύμα είτε για το φυσικό αέριο αλλά ακόμα και για το πετρέλαιο) ήταν πολύ πιθανό να το στερηθούμε.
Επίσης αντιληφθήκαμε οι περισσότεροι το τι σημαίνει το να είναι μία χώρα, μία ένωση κρατών (όπως η Ε.Ε.) εξαρτημένοι ενεργειακά από μία πηγή εφοδιασμού. Και πολύ περισσότερο όταν τον έλεγχο της τον έχει μία δύναμη αναθεωρητισμού.
Συνειδητοποιήσαμε τι σημαίνει η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και ποια η σπουδαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε μία χώρα μάλιστα σαν τη δικιά μας, όπου ο ήλιος και ο άνεμος περισσεύουν, τις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων τις είχαμε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα…
Έγινε αντιληπτό πως στη φθηνή αυτή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση (π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες, προγράμματα εταιρειών ενέργειας που δίνουν πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες κλπ.).
Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιδοτήσεις
Η χώρα έχει στη διάθεση της επίσης ένα πλούσιο οικονομικό πακέτο στήριξης για την λεγόμενη πράσινη μετάβαση. Από τα περίπου 19 δις. ευρώ (σε επιδοτήσεις) του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το 40% προορίζεται για την επίτευξη του στόχου της παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν από το μεγάλο χτύπημα της ενεργειακής κρίσης. Και ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο. Λειτούργησαν με μέτρα πυροσβεστικά για να ανακουφίσουν οικονομικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το ίδιο έπραξε και η κυβέρνηση της ΝΔ με ένα πακέτο στήριξης που άγγιξε τα 10 δις. ευρώ.
Οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι αποκλιμακώνονται και η χώρα μας κουτσά στραβά… την έβγαλε καθαρή ως προς την επάρκεια σε φυσικό αέριο.
Ο ελέφαντας…
Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών. Και δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν παρουσιάσει τις θέσεις και τα προγράμματα τους για το πώς η Ελλάδα μπορεί να θωρακιστεί ενεργειακά τα επόμενα χρόνια.
Δεν έχουμε δει ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής για το πώς π.χ. θα περιορίσουμε τα ορυκτά καύσιμα και θα μεταβούμε στις ΑΠΕ;
Κανένα κόμμα δεν μιλά για την ενεργειακή δημοκρατία και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο αγαθό της φθηνής πράσινης ενέργειας.
Καμία επίσημη θέση δεν έχουμε δει για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να οδηγηθούμε στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας.
Ο «ελέφαντας» της ενεργειακής κρίσης είναι εδώ. Και δεν είναι κρυμμένος στο δωμάτιο. Είναι κρυμμένος στην κάλπη. Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Και οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν από αυτή και σίγουρα δεν θέλουν να δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές τους. Αν δεν δουν ρεαλιστικό σχέδιο, προτάσεις και μέτρα θα μιλήσουν με την ψήφο τους.
Latest News
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…