Εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομσιματικό Ταμείο αναθεωρεί -επί τα βελτίω- την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος, ενώ αντίθετα, «ανεβάζει» τον πήχη του φετινού πληθωρισμού, αλλά και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ειδικότερα, στην έκθεσή του Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενόψει της εαρινής Συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, προβλέπεται ότι η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ για το 2023 θα φτάσει το 2,6% από 5,9% το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου (Οκτώβριος 2022) έκανε λόγο για 5,2% για πέρυσι και 1,8% για φέτος, ενώ η κυβέρνηση έχει «ανεβάσει» την πρόβλεψή της στο 2,3% για φέτος από 1,8% στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, το Ταμείο «βλέπει» μεγαλύτερη άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με την κυβέρνηση. Παράλληλα, στη σημερινή έκθεσή του, το ΔΝΤ προβλέπει μικρή αποκλιμάκωση της αύξησης του ΑΕΠ το 2024 στο 1,5%.
Στουρνάρας – ΤτΕ: Με ρυθμό 2,2% θα τρέξει η ελληνική οικονομία το 2023
Πληθωρισμός
Αναφορικά με το «καυτό» ζήτημα του πληθωρισμού, το ΔΝΤ προβλέπει πτώση από το 9,3% το 2022 στο 4% για φέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου ανέφεραν ποσοστά 9,2% και 3,2% αντίστοιχα, κάτι το οποίο δείχνει μια μικρή χειροτέρευση για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή της για την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 4,5% για το 2023. Παράλληλα, το Ταμείο «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 2,9% για το 2024, ήτοι πάνω από το όριο του 2% που θέτει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ανα και με μειωμένο ρυθμό.
Ανεργία και ισοζύγιο
Ελαφρώς καλύτερη είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ για το επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, θα υπάρξει πτώση από το 12,2% το 2022 στο 11,2% το 2023 και επιπλέον αποκλιμάκωση στο 10,4% το 2024. Η προηγούμενη έκθεση του Ταμείου έκανε λόγο για μικρή μείωση, από το 12,6% το 2022 στο 12,2% το 2023.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Το Ταμείο «βλέπει» έλλειμμα της τάξης του 9,7% το 2022, με μικρή αποκλιμάκωση στο 8% για φέτος και περαιτέρω το 2024 στο 6%. Ωστόσο, η προηγούμενη έκθεση κατέγραφε πρόβλεψη για έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ το 2022 και 6,3% το 2023.
Latest News
Κτηματολόγιο: Από 4 Νοεμβρίου ψηφιακά η διαδικασία προανάρτησης σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά
Η διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης
Αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας στο MyCar - Πώς μπορείτε να τα εξοφλήσετε
Ποια είναι τα πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας - Όλη η διαδικασία
Νέο επενδυτικό χτύπημα από την Vivartia – Προς εξαγορά της αλυσίδας Jackaroo
Η Vivartia βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την απόκτηση της αλυσίδας street food – Τι κέντρισε το ενδιαφέρον της
Επανεξελέγη μέλος Επιτροπής του ΟΟΣΑ η Βασιλική Λαζαράκου
Επέρχονται αλλαγές στον τομέα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε νομοθετικό πλαίσιο
Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη για την ανταγωνιστικότητα
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM Pierre Gramegna - Τα πέντε σημεία στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το συμβούλιο υπουργών
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Με καρτελάκια οι μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με το σύστημα προσφορών στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες