![ΣΕΒ: Οδηγός με τις ψηφιακές λύσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/sev-1024x573-1.jpg)
Τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στις επιχειρήσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας παρουσιάζει ο Οδηγός για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Αποδοτικότητα του ΣΕΒ. Στόχος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.
ΣΕΒ: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην καπνοβιομηχανία
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις, με βάση τα πρακτικά βήματα που παρουσιάζει ο Οδηγός, μπορούν να υιοθετήσουν από έξυπνες εφαρμογές για τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων σχετικών με τη χρήση ενέργειας, μέχρι συστήματα παρακολούθησης ροών κατανάλωσης, κατανομής και διανομής ενέργειας (ανά συσκευή, δομή ή σύστημα), και από ψηφιακές πλατφόρμες αποθήκευσης/απεικόνισης δεδομένων, συστήματα ενημέρωσης για την ανάγκη προληπτικής συντήρησης (predictive maintenance), επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης εξοπλισμού μέχρι τεχνικές παρεμβάσεις και προσαρμογές ανά μηχάνημα ή σύστημα και ψηφιακά εργαλεία πρόβλεψης και οικονομικού προγραμματισμού.
Ο Οδηγός του ΣΕΒ
Ο Οδηγός, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ, παρουσιάστηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου, με θέμα: «Πρακτικά βήματα για την ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα», την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, σημείωσε πως «ο Οδηγός παρέχει σημαντική πληροφόρηση ενόψει των κρίσιμων επενδύσεων που πραγματοποιούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε ψηφιακές, ενεργητικές, λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Οι παθητικές λύσεις, όπως οι μονώσεις των κτιρίων, παραμένουν σημαντικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, όμως ο Οδηγός επικεντρώνεται στις ψηφιακές λύσεις, που αποδίδουν τα πλέον σημαντικά οφέλη».
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/ODHGOS-SEV.png)
Παρουσιάζοντας τον Οδηγό για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Αποδοτικότητα του ΣΕΒ, η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, υπογράμμισε πως πρόκειται για «βήματα που αξιοποιούν ώριμες, ασφαλείς και ευρέως διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες. Μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς πολύπλοκες ή δαπανηρές επενδύσεις, και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος μιας επιχείρησης τουλάχιστον κατά 10%, με απόσβεση σε 6-24 μήνες».
Στοχευμένες επενδύσεις
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, «με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων της αγοράς, συζητήθηκαν αναλυτικά οι απτές ωφέλειες από την υιοθέτηση ψηφιακών εφαρμογών για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Όπως επισήμαναν, με σημείο εκκίνησης τον ψηφιακό ενεργειακό έλεγχο, που χαρτογραφεί ολιστικά τις ενεργειακές ανάγκες μιας επιχείρησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν στοχευμένες επενδύσεις σε εξοπλισμό και συστήματα έξυπνων λογισμικών. Εύχρηστες πλατφόρμες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, απλοποιούν την παρακολούθηση και διαχείριση των ενεργειακών ροών ανά σύστημα, τμήμα, γραμμή παραγωγής, χώρο ή δραστηριότητα μιας επιχείρησης, ακόμα και απομακρυσμένα. Λύσεις ΙοΤ, cloud, data analytics, digital twins, μηχανικής μάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν εφικτή τη μελέτη σεναρίων παραγωγής και χρήσης κτιρίων, και την πρόβλεψη αντίστοιχης κατανάλωσης ενέργειας.»
«Πρακτικά, διευκολύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας ESG και πιστοποιήσεων ISO, ενώ μπορούν να μειώσουν τις κεφαλαιακές δαπάνες (CAPEX) μέχρι 20%, και το κόστος χρήσης ηλεκτρισμού στις κτιριακές εγκαταστάσεις μιας τυπικής ΜμΕ κατά 20-30%. Πλέον, το μειούμενο κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ψηφιακών λύσεων, οδηγεί σε πλέον σύντομες αποσβέσεις των επενδύσεων σε ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης και εξοικονόμησης ενέργειας.»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Titan America: Κέρδη στο ντεμπούτο της Titan America στο NYSE](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/titan-america-sosto-2-600x398.png)
Κέρδη στο ντεμπούτο της Titan America στο NYSE
Η μετοχή της Titan America άρχισε τις συναλλαγές στα 16 δολάρια, την τιμή δηλαδή για τις 24.000.000 κοινές μετοχές της αρχικής δημόσιας προσφορά της
![Eurobank: Στο 32,89% η συμμετοχή της Fairfax – Οι μετοχές μετά το placement](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/fairfaxi-sosti-600x342.png)
Στο 32,89% η συμμετοχή της Fairfax στη Eurobank - Οι μετοχές μετά το placement
Πώς οδηγήθηκε η Fairfax στη μείωση του ποσοστού της
![Titan America: Σταθεροποιητικά στο ντεμπούτο της στο NYSE](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/titan-america-bell-600x315.png)
Σταθεροποιητικά στο ντεμπούτο της η Titan America
Η Titan Cement International SA αναμένει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 228.000.000 δολαρίων Αμερικής μετά την αφαίρεση των προμηθειών των αναδόχων
![Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Γιατί επέλεξα την IPO στο Λονδίνο κι όχι στη Νέα Υόρκη»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_mytilineos4-600x352.png)
Μυτιληναίος στους FT: Γιατί βάζει τη Metlen στο LSE και όχι στο NYSE
Τι λέει στους FT ο προέδρος και CEO της Metlen για την εξάρτηση της ΕΕ από τα κρίσιμα μέταλλα της Κίνας
![THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 53 εκατ. τον Ιανουάριο 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_THEON_THEA-Heads-Up-Display_2-600x600.jpg)
THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 53 εκατ. τον Ιανουάριο 2025
Οι παραγγελίες αυτές προστίθενται στο ήδη αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της THEON, ύψους περίπου €650 εκατ. από τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
![ΚΕΕΕ: Συμπαράσταση προς τις επιχειρήσεις της Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Masoutis-2-768x526-1-600x411.jpg)
Συμπαράσταση ΚΕΕΕ προς τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη
Η σεισμική δραστηριότητα επηρεάζει τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους
![Titan America: Στα 16 δολάρια ανά μετοχή η αρχική δημόσια προσφορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/essex-terminal-titan-america-750-600x345.jpg)
Στα 16 δολάρια ανά μετοχή η τιμή διάθεσης της Titan America - Σήμερα στο NYSE
Ο Ομιλος Τιτάν αναμένει να αντλήσει συνολικά κεφάλαια από την εισαγωγή της Titan America της τάξης των 364.800.000 δολαρίων Αμερικής
![Μπρουμίδης (Vodafone): Βλέπω φουλ επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_vodafone_broumidis-600x352.png)
Έρχονται μειώσεις τιμών σε κινητά, σταθερά και ίντερνετ – Οι προβλέψεις Μπρουμίδη
Ο Χάρης Μπρουμίδης αποχωρεί από τη θέση του CEO της Vodafone Ελλάδος στις 31 Μαρτίου μετά από 9 χρόνια στη συγκεκριμένη θέση
![Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για το deal με την Πειραιώς – Τι προοπτικές ανοίγονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση στο deal της Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική - Οι προοπτικές
Τι σημαίνει για την Πειραιώς το κυοφορούμενο deal για την Εθνική Ασφαλιστική - Ερώτημα η πολυετής σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα
![Τέλης Μυστακίδης: Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή για την Aegean Baltic Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/telis-mistakidis-600x404.png)
Στον Τέλη Μυστακίδη κι επίσημα η ABBank – Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή
Ο Τέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 48% των μετοχών της ABBank, ενώ στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα αποτιμήθηκε 1,1 φορές τη λογιστική της αξία