Με ήπια θετικά πρόσημα κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα στοιχεία αυτά θα καθορίσουν πιθανότατα την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 7.803 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,15% στις 15.678 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,17% στις 7.402 μονάδες.

Περιμένοντας τον πληθωρισμό

Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση του αμερικανικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που αναμένεται να δείξει ότι ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο και κατά 5,6% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Οι επενδυτές αφομοιώνουν επίσης την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η οποία περιλάμβανε την πιο αδύναμη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του για την ανάπτυξη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Όπως ανέφερε η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 3% – η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σε Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ από το 1990.

Η αναιμική προοπτική της οικονομίας αντανακλά την αυστηρή στάση χάραξης πολιτικής η οποία χρειάζεται για να μειωθεί ο πληθωρισμός, τις συνέπειες από την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό κατακερματισμό ανέφερε το Ταμείο, εξού και τα στοιχεία σήμερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αποκτούν μεγάλη σημασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές