
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο της Κίνας ως βασικού εμπορικού εταίρου και σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη, που θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο.
«Θεωρώ ότι απλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Κίνα και να προσπαθήσουμε να την αγνοήσουμε», δήλωσε η Καλβίνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.
«Έχουμε κοινό συμφέρον, θεωρώ, να διασφαλίσουμε ότι αυτοί θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν και να αποφύγουμε έναν κατακερματισμό της παγκόσμιας αγοράς, το οποίο θα είναι μια ήττα για όλους», πρόσθεσε.
Μακρόν: Δεν συμφέρει την Ευρώπη κλιμάκωση της κρίσης στην Ταϊβάν
ΗΠΑ: Το δίλημμα για την υπεράσπιση της Ταϊβάν
Στο μεταξύ, σε απάντηση στη σταθερή κλιμάκωση της κινεζικής στρατιωτικής πίεσης στην Ταϊβάν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε —τέσσερις φορές— ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την νησιωτική χώρα από μια επίθεση της Κίνας. Για κάποιους στην Αμερική, οι δεσμεύσεις του Μπάιντεν παρομοιάζονται με κινήσεις αυτοκτονίας.
Ο Doug Bandow του Ινστιτούτου Cato, «παραπονιέται»ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν την εθνική αυτοκτονία για να προστατεύσουν την Ταϊβάν». Γιατί να απειλήσει η καταπονημένη από τους πολέμους Αμερική να πολεμήσει την Κίνα, μια άλλη δύναμη με πυρηνικά όπλα, για να υπερασπιστεί ένα νησί 24 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται περίπου 100 μίλια μακριά από τις κινεζικές ακτές;
Ο σκεπτικισμός για την υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι ακόμη πιο έντονος σε μέρη της Ευρώπης. Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία δεν θα σηκώσει το δάχτυλο για να προστατεύσει το νησί.Απαντώντας σε ερώτηση για την Ταϊβάν, είπε στο Politico ότι ο «μεγάλος κίνδυνος» για την Ευρώπη είναι να «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας».
Στην πραγματικότητα, λίγοι περιμένουν ότι οι Ευρωπαίοι στρατιώτες θα εμπλακούν άμεσα σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν. Αλλά οι συμπεριφορές ευρωπαίων πολιτικών όπως ο Μακρόν έχουν σημασία, καθώς θα επηρεάσουν τους κινεζικούς υπολογισμούς για το οικονομικό και διπλωματικό κόστος οποιασδήποτε επίθεσης.
Σίγουρα θα διευκόλυνε τη ζωή των Ευρωπαίων και των Αμερικανών ηγετών αν δεν είχαν λόγο να ανησυχούν για την τύχη της Ταϊβάν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μια βίαιη κινεζική προσάρτηση του νησιού θα είχε βαθιές παγκόσμιες συνέπειες που θα γίνονταν γρήγορα αισθητές και στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι.
Υπάρχουν τρία κύρια επιχειρήματα υπέρ της υποστήριξης της Ταϊβάν. Το πρώτο αφορά το μέλλον της πολιτικής ελευθερίας στον κόσμο. Το δεύτερο έχει να κάνει με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Το τρίτο σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομία. Ολα μαζί,συνιστούν έναν καλό λόγο για να κρατηθεί η Ταϊβάν μακριά από τα «νύχια» του Πεκίνου.


Latest News

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley

Το διπλό μήνυμα Πάουελ: «Δεν θα σώσω τις αγορές»
Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαψεύδει όσους μιλούν για Fed put και αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου

Οι ΜμΕ στις αμερικανικές Τσαινατάουν «πληρωνουν» το μάρμαρο των δασμών Τραμπ
Οι κάτοικοι της Τσαϊνατάουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι