
Παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία θα αντέξει το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναμένει ότι η ανάπτυξη στη Ρωσία θα ανέλθει στο 0,7% φέτος, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 0,4% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες.
Γενικά, τα αποτελέσματα της ρωσικής οικονομίας εμφανίζονται βελτιωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ αρχικά αναμενόταν ισχυρή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2022, στο 6%, τελικά η χρονιά ολοκληρώθηκε με ύφεση «μόνο» 2,1%. Για το 2023, η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη καλύτερη: τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% αλλά τον Ιανουάριο αναθεώρησε προς τα επάνω, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη, της τάξης του 0,3%. Τώρα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 0,7% φέτος.
ΔΝΤ: «Βλέπει» 5 σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα
«Η Ρωσία κατάφερε να διατηρήσει την ορμή (σ.σ. του 2022) εφαρμόζοντας ισχυρά δημοσιονομικά μέτρα την περασμένη χρονιά, που αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν και φέτος», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Πιστεύω ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τον δημοσιονομικό χώρο που διέθετε ώστε να στηρίξει την οικονομία της. Όμως ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών είναι στην πραγματικότητα στρατιωτικές δαπάνες», είπε η Πέτια Κόεβα Μπρουκς, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.
Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα διογκωθεί το 2023, στο 6,2%. «Είναι πολύ μεγάλο, με βάση τα ρωσικά δεδομένα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ, από 10,3% το 2022.
Μακροπρόθεσμα ωστόσο, το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία θα γίνει εμφανές, διαβεβαίωσε ο Γκουρενσά: «Μέχρι το 2027, αναμένουμε ότι η ρωσική οικονομία θα είναι κατά 7% μικρότερη σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να είναι χωρίς τον πόλεμο».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη