Αν ψάχνετε για μια εις βάθος εξέταση της τελευταίας τάσης στο γραφείο, δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε με κάτι σύντομο και περιεκτικό. Αλλά μιλάμε για την «ελάχιστη προσπάθεια της Δευτέρας» (bare-minimum Monday).
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη φράση που κερδίζει την προσοχή στους χώρους εργασίας, μετά από άλλες όπως η «μεγάλη παραίτηση, η «ήσυχη παραίτηση» και οι «ηχηρές απολύσεις». Σημαίνει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, να το παίρνετε, δηλαδή, χαλαρά την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας ως ένα είδος μηχανισμού αντιμετώπισης.
Νταβός: Είναι ευθύνη των ηγετών των επιχειρήσεων να σταματήσουν τη «σιωπηρή παραίτηση»
Η Marisa Jo Mayes, δημιουργός του TikTok που εργάζεται για τον εαυτό της, πιστώνεται με την επινόηση του όρου και τη διάδοσή του. Όπως μοιράστηκε σε μια ιστορία του Insider, βίωνε τα «Sunday scaries», δηλαδή το φόβο για την εβδομάδα εργασίας που έρχεται και «συνειδητοποίησε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει».
Η λύση της, λοιπόν, να κάνει το ελάχιστο τη Δευτέρα.
Η μέρα ξεκινάει δύο ώρες αργότερα
«Δεν συμμετέχω σε συσκέψεις και δεν παίρνω φόρα για τις πρώτες δύο ώρες. Διαβάζω λίγο, κρατάω σημειώσεις, ίσως κάποια πράγματα από το σπίτι αν υπάρχει δυνατότητα», εξηγεί η Mayes. «Περνάω δύο ώρες χωρίς τεχνολογία – χωρίς να ελέγχω το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – απλά κάνω ό,τι χρειάζεται να κάνω για να αισθάνομαι καλά ξεκινώντας τη μέρα μου».
Η Mayes έχει τραβήξει αρκετή προσοχή με τη φράση της – και κάποιοι παίρνουν την ιδέα στα σοβαρά. «Είναι κάτι αληθινό» δήλωσε η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN για τις επιχειρήσεις, Κριστίν Ρόμανς.
Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Δευτέρα με την «ελάχιστη δυνατή προσπάθεια» έχει τα όριά της.
«Είναι ωραίο και καλό να σκέφτεσαι «θα κάνω απλώς μια ελαφριά αρχειοθέτηση και θα τακτοποιήσω το γραφείο μου», αλλά τι θα συμβεί αν το έργο στο οποίο εργάζεσαι συναντήσει ένα απροσδόκητο αλλά τεράστιο εμπόδιο; Τι γίνεται αν ο συνάδελφός σας είναι άρρωστος και πρέπει να καλύψετε τις ευθύνες του, για παράδειγμα;» έγραψε η Martha Alexander σε μια στήλη της Evening Standard.
Απλά να βγάλω τη μέρα
Η Alexander επισήμανε επίσης ότι η Δευτέρα με το ελάχιστο δυνατό όριο (ή BMM, όπως αναφέρεται μερικές φορές) δεν είναι ακριβώς κάτι καινούργιο: «Ποιος δεν είχε ένα ταραχώδες, βαρύ Σαββατοκύριακο και δεν βρέθηκε να κάθεται στο γραφείο του το πρωί της Δευτέρας και να σκέφτεται: «Πρέπει απλώς να επιβιώσω τις επόμενες οκτώ ώρες» και να αποδέχεται σιωπηλά ότι αυτή δεν θα είναι η πιο δυναμική μέρα της καριέρας του;».
Στο ρεπορτάζ του Insider, η Mayes δήλωσε ότι έχει δεχτεί αρκετή κριτική, ειδικά από εκείνους που υποστηρίζουν ότι είναι «μια millennial με αυξημένα δικαιώματα που δεν γνωρίζει την αξία της σκληρής δουλειάς». Πρόσθεσε ότι «η ελάχιστη Δευτέρα δεν είναι ρεαλιστική για όλους».
Αλλά επιμένει στο βασικό της σημείο – ότι δεν πρέπει να ασκούμε υπερβολική πίεση στον εαυτό μας στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας. Στο τέλος, πρότεινε, η προσέγγιση της αργής έναρξης μπορεί να μας κάνει όλους πιο παραγωγικούς.
«Καταφέρνω περισσότερα όταν χαλαρώνω την πίεση» είπε.
*Με στοιχεία από marketwatch.com
Πηγή: in.gr
Latest News
Η άνοδος των διευθυντών προϊόντος - Κερδίζουν έδαφος στην εποχή της AI
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής προιόντος θα ξανακερδίσει την αίγλη του στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών