Ως επιστροφή στις προκλήσεις και την καλλιέργεια κλίματος έντασης που θα οδηγήσει εν δυνάμει σε κατάρρευση του άτυπου μορατόριουμ ηρεμίας Ελλάδας – Τουρκίας ερμηνεύονται από αρκετούς οι πρόσφατες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων. Δηλώσεις όπως του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο A Haber που καθιστά σαφές ότι οι διεκδικήσεις και οι θέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει.

Και επιμένει μεταξύ άλλων στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών, γκρίζων ζωνών, εναέριου χώρου, αλλά και χωρικών υδάτων, άρα εμμέσως και casus belli.

«Λύση-πακέτο» και διάλογο με «όρους» προτείνει ο Τσαβούσογλου – «Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς»

Λύση πακέτο

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο A Haber τις προηγούμενες μέρες ο τούρκος ΥΠΕΞ, «υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Ολα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μία-μία διαβούλευση; Kατά την άποψη μου, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα, στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση».

Υποστήριξε δε ότι για την επίλυση των ζητημάτων Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να πάνε σε διεθνές δικαστήριο «για όλα». «Δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να προσφύγουμε για όλα τα θέματα. Οσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά θα υπάρχει στο μεσοδιάστημα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα γίνει κάποια παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτή η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα» προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ να μην διαταράσσουν τις ισορροπίες

Κατήγγειλε τέλος τις ΗΠΑ για διατάραξη των ισορροπιών απέναντι σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν κάνει παραχωρήσεις στα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Την Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράδοση του αεροπλανοφόρου «Ανατολού» στο τουρκικό Ναυτικό αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει για μεταφορά μίας δύναμης «σε μέγεθος ενός τάγματος στις περιοχές κρίσης, στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα», σημειώνοντας τη σημασία της «ασφάλειας της Γαλάζιας Πατρίδας».

Δεν αλλάζουν οι θέσεις και οι διεκδικήσεις

Τόσο οι δηλώσεις Τσαβούσογλου όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όχι οι θέσεις της Άγκυρας και οι διεκδικήσεις της.

Η Άγκυρα παραμένει στο άτυπο «μορατόριουμ ηρεμίας» που δείχνει να έχει συμφωνηθεί, με το ημερολόγιο υπερπτήσεων και παραβιάσεων να συνεχίζει να γράφει μηδέν σχεδόν από τους φονικούς σεισμούς και μετά.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική διπλωματία, έστω και αν ορισμένοι επιχειρούν να το υποτιμήσουν.

Αλλά μέχρι εκεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε επαφές για το θεαθήναι

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι επαφές για το θεαθήναι, σε κενό εθνικής στρατηγικής, αξιοποιούνται από την Τουρκία για αποκατάσταση της διεθνούς της εικόνας, χωρίς να πιέζεται για αποδοχή μιας κοινά αποδεκτής ατζέντας, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Αντί στο τραπέζι να βρίσκονται μόνο οι τουρκικές προτάσεις-που μάλιστα τις μαθαίνουμε πάντα από την Τουρκία- η Ελλάδα θα έπρεπε να βάζει τη δική της ατζέντα. Με αυτοπεποίθηση, σαφείς κόκκινες γραμμές και προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη. Και να αξιοποιεί τις συμμαχίες μας για πίεση στην Τουρκία σε αυτήν την κατεύθυνση. Όχι για επικοινωνιακές φιέστες και χλιαρές δηλώσεις».

Στην ίδια γραμμή επιφυλάξεις σημειώνουν και ορισμένοι διπλωμάτες σηνμειώνοντας την ανάγκη οι ελληνοτουρκικές επαφές να μην μένουν μόνο σε συναντήσεις με «συμβολισμούς» αλλά να προχωρήσουν σε συνομιλίες στη βάση θεσμοθετημένων διαδικασιών που δεν επιτρέπουν παρερμηνείες και «παρεξηγήσεις». Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν ότι οι συναντήσεις για το θεαθήναι κάνουν περισσότερη ζημιά παρά εάν δεν υπήρχε καμία συνάντηση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία κατάσταση που ίσως θα είναι χειρότερη από την ένταση που η Αθήνα αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα.

Συζήτηση μετά τις εκλογές

Ωστόσο για την ελληνική διπλωματία ένα τραπέζι στο πλαίσιο των διερευνητικών ή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι σχεδόν αδύνατο να στρωθεί πριν τις εκλογές. Αφού και οι δύο πλευρές δεν θα μπορούν να μιλήσουν απαλλαγμένες από την πίεση της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα απάντησε τόσο μέσω του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, όσο και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου πως ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ενώ επιμένουν, όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευθούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση». Διεμήνυσε δε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο «να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο, που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες».

Ελπίδα για ήρεμα νερά μέχρι τις εκλογές

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα ελπίζει να πάει σε εκλογές σε ήρεμα νερά και να μην υπάρξει κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει το «καλό πολιτικό κλίμα».

Με επικίνδυνο σημείο την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο στις 18 Απριλίου, που μπορεί να αντιστρέψει τα πάντα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο