
Ορατή είναι πλέον η αποσταθεροποίηση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά αποτελεί σημάδι ενός μακροπρόθεσμου προβλήματος. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί ότι απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί παροδικός. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αν και ευμετάβλητες, δεν έδειξαν σημάδια πτώσης στα ιστορικά χαμηλά που επιτεύχθηκε την περασμένη δεκαετία.
HΠΑ: Σε συναγερμό οι αγορές εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων
Η θεωρία του Δαρβίνου στην οικονομία
Οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν γίνει πιο έντονες μετά την αναταραχή του τραπεζικού τομέα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η απώλεια εμπιστοσύνης στον κλάδο εξαπλώθηκε, μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS και την έκτακτη συμφωνία χρηματοδότησης για την First Republic. Μοιάζει σαν να έχει τελειώσει μια εποχή και να μπαίνουμε σε μια νέα φάση, όπου η αστάθεια και ο αποσυντονισμός αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά.
Τα οικονομικά είναι ένας δαρβινικός κόσμος στον οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να επιβιώσουν. Στην εποχή της κερδοσκοπίας, το κόστος χρηματοδότησης ήταν γενικά χαμηλό και η τιμή των περιουσιακών στοιχείων γενικά αυξανόταν. Μια στρατηγική δανεισμού χρημάτων για την αγορά περιουσιακών στοιχείων ήταν ο καλύτερος τρόπος ευημερίας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επενδυτικά οχήματα όπως τα ιδιωτικά κεφάλαια τα πήγαν τόσο καλά.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η εποχή ταλαιπωρήθηκε από καταστροφές, όπως η κατάρρευση της φούσκας των dotcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η οικονομική κρίση του 2007-08. Αλλά η κερδοσκοπία επέστρεψετη δεκαετία του 2010. Η ανάληψη κινδύνου μόλις βρήκε νέους δρόμους για εξερεύνηση, όπως τα κρυπτονομίσματα και οι εισηγμένες εταιρείες κελύφους που συγκεντρώνουν κεφάλαια και αναζητούν κάτι να αγοράσουν.
Το μεγάλο «ξεχαρβάλωμα»
Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν αν επικρατήσει η μεγάλη απορύθμιση. Τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα και όχι χαμηλότερα. Ακριβώς όπως οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων οδήγησαν σε ανοδική αναπροσαρμογή των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, οι υψηλότερες αποδόσεις θα προκαλέσουν μετατόπιση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο δανεισμός για την αγορά περιουσιακών στοιχείων θα αποτελεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοίχημα.
Υπήρξε ένα παρόμοιο παράδειγμα μεγάλης χαλάρωσης μεταξύ του 1965 και των τέλους του 1981, όταν η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου αυξήθηκε από 4,2% σε 15,8%. Η επίδραση στα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ήταν δραματική.
Είναι απίθανο, αλλά καθόλου αδύνατο, το επόμενο«ξεχαρβάλωμα»να είναι τόσο μακροχρόνιο όσο εκείνη την εποχή. Αλλά πιθανές καταστροφές περιλαμβάνουν την κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γίνονται όλο και πιο εχθρικές, επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς η παγκόσμια οικονομία αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τον πολιτικό διχασμό στις ΗΠΑ.
Δύσκολη η νέα μετάβαση
Ακόμη και αν αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, έχουμε δει σημάδια ότι μια μετάβαση στη νέα εποχή θα ήταν δύσκολη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η SVB είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες, ιδιαίτερα το στοίχημά της σε ομόλογα μακράς διάρκειας και την εξάρτησή της από τις καταθέσεις χονδρικής. Η Credit Suisse, με τη μακρά ιστορία σκανδάλων της, ήταν ένας ιδιαίτερα αδύναμος κρίκος μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη υπάρξει πρόβλημα μεταξύ των ιδρυμάτων που εκτίθενται σε κρυπτονομίσματα, ένας τομέας που έχει δει περισσότερες καταρρεύσεις από ότι το δημοφιλές παιχνίδι Jenga.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα προκαλέσουν επίσης κρίσεις σε πολλά άλλα μέρη παγκόσμια. Το φθινόπωρο, τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία παρασύρθηκαν από τη χρήση επενδύσεων με γνώμονα την υποχρέωση, μια προσέγγιση που επιφανειακά φαινόταν αποτρεπτική για τον κίνδυνο, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι περιλάμβανε στοιχήματα μόχλευσης στην αγορά ομολόγων. Μακροπρόθεσμα, οι Δαρβινικές δυνάμεις καθώς και οι ρυθμιστικές πιέσεις θα αναγκάσουν τα ιδρύματα και τους επενδυτές να προσαρμοστούν στη μεγάλη χαλάρωση.
Ο κόσμος μπορεί ακόμη και να επιστρέψει στις μέρες που η φήμη της σύνεσης θεωρούνταν εμπορικό περιουσιακό στοιχείο. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο αριθμός των τραπεζιτών και των διαχειριστών κεφαλαίων που λαμβάνουν μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων θα μειωθεί.
Πολλοί στον χρηματοπιστωτικό τομέα βασίζονται τώρα στις κεντρικές τράπεζες για να αλλάξουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και να επιτρέψουν στην κερδοσκοπία να έχει μια τελευταία ευκαιρία. Όλα εξαρτώνται από το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιλαμβάνεται την ανάγκη αποφυγής μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ως μεγαλύτερη από την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού. Εν ολίγοις, μένει να φανεί αν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα αποδειχθεί τόσο ατσάλινος μαχητής του πληθωρισμού όσο ο προκάτοχός του Πολ Βόλκερ.


Latest News

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη