Με το εκλογικό δίλημμα «μπροστά ή πίσω», με την παραδοχή ότι τα δυτικά της πόλης του Θερμαϊκού δεν είχαν πάντα «την απαραίτητη προσοχή από την πολιτεία» αλλά και με τη… βουβή πλην βαθιά ανησυχία της ΝΔ για κινδύνους εκ δεξιών της σε περιοχές της Μακεδονίας, βρέθηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Βορράς αποτελεί ξεχωριστό άξονα του προεκλογικού σχεδιασμού, καθώς καταγράφονται διαρροές πρωτίστως προς τα δεξιά, με τους επιτελείς του Μαξίμου και του κόμματος να έχουν θέσει σε κίνηση εδώ και μήνες όλο τον νεοδημοκρατικό μηχανισμό.

Φορολογία: Οι προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία 

Δύο συγκεντρώσεις

Μετά την απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια, ο Μητσοτάκης στράφηκε στην Α’ Θεσσαλονίκης για να συμπληρώσει τις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος (επιπλέον σε Δυτική Αθήνα και Εβρο), ενώ οι μετεκλογικές ισορροπίες θα καθορίσουν εάν ο Πρωθυπουργός θα κρατήσει και την έδρα, αφήνοντας τη Β’ Αθηνών ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εβδομάδα που θα οδηγήσει στην κάλπη της 21ης Μαΐου σχεδιάζονται δύο κεντρικές προεκλογικές ομιλίες – συγκεντρώσεις, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργικό προγραμματισμό να περιλαμβάνει σίγουρα άλλη μία επίσκεψη στην έδρα της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την προκήρυξη των εκλογών.

«Δεν διορθώνονται αστοχίες δεκαετιών από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό το οποίο μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προσπαθούμε για το καλύτερο», είπε ο Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος τρία πρώην στρατόπεδα που θα αξιοποιηθούν για το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (στρατόπεδο «Καρατάσιου»), κοινωνικές κατοικίες («Ζιάκα») και μητροπολιτικό πάρκο («Παύλου Μελά»), ενώ από την πλατεία του Ευόσμου κάλεσε τους πολίτες σε συγκρίσεις δύο τετραετιών, μιλώντας εκ νέου για «κρίσιμες εκλογές».

Η «μία» κάλπη

Ο Μητσοτάκης κινείται καθαρά πια με στρατηγική πρώτης – «μιας», όπως λέει – κάλπης, προσδοκώντας μέγιστη συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων, ώστε στις 21 Μαΐου να κρατήσει τους απογοητευμένους από την κυβέρνηση «παραταξιακούς» μακριά είτε από την αποχή είτε από μια ψήφο διαμαρτυρίας δεξιότερα της ΝΔ. Εξάλλου μετρήσεις «προειδοποιούν» για τη δυναμική που καταγράφουν σε βόρειες περιοχές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και άλλοι δεξιότεροι μικροί σχηματισμοί, με τον διακηρυγμένο από τη ΝΔ στόχο της αυτοδυναμίας σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής να μην επιτρέπει απώλειες από τη γαλάζια βάση, αλλά να απαιτούν και διατήρηση των παραδοσιακών δυνάμεων και μια κεντρώα διεύρυνση. Ειδικά η Α’ Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά θεωρείται «κάστρο», καθώς το 2019 η ΝΔ πέτυχε προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (που κέρδισε όμως τους μισούς δήμους) με χαμηλότερο ποσοστό από το πανελλαδικό της. Την ίδια ώρα κατέγραφαν καλύτερες επιδόσεις από τα πανελλαδικά ποσοστά η Ελληνική Λύση (5,39% έναντι 3,70%), το ΜέΡΑ25 (4,76% έναντι 3,44%) αλλά και η Χρυσή Αυγή (3,92% έναντι 2,93%).

Εργα υποδομής

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ρίχνει συστηματικά το βάρος στην ανάδειξη των έργων υποδομής που έχει παραδώσει ή θα προχωρήσει στη Θεσσαλονίκη και στα οποία αναφέρθηκε εκ νέου ο Μητσοτάκης. «Κάποιοι φωτογραφιζόντουσαν μπροστά σε μουσαμάδες και ψεύτικα εκδοτήρια. Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το 2024», είπε, χαρακτηρίζοντας πρόταγμα της επόμενης διακυβέρνησης την επέκταση του μετρό στα δυτικά. Με δεδομένο όμως το εκλογικό σύνθημα για καλύτερα εισοδήματα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στις δεσμεύσεις για τους μισθούς. «Την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο. Δεν μπορούμε να έχουμε μια τεράστια απόσταση απολαβών μεταξύ της έρευνας που γίνεται σε ένα δημόσιο κέντρο και του τι θα κέρδιζε κάποιος εάν έβγαινε στην ελεύθερη αγορά», σχολίασε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα