Η ενεργειακή κρίση και η «δίψα» των βαλκανικών χωρών για φυσικό αέριο έφεραν στο προσκήνιο το ρόλο του τερματικού σταθμού LNG στο νησάκι της Ρεβυθούσας που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο, μόλις 500 μέτρα από την ακτή της Αγίας Τριάδας στην Πάχη των Μεγάρων.
Ρεβυθούσα: Ξεκίνησαν οι μεταφορές φορτίων LNG μέσω φορτηγών
Οι ποσότητες LNG που έφταναν σωρηδόν πέρυσι με δεξαμενόπλοια στις δεξαμενές των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ αεριοποιούνταν και μέσα από τον αγωγό υψηλής πίεσης έφευγαν, περνούσαν τα σύνορα της χώρας μας και εφοδίαζαν τις βαλκανικές χώρες αλλά ακόμα και τη Μολδαβία. Η ανάγκη των κρατών της περιοχής μας για πλήρη απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι μεγάλη και η Ελλάδα αποτελεί τη νέα πηγή εφοδιασμού.
Συμφόρηση
Ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της περιόδου 2023 – 2032 μιλά για συνθήκες συμφόρησης του κλάδου υψηλής πίεσης ο οποίος εκτείνεται από την Κομοτηνή μέχρι το Πάτημα της Μαγούλας Αττικής καθώς και για περιορισμένες εξαγωγές στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Ταυτόχρονα, η προσθήκη της τέταρτης δεξαμενή (πλωτή) ανοικτά της Ρεβυθούσας, φανερώνει και τις συνθήκες συμφόρησης που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο Διαχειριστής προτείνει στο δεκαετές πρόγραμμα τον διπλασιασμό των τμημάτων του κεντρικού κλάδου στα σημεία «Κομοτηνή – Καρπερή» και «Πάτημα – Λειβαδιά».
Η «Διώρυγα Gas»
Η Motor Oil έχει ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο ενός FSRU στον Κορινθιακό Κόλπο, στους Αγ. Θεοδώρους, στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της.
Πρόκειται για έναν πλωτό σταθμό υποδοχής και αεριοποίησης LNG, μία επένδυση ύψους 340 εκ. ευρώ, η οποία μάλιστα τον Ιανουάριο εντάχθηκε και στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Η «Διώρυγα Gas» της Motor Oil στο τελευταίο και οριστικό market test που διενήργησε έσπασε ρεκόρ ζήτησης για δέσμευση ποσοτήτων: «Οι δεσμεύσεις έφτασαν μέχρι τα 25 έτη από την εκτιμώμενη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Διώρυγα Gas και μέχρι τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία σημειώνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ισχυρών διεθνών και ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου ενισχύει το έργο και διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και βιωσιμότητά του. To φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα προμηθεύει τόσο την ελληνική αγορά (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) όσο και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία έως Ουγγαρία και Ουκρανία)», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση ως προς τη χρησιμότητα του έργου.
Το υπό ανάπτυξη FSRU βρίσκεται μόλις 22 χλμ σε ευθεία απόσταση από τη Ρεβυθούσα.
«Ρεβυθούσα ΙΙ»
Η ίδια η εταιρεία – μέλος της Motor Oil περιγράφει το ρόλο που θα έχει η «Διώρυγα Gas» με δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ 4,3 δις. κυβικών μέτρων ετησίως: «Το έργο προσφέρει επίσης επιπλέον οφέλη στον τελικό καταναλωτή, καθώς θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (δηλαδή χαμηλότερες τιμές προμήθειας) και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Επιπλέον, η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα λειτουργεί:
- συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Ρεβυθούσα, προσφέροντας δυνατότητα διπλών εκφορτώσεων μεγάλων δεξαμενόπλοιων ΥΦΑ (μεγέθους Q-Max),
- σε βέλτιστο γεωγραφικά σημείο λόγω της εγγύτητας του με το απομονωμένο Δίκτυο Διανομής της ΔΕΔΑ, ώστε να παρέχει εύκολα και γρήγορα φυσικό αέριο στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου,
- ως βασικός καταλύτης για την ανάπτυξη της αναδυόμενης αγοράς ΥΦΑ μικρής κλίμακας».
Θα αποτελεί ουσιαστικά μία δεύτερη Ρεβυθούσα.
Η επενδυτική απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διοίκηση της Motor Oil αναμένεται να λάβει την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου εντός του τρίτου τριμήνου του 2023.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στον ΟΤ, χωρίς να αποκλείεται η απόφαση αυτή να μετατεθεί και για το τέταρτο τρίμηνο του έτους πως παραμένουν αρκετές παράμετροι άγνωστες για την στρατηγική επένδυση.
Η καθυστέρηση στα έργα του ΔΕΣΦΑ
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της Motor Oil δεν έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για το έργο το οποίο σημειωτέον θα έχει και τη δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου είναι η καθυστέρηση του ΔΕΣΦΑ στο να υλοποιήσει το έργο του διπλασιασμού του αγωγού «Πάτημα – Λειβαδιά».
Ο Διαχειριστής στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ αναφέρει πως η ένταξη του συγκεκριμένου νέου αγωγού (παράλληλα με τον υφιστάμενο) στο ΕΣΦΑ θα είναι εφικτή τον Οκτώβριο του 2027.
Στην αρχική διαβούλευση του δεκαετούς προγράμματος που έκανε ο ΔΕΣΦΑ η Motor Oilπαρατήρησε ότι η ένταξη του είναι «αδικαιολόγητα χρονικά απομακρυσμένη». Και αιτιολογεί την παρατήρηση του στο γεγονός πως η ένταξη του FSRU της Κορίνθου προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2025. «Η υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού είναι αναγκαία για τη λειτουργία του FSRU, το οποίο ως νέο σημείο εισόδου στο εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου (ΕΣΦΑ) θα αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση εφοδιασμού του ΕΣΦΑ σε περίπτωση συμφόρησης του τερματικού της Ρεβυθούσας ή και της διακοπής του φυσικού αερίου μέσω αγωγών», αντέδρασε η Motor Oil.
Ο ενεργειακός όμιλος όμως αντέδρασε και στο κόστος του ρυθμιστικού και μετρητικού σταθμού που προβλέπεται να κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τη λειτουργία του νέου FSRU. Σε προηγούμενο σχέδιο ο ΔΕΣΦΑ τον κοστολογούσε στα 9,9 εκ. ευρώ και στο τρέχον το εκτοξεύει στα 19,9 εκ. ευρώ. Η Motor Oil αμφισβήτησε το νέο προϋπολογισμό, αν και αποδέχτηκε το γεγονός της αύξησης του κόστους λόγω της κρίσης.
Έτσι αντέτεινε στον Διαχειριστή στο να επιτραπεί στις εταιρείες που είναι μέτοχοι σε κατασκευαστικές να αναλάβουν εκείνες τα έργα. Και εννοούσε την Ελλάκτωρ όπου συμμετέχει η Motor Oil.
Πέραν αυτής της παραμέτρου, η Motor Oil σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στη φάση αυτή μετρά για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης τόσο την έκβαση της ενεργειακής κρίσης όσο και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.
Αναζητά δε, και τη βέλτιστη λύση για την απόκτηση δεξαμενόπλοιου που θα αποτελεί ουσιαστικά το FSRU.
Latest News
Το καλώδιο Ελλάδας- Αιγύπτου στην ατζέντα Μητσοτάκη - Αλ Σίσι - Χριστοδουλίδη
Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων η ενέργεια και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου
Σκυλακάκης: Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Καθησυχαστικός για το ρωσικό αέριο
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και αναδρομικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις
Γκάζι στο καλώδιο GSI, στο προσκήνιο ο EastMed – Τα νέα διπλωματικά όπλα της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο
Η ενέργεια στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο – Τα δύο έργα κλειδιά με Ισραήλ και Κύπρο
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου
Καθησυχάζει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Καθησυχαστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τις συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού τράνζιτ που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Ο καιρός… βάζει φωτιά στο ράλι του φυσικού αερίου, όχι η Ουκρανία
Εάν λοιπόν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων επιβεβαιωθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες
Χρεώσεις δύο ταχυτήτων στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου
Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι μεγάλοι πάροχοι προχώρησαν ακόμη και σε μειώσεις 10% και οι μικροί σε αυξήσεις έως 17%
EDF: Πάτησε το κουμπί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Νο 57»
Με τη θέση σε λειτουργία του 57ου αντιδραστήρα, η EDF αξιοποιεί τη δυναμικότητα των 18 πυρηνικών σταθμών που διαθέτει στη Γαλλία
Μπρα ντε φερ Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου - Τι μέτρα ετοιμάζει ο Φίτσο
Η Σλοβακία εκτιμά πως η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τα κράτη της ΕΕ μέσω των αγωγών της Ουκρανίας θα βλάψει το μπλοκ κι όχι τη Μόσχα