Ελλείψεις σε σχεδόν 2 εκατ. εξειδικευμένους εργαζομένους σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας έχει η Γερμανία που αναζητά μεταξύ άλλων να «εισαγάγει» ειδικούς από άλλες χώρες – μέσα κι έξω από την ΕΕ.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας (DIHK) ανέφερε σε έκθεσή του που αφορά όλο το 2022 ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων αυξάνεται σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Ενας στους δύο Γερμανούς ανησυχεί για τις καταθέσεις του

Το DIHK μάλιστα θεωρεί ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων δεν είναι πλέον συγκεκριμένη ανά κλάδο όπως γινόταν στο παρελθόν και κάνει λόγο για πρόβλημα που υπάρχει σε όλους τους τομείς δραστηριότητας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων, σύμφωνα με την DW.

Οι ελλείψεις

Στελέχη της DIHK κάνουν λόγο για ελλείψεις από οδηγούς τρένων και άτομα που ελέγχουν και παρακολουθούν την κυκλοφορία στις ράγες, μέχρι εκπαιδευτικούς, ειδικούς στη φροντίδα και μηχανικούς και ηλεκτρολόγους. Η απασχόληση στον κοινωνικό τομέα θεωρείται ότι έχει πληγεί σοβαρά καθώς καταγράφεται έλλειψη εργαζομένων στην εκπαίδευση, σε κοινωνικούς λειτουργούς και σε δασκάλους προσχολικής ηλικίας. Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά νοσηλευτές και γενικότερα όσους φροντίζουν ηλικιωμένους. Σε άλλους τομείς, όπως ο κλάδος των μετάλλων και ηλεκτρολόγων μηχανικών, χρειάζονται τόσο περισσότεροι ειδικοί εργαζόμενοι με πρακτική εμπειρία όσο και στελέχη με πανεπιστημιακά πτυχία.

Για τους λόγους αυτούς το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αυτή την εβδομάδα σχέδια για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων από χώρες και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πλέον με τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της η χώρα ελπίζει να διευκολύνει τους υπηκόους τρίτων χωρών να εργαστούν στη Γερμανία. Οι μεταρρυθμίσεις στον νόμο περί μετανάστευσης ειδικευμένων επικεντρώνονται ιδιαίτερα στους εργαζομένους με επαγγελματική, μη ακαδημαϊκή κατάρτιση. Θα χαλαρώσουν επίσης οι ισχύοντες κανόνες για ειδικευμένους επαγγελματίες με πανεπιστημιακά πτυχία, αναφέρει το Euronews. Οι μεταρρυθμίσεις που πήραν πράσινο φως πρέπει τώρα να περάσουν και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Το πρόβλημα είναι έντονο σε μια οικονομία με μεγάλη παραγωγική και εξαγωγική ικανότητα. Το 2022 η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα αυξήθηκε σε υψηλό όλων των εποχών με το Ινστιτούτο Ερευνας για την Απασχόληση (IAB) να κάνει λόγο για 1,74 εκατομμύρια κενές θέσεις απασχόλησης σε όλη τη Γερμανία.

Οι εταιρείες

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του περασμένου έτους οι ελλείψεις προσωπικού επηρέασαν σχεδόν τις μισές εταιρείες που έλαβαν μέρος σε έρευνα από το ινστιτούτο IFO με έδρα το Μόναχο. Οι ελλείψεις αυτές τις ανάγκασαν να επιβραδύνουν τις δραστηριότητές τους.

Μέχρι τώρα η προσπάθεια της Γερμανίας να καλύψει αυτό το κενό με ειδικευμένους επαγγελματίες εκτός ΕΕ επιβραδυνόταν επειδή η διαδικασία μετανάστευσης της χώρας είχε πολλά στάδια και προϋποθέσεις. Τώρα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προχωρά με πιο ταχείς ρυθμούς σε αλλαγές στο σύστημα έκδοσης βίζας για εργασία. Μαζί με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, έδωσε έμφαση στην άρση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση της ψηφιοποίησης και της αποτελεσματικότητας του συστήματος.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εγγυηθούμε το μέλλον μας, την αποτελεσματικότητα της οικονομίας μας και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μόνο εάν έχουμε στη διάθεσή μας αρκετούς ειδικευμένους εργαζομένους», δήλωσε πρόσφατα ο Σολτς.

«Από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τόσο δύσκολο (να προσελκύσουμε προσωπικό) γιατί υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Οσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, είναι μεγαλύτερη πρόκληση», πρόσθεσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή