Θέμα ωρών είναι οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τον τρόπο επιβράβευσης των συνεπών πελατών τους με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου.

Κάθε τράπεζα θα ανακοινώσει το δικό της μηχανισμό μέσω του οποίου θα σταθεροποιήσει τις δόσεις που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες το επόμενο δωδεκάμηνο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε αυτό το διάστημα.

Τράπεζες: Οριστικοποιείται εντός της εβδομάδας το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών

Κι αυτό διότι μία ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος θα προσέκρουε στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Επί της ουσίας θα οριστεί από κάθε συστημικό όμιλο ένα συγκεκριμένο πλαφόν στους δείκτες αναφοράς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα δάνεια της κατηγορίας.

Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να τους κλειδώσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του περασμένου μήνα, αμέσως μετά την τελευταία απόφαση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ο λόγος γίνεται για το euribor 1 μηνός, το euribor 3 μηνών και το βασικό επιτόκιο του ευρώ που ανέρχονταν στις 31/3/2023 σε 2,92%, 3,04% και 3,50% αντίστοιχα.

Οι δικαιούχοι της επιβράβευσης

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι η περίμετρος των δανείων που θα λάβουν της σχετικής επιβράβευσης.

Σε κάθε περίπτωση, στο μέτρο θα ενταχθούν όλα τα πράσινα δάνεια που βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών, αλλά και όσα εμφανίζουν καθυστέρηση που δεν ξεπερνά τις 89 ημέρες.

Μένει να διευκρινιστεί:

  • Ποια ρυθμισμένα δάνεια που παραμένουν στα βιβλία των τραπεζών θα λάβουν την σχετική ενίσχυση. Θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο διάστημα ομαλών αποπληρωμών μετά από τη ρύθμιση ή όσα αναδιαρθρώνονται θα εντάσσονται αυτόματα στο πλαίσιο προστασίας;
  • Τι θα γίνει με τα ανοίγματα που έχουν τιτλοποιηθεί ή πουληθεί σε funds;

Στην τελευταία περίπτωση, οι επενδυτές χρέους είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το αν θα θέσουν ανώτατο όριο στα επιτόκια, καθώς η όποια παρέμβαση αποφασιστεί θα επηρεάσει τις εισπράξεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης των διαχειριστών κόκκινων δανείων.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι servicers θα αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζών για το πλαίσιο επιβράβευσης των δανειοληπτών και θα εισηγηθούν εν συνεχεία στα funds την υιοθέτηση αντίστοιχων δράσεων για τα πουλημένα ή τιτλοποιημένα δάνεια που διαχειρίζονται.

Το τελικό κόστος

Κάθε τράπεζα θα αποφασίσει για το ανώτατο ύψος στο οποίο θα κλειδώσει το επιτόκιο αναφοράς στα δάνειά της.

Στο δείκτη αυτό θα προστίθεται το περιθώριο (spread) που προβλέπει κάθε σύμβαση για να προκύψει το τελικό κόστος.

Εάν τα ευρωπαϊκά επιτόκια υποχωρήσουν κάτω από τα όρια που μένει να προσδιοριστούν, ο δανειολήπτης θα επωφελείται της μείωσης.

Ως εκ τούτου, για το επόμενο 12μηνο, αρχής γενομένης κατά πάσα πιθανότητα από τον Μάιο, οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν το ανώτερο σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει η δόση τους.

Ταυτόχρονα, θα επωφελούνται από ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών δεικτών.

Για παράδειγμα, εάν ένα δάνειο έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,50%, το τελικό ύψος του δεν θα μπορεί να ξεπεράσει για το διάστημα εφαρμογής του μέτρου το 5,54%.

Από την άλλη, εάν το euribor μειωθεί, ο δανειολήπτης θα κερδίζει, καθώς η δόση θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Με τον τρόπο αυτόν στη χειρότερη περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα του περασμένου μήνα έως και τον Μάιο του 2024, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα λάβει η ΕΚΤ την ίδια περίοδο.

Το κόστος

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εάν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν ξεπεράσουν τις 50 μονάδες βάσης, το κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι χαμηλότερο των 200 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δε, θα αποφύγουν το ενδεχόμενο σχηματισμού προβλέψεων, εφόσον το σχέδιό τους εγκριθεί από τον επόπτη του συστήματος, τον SSM, ενώ θα μειωθούν οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών από τους πελάτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι των συστημικών ομίλων δεν θα επηρεαστούν από την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Όπως λένε, η επίδραση στα business plans θα είναι αμελητέα, δεδομένου ότι οι στόχοι τους για το επιτοκιακό εισόδημα έχουν υπολογιστεί στη βάση χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Όμιλος ΟΤΕ: Οργανωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2025
Επιχειρήσεις |

Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025

Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή