Στις Βρυξέλλες στις 21 Απριλίου θα λάβει χώρα το πρώτο crash test μεταξύ των δύο ελληνικών ομίλων που διεκδικούν το φαραωνικό… έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ την ημερομηνία εκείνη η DG Energy της Ευρ. Επιτροπής διοργανώνει το Regional Group Meeting για τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διεκδικούν την ένταξη τους στην λίστα των ευρωπαϊκών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI/PMI).

Πρόκειται για μία από τις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθεί η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξει τον Ιούνιο στον κατάλογο των τελικών υποψηφίων επενδυτικών σχεδίων για τα οποία η Ευρ. Επιτροπή θα εντάξει στην 6η λίστα των έργων που θα παρέχει το κίνητρο της χρηματοδότησης των μελετών.

Η ελληνική Τιτανομαχία

Στις Βρυξέλλες, πρόκειται να διεξαχθεί μία ελληνική τιτανομαχία… μεταξύ των ομίλων Κοπελούζου και Eunice. Ο κάθε όμιλος από την πλευρά του θα προσπαθήσει να πείσει υπέρ του επενδυτικού του σχεδίου, να επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα υλοποίησης του αλλά ως προς την εξυπηρέτηση του σκοπού της Ε.Ε. που είναι η ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία της.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από στελέχη των δύο ομίλων θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι δύο φορείς της χώρας θα κληθούν επίσης να τοποθετηθούν υπέρ του ενός ή του άλλου επενδυτικού σχεδίου.

Προχωρά το καλώδιο Αιγύπτου – Ελλάδας: Τι συζήτησαν Ελ Σίσι – Δ. Κοπελούζος

Αξίζει δε να τονιστεί πως ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσεις στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους ότι η τεχνικά εφικτή λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι εκείνη που θα περιλαμβάνει καλώδιο το οποίο θα φτάνει απευθείας στο ηπειρωτικό σύστημα και όχι στην Κρήτη. Το νησί χαρακτηρίζεται από τον Διαχειριστή ενεργειακό κορεσμένο.

Η συνάντηση Κοπελούζου

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου που τρέχει το επενδυτικό σχέδιο GREGY (Greece Egypt Interconnector) συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Ο υπουργός της βορειοαφρικανικής χώρας στο πλαίσιο της διπλωματικής του επίσκεψης και των συζητήσεων που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, συζήτησε με τον επιχειρηματία για την πρόοδο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Οι διεκδικητές του καλωδίου…

Ο όμιλος Κοπελούζου, φέρεται να έχει προβάδισμα στο συγκεκριμένο έργο.

Έχει συλλάβει την ιδέα από το 2008 κι έκτοτε επιδιώκει για την υλοποίηση της μέσα από το επενδυτικό σχέδιο GREGY. Φέρεται επίσης να έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, του ΑΔΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τους τελευταίους, όμως μήνες δυναμικά στη μάχη της διεκδίκησης υλοποίησης του έργου έχει μπει και ο επίσης ελληνικός όμιλος Eunice. Το project Greece Africa Power (GAP) στηρίζεται από αμερικανικά συμφέροντα και επικεφαλής του είναι ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ Andreas Borgeas.

To GREGY

Το GREGY ισχύος 3 Γιγαβάτ θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 9,5 Γιγαβάτ που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Η επένδυση ξεπερνά τα 4,2 δισ. ευρώ. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής. Παρακάμπτει δε με αυτήν τη διαδρομή ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο όμιλος Κοπελούζου κατέθεσε αίτημα ένταξης του έργου στην 6η λίστα των έργων PCI, συνοδευόμενο από επιστολές στήριξη των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας και του ΑΔΜΗΕ.

To GAP

Το έργο GAP διακρίνεται σε δύο τμήματα: Το πρώτο προβλέπει μία υποβρύχια διπλή διασύνδεση συνολικής ισχύος 2 GW που θα ξεκινά από την Αίγυπτο και θα καταλήγει μέσω της ΑΟΖ των δύο χωρών στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Η απόσταση είναι μόλις 450 χλμ, τα βάθη μεγάλα μέχρι 4.500 χλμ. Το δεύτερο τμήμα προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική μέσω υποβρύχιου καλωδίου ισχύος 800 MW που θα περνά τις Κυκλάδες καταλήγοντας στο Λαύριο.

Το σύνολο του έργου ανέρχεται στα 2,8 δισ. δολ.

Ο κ. Borgeas πρόσφατα έκανε γνωστό πως υπάρχει επιστολή στήριξης του έργου από την ελληνική κυβέρνηση. Την υπογράφει ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς (2020) και έχει νομική ισχύ μέχρι το τέλος του 2023. Με τον τρόπο αυτό το GAP κρατά ανοιχτή την πόρτα των Βρυξελλών για την ένταξη του στα έργα PCI.

Η πίτα

Οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι, αξίζει να σημειωθεί, ότι διεκδικούν την ηλεκτρική διασύνδεση όχι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μόνο της ελληνικής αγοράς.

Το έργο θα μεταφέρει πολυπόθητη για την Ε.Ε. πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω των διασυνδέσεων της χώρας μας με τα γειτονικά κράτη.

Μέσα από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αναπτύσσονται συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τους ιδιοκτήτες των καλωδίων να κερδίζουν τόσο από τα τέλη διέλευσης όσο και από δικό τους εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης είναι μεγάλες και η διασφάλιση μίας ακόμη εναλλακτικής πηγής ενεργειακού εφοδιασμού θα παρέχει στις χώρες την ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green