
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε και πάλι απότομα την Τρίτη, διολισθαίνοντας ξανά κάτω από το όριο των 82 μονάδων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, λόγων των χαμηλών εσόδων από εξαγωγές και της αυξημένης ζήτησης ξένου συναλλάγματος. Οι μετοχές ενισχύθηκαν, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Ρωσία: Οι offshore επενδύσεις δεκάδων δισ. ανάχωμα στις κυρώσεις
Την προηγούμενη εβδομάδα η πολύμηνη πτώση του ρωσικού νομίσματος επιταχύνθηκε, κατρακυλώντας σε χαμηλό ενός έτους στα 83,5 ρούβλια ανά δολάριο, λόγω της έλλειψης ξένου συναλλάγματος στη Μόσχα και της πώλησης δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συζητήσει την αγορά συναλλάγματος με κορυφαίους αξιωματούχους αργότερα την Τρίτη.
«Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε ότι το ρωσικό νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση και θα συνεχίσει να κυμαίνεται μεταξύ των 80 και των 83 δολαρίων, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε την υποτίμηση ως προσωρινή», αναφέρει σε σημείωμά της η BCS World of Investments.
Πλήγματα
Όπως σημειώνει το Reuters, αφού πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους ως το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, το ρούβλι υπέστη ζημιές μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση στις κρίσιμες εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας με τη μορφή πλαφόν, αλλά και εμπάργκο από την ΕΕ στις θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ανάκαμψη των εισαγωγών και η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές μετά την επιβολή του ανώτατου ορίου ήταν οι κύριοι παράγοντες για την αποδυνάμωση του ρουβλίου.

Τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας ανακάμπτουν σταδιακά από τον Ιανουάριο, όταν έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 υπό τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στις εξαγωγές της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αλεξέι Ζαμπότκιν δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του ανώτατου ορίου τιμών γίνεται αισθητός με καθυστέρηση και ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μόλις περάσει το χαμηλό σημείο, που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.
Άνοδος στο χρηματιστήριο
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε άνοδο 0,2% στα 84,3 δολάρια το βαρέλι.
Η άνοδος αυτή τράβηξε προς τα πάνω συνολικά τους ρωσικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. «Η ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός και το πετρέλαιο, θα πρέπει να είναι καλός οιωνός για τις ρωσικές μετοχές σήμερα», ανέφεραν οι αναλυτές της Alfa Bank.


Latest News

Σε χαμηλό 3ετίας το δολάριο - Το παράδοξο με την αγορά ομολόγων
Η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον επικεφαλής της Fed προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές

Στον «ζωολογικό κήπο» των αγορών... Οι μονόκεροι, η Χρυσομαλλούσα και ο μωβ σκίουρος
Ταύροι και αρκούδες, περιστέρια και γεράκια είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που περιγράφουν τις αγορές

Μικτά τα πρόσημα στην Ασία, υπό μεγάλη πίεση ο Nikkei
Οι αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω των διακοπών του Πάσχα

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.