Η προετοιμασία παραδοσιακών γευμάτων κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα έχει συνδεθεί με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών αλλά και γλυκών, όπως τα σοκολατένια αυγά.
«Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευσή τους, μας προστατεύει από τροφιμογενή νοσήματα, συμφέρει οικονομικά και βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων», επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, δίνοντας εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΦΕΤ, ως καταναλωτές είναι σημαντικό:
– Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
– Να ανατρέχουμε στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά.
– Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
– Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, στην καθαριότητα της οικιακής κουζίνας μας και στην τήρηση ορθής υγιεινής πρακτικής, όταν προετοιμάζουμε τα γεύματά μας.
– Να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
– Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν διατηρώντας την ψύξη.
– Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»)
– Να προσέχουμε τις θερμοκρασίες! Φροντίζουμε να τοποθετούμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά την αγορά τους.
Ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά, δηλαδή ότι η θερμοκρασία συντήρησης κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης είναι μικρότερη ή ίση με – 18°C (π.χ. -20°C). Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
Αρνιά και κατσίκια
Όταν αγοράζουμε αμνοερίφια:
Προσέχουμε σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριά του, οι οποίες δείχνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:
– Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας είτε έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε., έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
– Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
– Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.
Σπλάχνα και κρέας
Όταν αγοράζουμε σπλάχνα και κρέας:
Προσέχουμε να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες) και παρατηρούμε να μην υπάρχουν πάνω τους οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται πάνω τους μεταβολές στο χρώμα. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα σπλάχνα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).
Αυγά
Όταν αγοράζουμε αυγά:
– Για να κάνουμε την επιλογή μας, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
– Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα μαγειρέψουμε.
– Για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
– Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε εντός μιας εβδομάδας.
– Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
Σοκολατένια αυγά
Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά:
Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται συνήθως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).
Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.
Latest News
Συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη - Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι σεισμοί δεν συνδέονται με το ηφαίστειο - Εγκαταλείπουν μαζικά τη Σαντορίνη
Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως «εάν η Ένωσή μας πρόκειται να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα».
Aegean: «Βάζει» 3 έκτακτες πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη για σήμερα και αύριο
Aegean: Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις (4) τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά
Σε πλήρη εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Ο δόκτορας Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως αν διέμενε στη Σαντορίνη δεν θα έφευγε από το σπίτι του
Ατυπη Σύνοδος για την άμυνα της ΕΕ - Η ατζέντα και οι προτάσεις Μητσοτάκη
Συνέρχεται σήμερα Δευτέρα η άτυπη σύνοδος της ΕΕ για την αμυντική θωράκιση - Τι θα συζητηθεί, ποιοι θα παραστούν
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας
Ο σεισμοί στις Κυκλάδες έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση των αρχών - Κλειστά τα σχολεία σε 7 νησιά για προληπτικούς λόγους
Κλειστά τα σχολεία στην Αμοργό την Δευτέρα
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στην Αμοργό την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, λόγω των σεισμικών δονήσεων που έχουν πλήξει τα νησιά των Κυκλάδων
Κικίλιας για σεισμούς στις Κυκλάδες: Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός – Προληπτικά τα μέτρα
«Υπάρχει εγρήγορση» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε εγρήγορση οι ξενοδόχοι στη Σαντορίνη- Καμία αντίδραση προσώρας από τους tour operators
Ξενοδοχειακοί παράγοντες μιλώντας στον ΟΤ συστήνουν «ψυχραιμία» - Ταξιδιωτική οδηγία από το υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας
Σαντορίνη: Ταξιδιωτική οδηγία από τη Βρετανία για τους σεισμούς
Το βρετανικό ΥΠΕΞ καλεί τους Βρετανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρήσουν τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης