Σχεδόν το ένα τέταρτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου κατοικούν σε 11 κοσμοπολίτικες πόλεις. Η συνολική περιουσία τους ξεπερνά τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Νέα Υόρκη είναι και πάλι η πιο δημοφιλής πόλη για τους μεγιστάνες του πλούτου. Φέτος, από τους 2.640 δισεκατομμυριούχους στη λίστα του Forbes, 101 έχουν κάνει τη Νέα Υόρκη την κύρια κατοικία τους – περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Forbes. Το Big Apple ήταν ο κορυφαίος οικιστικός κόμβος για δισεκατομμυριούχους για επτά συνεχόμενα χρόνια, έως ότου το Πεκίνο πήρε τη θέση του το 2021. Αλλά η βασιλεία της κινεζικής πρωτεύουσας ήταν βραχύβια. Η Νέα Υόρκη ανέκτησε τη Νο. 1 θέση της το 2022 και την κράτησε φέτος.
Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι στον κόσμο – Οι 6 Ελληνες της λίστας
Αθροιστικά, οι δισεκατομμυριούχοι της Νέας Υόρκης έχουν συνολική αξία 616,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα παραμένει η χώρα με τις περισσότερες πόλεις στο top 10, με το Πεκίνο να πέφτει από τη Νο. 2 θέση πέρυσι στο Νο. 3 φέτος, τη Σαγκάη να βρίσκεται στο Νο. 4 (από το Νο. 5 πέρυσι, ξεπερνώντας το Λονδίνο) και την Shenzhen πέφτοντας στο Νο. 8, από το Νο. 6 πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, το Χονγκ Κονγκ ανέβηκε στο Νο. 2, αφού πρόσθεσε μόνο δισεκατομμυριούχους.
Μετά από μια απότομη πτώση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων κατοίκων της πέρυσι, η Μόσχα έχει ανακάμψει. Η ρωσική πρωτεύουσα φιλοξενεί τώρα 61 δισεκατομμυριούχους, από 53 πέρυσι, καθώς ο ρωσικός πλούτος έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τα χαμηλά το 2022 χάρη στις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων που ξεπερνούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων από την εισβολή στην Ουκρανία.
Ακόμη και με τη συρρίκνωση των περιουσιών ορισμένων Ινδών δισεκατομμυριούχων, κυρίως λόγω του σκανδάλου γύρω από τον Αντάνι, η Ινδία κατάφερε να έχει μια ακόμα πόλη στην πρώτη δεκάδα. Το Δελχί ισοβαθμεί με το Σαν Φρανσίσκο –με 37 δισεκατομμυριούχους ο καθένας– στη Νο. 10 θέση, την οποία προηγουμένως κατείχε η Σεούλ. Η Βομβάη, εν τω μεταξύ, ανεβαίνει μια θέση, από το Νο. 8 πέρυσι στο Νο. 8 φέτος.
Το Forbes δεν μπόρεσε να βρει κύρια κατοικία για 68 από τους 2.640 δισεκατομμυριούχους στην κατάταξη του 2023.
Οι πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους
1. Νέα Υόρκη:
101 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: -6 | Συνολική καθαρή περιουσία: 616,8 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Michael Bloomberg (94,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Παρά την καθαρή απώλεια έξι δισεκατομμυριούχων από πέρυσι, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι η πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων. Είναι επίσης η πλουσιότερη πόλη δισεκατομμυριούχων – περισσότερα από 208 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερη από το δεύτερο Παρίσι όσον αφορά τον συνολικό πλούτο των δισεκατομμυριούχων που φιλοξενεί. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πλούτου της πόλης συγκεντρώνεται στον πλουσιότερο πολίτη της, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ (εκτιμώμενη καθαρή περιουσία: 94,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη δεύτερη πλουσιότερη, Τζούλια Κοχ (59 δισεκατομμύρια δολάρια). Σημαντικές αποχωρήσεις περιλαμβάνουν τους Alex Attalah και Devin Finzer, συνιδρυτές της αγοράς NFT OpenSea.
2. Χονγκ Κονγκ
70 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: +2 | Συνολική καθαρή περιουσία: 286,8 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Lee Shau Kee (29,5 δισεκατομμύρια δολάρια)
Το Χονγκ Κονγκ κινήθηκε στη Νο. 2 θέση φέτος με δύο επιπλέον δισεκατομμυριούχους. Επιστρέφουν δύο μεγιστάνες που επωφελήθηκαν από το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας και την ώθηση της ταξιδιωτικής ζήτησης: ο Zhao Tongtong (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), συνιδρυτής της αλυσίδας ξενοδοχείων H World Group και ο Lawrence Ho (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος ελέγχει το εισηγμένο καζίνο στο Χονγκ Κονγκ, Melco Resorts.
3. Πεκίνο
68 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: -15 | Συνολική καθαρή περιουσία: 247,2 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Zhang Yiming (45 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η πρωτεύουσα της Κίνας συνέχισε να «χάνει» δισεκατομμυριούχους με υψηλότερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη πόλη, και να υποχωρεί από τη Νο. 1 θέση της το 2021 στη Νο. 2 το 2022 και τώρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Μεταξύ εκείνων που δεν έχουν πλέον περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο Zhao Weiguo. Μια κινεζική ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε τον Zhao, τον πρώην πρόεδρο του ομίλου ημιαγωγών Tsinghua Unigroup, για διαφθορά και στο πλαίσιο διαδικασίας πτώχευσης ο Zhao «εξαφανίστηκε» και πλέον δεν έχει καμία συμμετοχή στις εταιρείες της Tsinghua Unigroup. Ο ιδρυτής της ByteDance, ιδιοκτήτης του TikTok, Zhang Yiming (45 δισεκατομμύρια δολάρια), αν και 5 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος από πέρυσι, παραμένει ο πλουσιότερος πολίτης της πόλης.
4. Σαγκάη
65 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: +4 | Συνολική καθαρή περιουσία: 181,9 δισεκατομμύρια δολάρια |
Πλουσιότερος κάτοικος: Colin Zheng Huang (30,2 δισεκατομμύρια δολάρια)
Μία από τις λίγες κινεζικές πόλεις που κέρδισαν νεους δισεκατομμυριούχους είναι η Σαγκάη. Ο Tang Rui (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδρυτής της startup αυτόνομης οδήγησης ZongMu Technology. Ο Chen Yin (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), πρόεδρος της εταιρείας εργαλείων «Do-it-yourself» Greenworks. Και ο Lyu Yixiong (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), Διευθύνων Σύμβουλος της Shanghai Chicmax Cosmetic. Ο Colin Zheng Huang, ιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου PPD Holdings (πρώην Pinduoduo), είναι τώρα ο πλουσιότερος πολίτης της πόλης και ο τρίτος μεγαλύτερος κερδισμένος στη λίστα του Forbes.
5. Λονδίνο
63 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: -3 | Συνολική καθαρή περιουσία: 294,9 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Len Blavatnik (32,1 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του Λονδίνου μειώθηκε κατά τρεις καθώς η πόλη έπεσε από τη θέση Νο. 4 το 2022. Ο Charles Dunstone, ιδρυτής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Carphone Warehouse, και ο Denis Sverdlov, ο Ρώσος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup ηλεκτρικών οχημάτων Arrival, απώλεσαν την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου. Ο μοναδικός νέος δισεκατομμυριούχος της πόλης είναι ο Alexander Gerko (5 δισεκατομμύρια δολάρια), ένας Ρώσος που ίδρυσε την αλγοριθμική εμπορική εταιρεία XTX Markets και επωφελήθηκε από μεγάλα μερίσματα το 2022.
6. Μόσχα
61 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: +8 | Συνολική καθαρή περιουσία: 307,1 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Vladimir Potanin (23,7 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι δυτικές κυρώσεις εναντίον πολλών από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας να εξακολουθούν να ισχύουν, ωστόσο η Μόσχα έχει ανέβει από το Νο. 7 στο Νο. 6 και είναι τρίτη πόλη όσον αφορά στον συνολικό πλούτο. Οι 61 δισεκατομμυριούχοι της αξίζουν συνολικά τα 307 δισεκατομμύρια δολάρια, 92 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από πέρυσι. Η πόλη έχει 15 δισεκατομμυριούχους που επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένου του Roman Trotsenko (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδιοκτήτη της Aeon Corporation, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 20 αεροδρόμια στη Ρωσία. Οι μεγιστάνες των αγωγών Anatoly Sedykh (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και Dmitry Pumpyansky (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Και ο Sergei Katsiev (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας καπνού στη Ρωσία. Ο Vladimir Potanin (23,7 δισεκατομμύρια δολάρια) πήρε τη θέση του Vladimir Lisin (22,1 δισεκατομμύρια δολάρια) ως ο πλουσιότερος της πόλης.
7. Βομβάη
56 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: +5 | Συνολική καθαρή περιουσία: 276,4 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Mukesh Ambani (83,4 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Βομβάη ανέβηκε μία θέση για να γίνει η Νο. 7 πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με καθαρό κέρδος πέντε νέων μελών του κλαμπ. Ο Mukesh Ambani (83,4 δισεκατομμύρια δολάρια) συνεχίζει να είναι ο πλουσιότερος κάτοικός της, με την περιουσία του να αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων της πόλης. Δύο από τις έξι νέες προσθήκες είναι ο μεγιστάνας εμπορικών κέντρων Atul Ruia (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο Abhay Soi (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), πρόεδρος του Max Healthcare Institute, του δεύτερου μεγαλύτερου εισηγμένου νοσοκομείου της Ινδίας με βάση τα έσοδα.
8. Shenzhen
54 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: -5 | Συνολική καθαρή περιουσία: 246 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Ma Huateng (35,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Πέφτοντας από την 6η θέση πέρυσι, η Shenzhen είχε καθαρή απώλεια πέντε δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα ακινήτων Huang Shih Tsai (840 εκατομμύρια δολάρια) και του Ren Zhengfei, ο οποίος ηγείται της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies (851 εκατομμύρια δολάρια). Το πλουσιότερο άτομο της πόλης εξακολουθεί να είναι ο Ma Huateng (35,3 δισεκατομμύρια δολάρια), Διευθύνων Σύμβουλος του διαδικτυακού κολοσσού Tencent.
9. Σιγκαπούρη
46 δισεκατομμυριούχοι | Από πέρυσι: +10 | Συνολική καθαρή περιουσία: 133,3 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Goh Cheng Liang (14,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Η Σιγκαπούρη σκαρφάλωσε στην κορυφή της κατάταξης φέτος αφού καλωσόρισε τέσσερις νέους δισεκατομμυριούχους και δύο που επέστρεψαν στη σχετική λίστα. Ο Cho Cheng Liang, ιδιοκτήτης της τέταρτης μεγαλύτερης βιομηχανίας χρωμάτων στον κόσμο, βρίσκεται στην κορυφή της Σιγκαπούρης με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη λίστα επανέρχεται ο Min-Liang Tan (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών Razer. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι είναι ο Michael Kum (1 δισεκατομμύριο δολάρια), του οποίου η αυτοκρατορία περιλαμβάνει εννέα ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, και ο Loo Choon Yong (1 δισεκατομμύριο δολάρια), ο οποίος ελέγχει περισσότερες από 100 κλινικές υγείας σε όλη τη Σιγκαπούρη.
10. Δελχί
37 δισεκατομμυριούχοι (ισόπαλοι) | Από πέρυσι: +2 | Συνολική καθαρή περιουσία: 116,4 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Shiv Nadar (25,6 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ισοβαθμεί στην κατάταξη στη δέκατη θέση των πόλεων με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, καθώς το Δελχί και το Σαν Φρανσίσκο έχουν από 37 δισεκατομμυριούχους. Το Δελχί είναι νέο στην πρώτη δεκάδα, με δύο νέους μεγιστάνες, τον Manohar Lal Agarwal (1 δισεκατομμύριο δολάρια), που διευθύνει τη Haldiram Snacks με έδρα το Δελχί, καθώς και τον Saroj Rani Gupta (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), που ίδρυσε την APL Apollo στο 1986 με τον αείμνηστο σύζυγό της. Επιστρέφει στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων ο Ashok Kajaria (1 δισεκατομμύριο δολάρια), η εταιρεία του οποίου είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κεραμικών πλακιδίων στην Ινδία. Ο πλουσιότερος πολίτης της πόλης είναι ο Shiv Nadar (25,6 δισεκατομμύρια δολάρια), συνιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών λογισμικού της Ινδίας, της HCL Technologies.
10. Σαν Φρανσίσκο
37 δισεκατομμυριούχοι (ισόπαλοι) | Από πέρυσι: -7 | Συνολική καθαρή περιουσία: 114,2 δισεκατομμύρια δολάρια | Πλουσιότερος κάτοικος: Μπράιαν Τσέσκι (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια)
Ο κόσμος της τεχνολογίας κλυδωνίζεται και οι ρωγμές στο κέντρο του αρχίζουν να φαίνονται. Η έδρα της Silicon Valley και του εξαιρετικά πλούσιου τεχνολογικού τοπίου, το Σαν Φρανσίσκο, έχασε επτά δισεκατομμυριούχους φέτος. Οι συνιδρυτές του Doordash, Stanley Tang και Tony Xu (843 εκατομμύρια δολάρια και 940 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα) έπεσαν από την κατάταξη, καθώς η μετοχή της εφαρμογής παράδοσης τροφίμων μειώθηκε κατά 36% τον περασμένο χρόνο. Εκτός είναι επίσης ο Todd McKinnon (641 εκατομμύρια δολάρια), CEO και συνιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας cloud Okta. Η μόνη νέα προσθήκη στον απολογισμό του Σαν Φρανσίσκο είναι ο Sid Sijbrandij, ιδρυτής του GitLab, ο οποίος εντάσσεται στο κλαμπ με περιουσία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πλουσιότερος κάτοικος εξακολουθεί να είναι ο συνιδρυτής της Airbnb, Brian Chesky (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Latest News
«Παγιδευμένη» στη Μέση Ανατολή η Pepsico - Τα κέρδη και οι όμηροι εργαζόμενοι
Η PepsiCo έχει 25.000 υπαλλήλους στο τμήμα Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Νότιας Ασίας και είναι η κορυφαία εταιρεία σνακ στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική σε πωλήσεις
Ο Μπάιντεν είναι ακόμα στο οβάλ γραφείο αλλά ο Τραμπ κινεί τις αγορές
Η εχθρότητα των Τραμπ και Μασκ προς την κυβέρνηση είναι άλλος ένα μπαλαντέρ που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές ομολόγων
Σε ποιο μέρος στο Παρίσι είναι πιο δύσκολο να κλείσεις τραπέζι
Δεν είναι κάποιο νέο στέκι με ένα viral ζαχαροπλαστείο ούτε ένα θρυλικό μπιστρό με ένα ή δύο αστέρια Michelin για τα οποία φημίζεται το Παρίσι
Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και το 2025
Η κατεύθυνση είναι σαφής για την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει την κατεύθυνση του 2024 με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων
Economist για Τραμπ: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον νέο πρόεδρο, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
Συνολικά 29 απεργίες έλαβαν χώρα σε χώρους εργασίας με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στο 11μηνο - Το μέλλον επί προεδρίας Τραμπ
Γιατί το νέο concept της KFC δεν θυμίζει καθόλου... KFC
Η αμερικανική αλυσίδα KFC εγκαινιάζει το Saucy, που δίνει έμφαση στο κοτόπουλο και τις σάλτσες - Σε ποιους απευθύνεται
Η Apple αναδείχθηκε ως η καλύτερη διοικούμενη εταιρεία των ΗΠΑ και «εκθρόνισε» τη Microsoft
Πήρε τη μοναδική διάκριση All Star στην ετήσια κατάταξη Management Top 250 - Πώς «εκθρόνισε» τη Microsoft
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον Τραμπ [γράφημα]
Από την αμερικανική Fed μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητείται δείγμα γραφής για τις πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Γιατί τα φάρμακα για απώλεια βάρους στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
Αποκλειστική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών από την εταιρεία δεδομένων υγείας Truveta
Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
Στη Βραζιλίας οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες που ωθούν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και παραγκωνίζουν την ανάπτυξη είναι μια μόνιμη πληγή