Κατά 5,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2023.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 5,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,1%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 4,8%.
Ο δείκτης του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, κατά τον Φεβρουάριο 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Φεβρουαρίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Φεβρουαρίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων.
ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο
Σύγκριση Φεβρουαρίου 2023 με Φεβρουάριο 2022
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,2% τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
• Κατά 7,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό.
• Κατά 6,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης και εξόρυξης μεταλλευμάτων.
2. Από την μείωση:
• Κατά 1,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 1,3% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 κατά 3,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
• Κατά 12,1% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 8,0% του Δείκτη Μεταποίησης.
2. Από τη μείωση:
• Κατά 2,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 13,7% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
Σύγκριση Φεβρουαρίου 2023 με Ιανουάριο 2023
Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,8% τον μήνα Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
• Κατά 20,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 1,9% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 1,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την μείωση:
• Κατά 6,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
Latest News
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Πώς η ελληνική Metlen σπάει το μονοπώλιο της Κίνας στο γάλλιο
Η Metlen με τη νέα επένδυση 295,5 εκατ. υποκαθιστά πλήρως τις εισαγωγές της Ευρώπης σε γάλλιο – Η στρατηγική σημασία του κρίσιμου υλικού
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global