Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα έχει στενή επικοινωνία με την κυβέρνηση και θα χαραέξει μια νομισματική πολιτική με ευελιξία, προειδοποιώντας ωστόσο για υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

Ο Ουέντα καλείται να βαδίσει σε έναν δύσβατο δρόμο καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θολώνει τις προοπτικές για μια σταθεροποίηση του πληθωρισμού και των μισθών, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή κατάργηση της αμφιλεγόμενης νομισματικής πολιτικής του προκατόχου του.

Ιαπωνία: Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να προκαλέσει «σεισμό» στις αγορές

«Δεδομένης της υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας, η BOJ (κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας) θα επικοινωνήσει στενά με την κυβέρνηση και θα καθοδηγήσει τη νομισματική πολιτική με ευελιξία», είπε ο Ουέντα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, προκειμένου να επισημοποιηθεί η ανάληψη καθηκόντων του.

Ο Ούντα ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αναθεώρησης της κοινής δήλωσης μεταξύ κυβέρνησης και BOJ, βάσει της οποίας η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 2% το συντομότερο δυνατό.

Η θητεία του 71χρονου ακαδημαϊκού ξεκίνησε την Κυριακή, διαδεχόμενος τον Χαρουχίκο Κουρόντα, του οποίου η δεύτερη, πενταετής θητεία έληξε το Σάββατο. Ο Ουέντα και οι δύο υποδιοικητές του, Σινίτσι Οτσίντα και Ριόζο Χιμίνο, θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Οι αγορές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πόσο σύντομα ο νέος επικεφαλής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να καταργήσει σταδιακά την αντιδημοφιλή πολιτική ελέγχου των αποδόσεων των ομολόγων που έχει προκαλέσει κριτική για στρεβλώσεις των αγορών και πλήγμα στα τραπεζικά περιθώρια.

Στις κοινοβουλευτικές ακροάσεις επιβεβαίωσης τον Φεβρουάριο, o Ουέντα τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί μια εξαιρετικά εύκολη πολιτική για να διασφαλιστεί ότι η Ιαπωνία θα επιτύχει βιώσιμα τον στόχο πληθωρισμού 2% της BOJ που στηρίζεται από την αύξηση των μισθών.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η BOJ θα τροποποιήσει ή θα τερματίσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC), μια πολιτική που συνδυάζει στόχο 0,1% για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο και ανώτατο όριο 0% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σε αυτό το τρίμηνο.

«Οι αυξανόμενες παρενέργειες είναι ένα σημάδι ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής (του YCC) λειτουργεί μέσω της οικονομίας», φέρεται να είπε ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της BOJ, Χιρόσι Νακάσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei.

«Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η νέα ηγεσία της BOJ πιθανότατα θα τροποποιήσει ή θα καταργήσει το YCC», είπε.

Στασιμοπληθωρισμός και αυξήσιες μισθών

Ο μακροχρόνιος στασιμοπληθωρισμός και η αύξηση των μισθών της Ιαπωνίας δείχνουν σημάδια αλλαγής. Αφού έφτασε στο υψηλό 41 ετών του 4,2% τον Ιανουάριο, ο βασικός πληθωρισμός των καταναλωτών παραμένει πάνω από το 3%, καθώς οι περισσότερες εταιρείες αυξάνουν τις τιμές ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών.

Για να αντισταθμίσουν τα νοικοκυριά την αύξηση του κόστους διαβίωσης, μεγάλες εταιρείες έχουν προσφέρει αυξήσεις μισθών σχεδόν 4% φέτος στις ετήσιες συζητήσεις για την εργασία, τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.

Στην τελευταία του ενημέρωση ως επικεφαλής της BOJ την Παρασκευή, ο Kουρόντα είπε ότι η Ιαπωνία πλησιάζει περισσότερο στην επίτευξη σταθερού πληθωρισμού στο 2%, καθώς η μακροχρόνια αντίληψη του κοινού ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν, άρχισε να αλλάζει.

Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για την ύφεση των ΗΠΑ δημιουργούν προβληματισμό για την οικονομία της Ιαπωνίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές. Ενώ το τέλος των περιορισμών για την COVID-19 ενισχύει την κατανάλωση, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια πρόσφατη αύξηση των τιμών σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, θα μπορούσε επίσης να βλάψει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Ουέντα θα προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης της BOJ στις 27-28 Απριλίου, όταν το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τις τιμές που θα εκτείνονται μέχρι το 2025.

Οι αγορές εστιάζουν στο αν το διοικητικό συμβούλιο θα προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί, ή ακόμη και θα φτάσει στο 2% στο 2024 και το 2025.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, η BOJ αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός καταναλωτικών αγαθών θα φτάσει στο 1,6% το τρέχον οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα αυξηθεί στο 1,8% το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή